Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Νέα «οργουελικά μέτρα» παρακολούθησης των επικοινωνιών στη Βρετανία


Τα φαντάσματα του Όργουελ επανέρχονται, με τον «μεγάλο αδελφό» να «μεγαλώνει» και να δυναμώνει συνεχώς.
Στη Βρετανία, η κυβέρνηση προωθεί νόμο, που δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις τηλεφωνικές επικοινωνίες, στα e-mail, στα μηνύματα, αλλά και στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του διαδικτύου.

Ήδη στη Βρετανία δεκάδες χιλιάδες κάμερες παρακολουθούν καθημερινά τους πολίτες, στο όνομα της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας. Ακτιβιστές και οργανώσεις έχουν τονίσει επανειλημμένα την καταπάτηση των ελευθεριών των πολιτών, όμως ο έλεγχος, παρά τις αντιδράσεις, όχι μόνο δεν περιορίζεται, αλλά εντείνεται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όπως αρχικά αποκάλυψε η Sunday Times, η κυβέρνηση της Βρετανίας αναμένεται να καταθέσει εντός του έτους ένα νέο νόμο με τον οποίο θα δίνεται η δυνατότητα στις υπηρεσίες ασφαλείας να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε δεδομένα επικοινωνίας, σχετικά με τα πρόσωπα που επικοινωνούν, την ώρα επικοινωνίας ή τις ιστοσελίδες που επισκέφτηκε ο χρήστης.

Από την βρετανική κυβέρνηση σημειώνεται πως η εν λόγω πρόταση έχει σκοπό να αποκτήσουν οι υπηρεσίας ασφαλείας τα μέσα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις εξελίξεις στον τομέα των επικοινωνιών, όπως αυτές προκύπτουν από μέσα όπως το Skype ή οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας, σύμφωνα με τη New York Times, κάνει λόγο για μέτρα ζωτικής σημασίας για τις αστυνομικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να διατηρήσουμε την ικανότητα παρακολούθησης και ελέγχου», δεδομένου των αλλαγών στην επικοινωνία, σημείωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού David Cameron.

Το νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης προβλέπει πως οι εταιρείες επικοινωνιών θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν εξοπλισμό, που θα δίνει τη δυνατότητα στις αρχές και ειδικότερα στην υπηρεσία πληροφοριών GCHQ (Αρχηγείο Κυβερνητικών Πληροφοριών) να έχει πρόσβαση στα δεδομένα επικοινωνίας, σε πραγματικό χρόνο και χωρίς ένταλμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ένταλμα θα απαιτείται στην περίπτωση που ζητηθεί πρόσβαση στο περιεχόμενο των επικοινωνιών, δηλαδή στο περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και των email του χρήστη.

Όπως σημειώνεται στη New York Times,  ανάλογη προσπάθεια είχε πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν από την κυβέρνηση των Εργατικών, το 2006, ωστόσο εγκαταλείφθηκε ύστερα από την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που σήμερα ανήκουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Οργανώσεις για την προστασία των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και βουλευτές, σημειώνουν νομοσχέδιο δίνει στις αρχές πολύ μεγαλύτερες εξουσίες, ώστε να εισβάλλουν στην ιδιωτική ζωή των πολιτών.
Ο David Davis, βουλευτής των συντηριτικών δηλώνει χαρακτηριστικά πως το νομοσχέδιο «δεν επικεντρώνεται σε τρομοκράτες ή εγκληματίες, αλλά αφορά όλους». Από την πλευρά του, ο Nick Pickles, διευθυντής της οργάνωσης Big Brother Watch, τόνισε πως «πρόκειται για μία πρωτοφανή κίνηση με την οποία η Βρετανία υιοθετεί τα ίδια μέτρα παρακολούθησης που χρησιμοποιεί η Κίνα και το Ιράν» και συνδέει τα εν λόγω μέτρα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Λονδίνο.
tvkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου