Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ελληνοαλβανικά αυτονόητα και αδιανόητα Κωνσταντίνος Χολέβας


Ελληνοαλβανικά αυτονόητα και αδιανόητα 

Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων 

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας είπε το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, η ενταξιακή πορεία της γείτονος χώρας προς την Ευρ. Ένωση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Κοινότητος.
Οι Αλβανοί πάλι έθεσαν το  Τσάμικο ζήτημα, το οποίο  είναι για την ελληνική πλευρά αδιανόητο.

Στα Τίρανα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της γείτονος  ζήτησαν από την ελληνική αντιπροσωπεία να περάσει και από την Βουλή η άρση του εμπολέμου.
Το εμπόλεμο αναφέρεται στη συμμετοχή αλβανικών τμημάτων στον ιταλικό στρατό  τον Οκτώβριο 1940. Το ΟΧΙ δεν το είπαμε μόνο στους Ιταλούς, αλλά και στους Αλβανούς εισβολείς, συμμάχους του Μουσσολίνι.

Τον Αύγουστο του 1987 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ήρε το εμπόλεμο, αλλά η απόφαση δεν ενεκρίθη από τη Βουλή των Ελλήνων ούτε δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Οι Αλβανοί ζητούν να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία για να προωθήσουν πλέον με κάθε ένδικο και πολιτικό μέσο το ζήτημα των περιουσιών των Μουσουλμάνων Τσάμηδων της Θεσπρωτίας. 
Η δημοκρατική Αλβανία υποστηρίζει τους απογόνους των εγκληματιών πολέμου -συνεργατών του Φασισμού και Ναζισμού. Και τα δύο μεγάλα κόμματα στα Τίρανα ενθαρρύνουν τους Τσάμηδες να διεκδικήσουν τα χωράφια τους που δημεύθηκαν με απόφαση του Δικαστηρίου Δοσιλόγων Ιωαννίνων το 1945!

Επιπλέον τα Τίρανα απαιτούν την εξ αρχής διαπραγμάτευση της συμφωνίας για ΑΟΖ και χωρικά ύδατα. Η προηγούμενη, που υπεγράφη επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή και Μπερίσα προ ολίγων ετών, ανετράπη από το Συνταγματικό Δικαστήριο κατόπιν πρωτοβουλίας του νυν Πρωθυπουργού  Έντι Ράμα. Το μόνο θετικό στις ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι η υπόσχεση του Ράμα να επιτρέψει τη δημιουργία και άλλων ελληνικών στρατιωτικών κοιμητηρίων ώστε να αναπαυθούν εν ειρήνη οι ψυχές των στρατιωτών μας που έγραψαν το έπος των Βορειοηπειρωτικών βουνών το 1940-41. Ίσως και η προοπτική του αγωγού ΤΑΡ να μας φέρει κάπως πιο κοντά.

Στην αλβανική προκλητικότητα απαιτείται άμεση απάντηση. Όταν εκείνοι μιλούν για Τσάμηδες εμείς να προβάλλουμε το Πρωτόκολλο της Κερκύρας του Μαΐου 1914, το οποίο προβλέπει την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου εντός αλβανικών συνόρων και υπεγράφη από την Αλβανία και τις Μεγάλες Δυνάμεις. Εκείνοι χορεύουν Τσάμικο, εμείς Κερκυραϊκό!

Κ.Χ. 6.11.2013 -Εφ. Κυριακάτικη Δημοκρατία 10-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου