Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ο πολυ-πολιτισμός της Δύσης. Εις το όνομα... του Μωάμεθ, έκαψαν με μολότοφ τη «Charlie Hebdo»


Αίσθηση προκάλεσε στη Γαλλία η επίθεση με εμπρηστική βόμβα στα γραφεία της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, μετά τη λήψη απειλών με το ταχυδρομείο.
 Ήρα Φελουκατζή - Ελευθεροτυπία

Η επίθεση σημειώθηκε χαράματα την Τετάρτη, ημέρα που η εφημερίδα δημοσίευσε ένα ειδικό της τεύχος για να «εορτάσει» τη νίκη των ισλαμιστών στην Τυνησία, το οποίο ανέφερε ότι επιμελήθηκε «ο Μωάμεθ», δημοσιεύοντας μια καρικατούρα του με το κείμενο «100 χτυπήματα με μαστίγιο, αν δεν πεθάνετε από τα γέλια» και μετονομάζοντας προσωρινά την έκδοση σε Sharia Hebdo, σε μια αναφορά στον ισλαμικό νόμο (στη φωτογραφία το ειδικό τεύχος). Ο ιστότοπός της δέχθηκε επίσης πειρατική επίθεση και σ' αυτόν αναρτήθηκε το μήνυμα, στα αγγλικά, «Νο god but Allah» («δεν υπάρχει Θεός εκτός του Αλλάχ»). 


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, οι δράστες έσπασαν ένα παράθυρο και πέταξαν στο εσωτερικό του κτιρίου βόμβα μολότοφ. Ο διευθυντής της εφημερίδας δήλωσε: «Το ισόγειο όπου ήταν εγκατεστημένη η σύνταξη κάηκε, υπολογιστές, έγγραφα, αρχεία, καταστράφηκαν από τη φωτιά και το νερό που χρησιμοποιήθηκε για να κατασβεστεί».
Η επίθεση καταδικάστηκε ομόφωνα από την Αριστερά και τη Δεξιά.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν εξέφρασε την «αγανάκτησή» του και ζήτησε να «ριχτεί άπλετο φως» στην έρευνα για τον εμπρησμό. «Η ελευθερία της έκφρασης είναι αναπαλλοτρίωτη αξία της δημοκρατίας μας και κάθε επίθεση στην ελευθερία του Τύπου πρέπει να καταδικάζεται με τον πιο έντονο τρόπο. Καμιά υπόθεση δεν μπορεί δικαιολογήσει πράξεις βίας».
Ο σοσιαλιστής προεδρικός υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε: «Καμιά επίθεση στην ελευθερία του Τύπου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Η εφημερίδα «Liberation» πρόσφερε στη σύνταξη του Charlie Hebdo φιλοξενία στον όγδοο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται, δίνοντάς της την κατάλληλη υποδομή και τα μέσα που απαιτούνται για να συνεχίσει την έκδοσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου