Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Βιομετρικά δεδομένα πολιτών της Ε.Ε. πωλούνται σε ιδιωτικές εταιρείες.


Μια είδηση κυριολεκτικά για να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο και να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να αντισταθούμε στην ηλεκτρονική φυλάκιση του μας σπρώχνουν.  Αυτό που θα διαβάσετε από την Ελευθεροτυπία 15/3/11 είναι απλώς η αρχή.
Μια είδηση που μας επεσήμανε το ιστολόγιο id-ont.blogspot.com

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση και η αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων για τη λειτουργία τους οδηγεί τις κρατικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών κρατών στο να πωλούν τα προσωπικά και βιομετρικά δεδομένα που μετά μανίας συλλέγουν για τους πολίτες τους, σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες προσφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να τα αποκτήσουν.

Σ' αυτό το συμπέρασμα καταλήγει, εμμέσως πλην σαφώς, έκθεση που εγκρίθηκε προχθές από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία επισημαίνεται ότι ήδη βιομετρικά δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της πρόσβασής τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, οι χαρτοπαικτικές λέσχες, τα καζίνα, αλλά και για την εγγραφή τους σε αθλητικούς συλλόγους.

Υπογραμμίζεται, επίσης, το έντονο ενδιαφέρον που δείχνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την απόκτηση προσωπικών - βιομετρικών δεδομένων, οι οποίες ενδιαφέρονται και για πληροφορίες που έχουν σχέση με την υγεία των υποψήφιων πελατών τους, προκειμένου να υπολογίσουν το κόστος που θα έχουν σε περιπτώσεις σύναψης ασφαλιστηρίων ζωής, ασθενειών ή ατυχήματος.
Οι υπηρεσίες των Τραπεζών, πάλι, που ασχολούνται με την έκδοση πιστωτικών καρτών, εκμεταλλεύονται την άγνοια των κατόχων τους και φακελώνουν τις προτιμήσεις και τα βιομετρικά δεδομένα των πελατών τους για ίδιον όφελος.

Το ιδιότυπο, αλλά κερδοφόρο, αυτό αλισβερίσι γιγαντώνεται δεδομένου ότι, όπως συμπεραίνεται στην έκθεση του Γερμανού βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Χόλγκερ Χάιμπας, το νομικό πλαίσιο σχετικά με τη χρήση των βιομετρικών δεδομένων παραμένει εξαιρετικά ασαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιτρέποντας την αθρόα και πολλές φορές ανεξέλεγκτη συγκέντρωση τέτοιων προσωπικών πληροφοριών για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Πληροφορίες που αφορούν φυλετική καταγωγή, σωματικά ή παθολογικά χαρακτηριστικά, δείγματα DNA, δακτυλικά αποτυπώματα, φωνητικές εγγραφές, απεικονίσεις της ίριδας ή του αμφιβληστροειδούς των οφθαλμών εκατομμυρίων πολιτών, συλλέγονται και αποθηκεύονται σε εθνικές βάσεις δεδομένων, τουλάχιστον από είκοσι, κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της Ελλάδας. 

Η ανεξέλεγκτη χρήση αυτών των δεδομένων, καταλήγει η έκθεση, συνιστά παραβίαση πολλών βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη και το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς και το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και μη διάκρισης, και γι' αυτό προτείνεται η καθιέρωση ειδικής νομοθεσίας, στην οποία να διατυπώνεται επακριβώς ο ορισμός της έννοιας «βιομετρικά στοιχεία» και να εξασφαλίζεται η «ισορροπία» μεταξύ της ασφάλειας και της προστασίας των θεμελιωδών ελευθεριών.
ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΣΗΣ - sisour@orange.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου