Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ραββινικό παραδικαστικό κύκλωμα σε υποθέσεις απαγωγών βασανιστηρίων και δωροδοκίας αποκάλυψε το FBI. Δ.Πορφύρης - Π.Σταφυλά


Ραββινικό παραδικαστικό κύκλωμα σε υποθέσεις απαγωγών βασανιστηρίων και δωροδοκίας αποκάλυψε το FBI 

Βρυξέλλες, Δημήτρης Πορφύρης -Πηνελόπη Σταφυλά 

Ο 68χρονος ραββίνος Epstein
Μετά την πολύκροτη υπόθεση όπου αμερικανοί ραββίνοι ενέχονται σε  διακίνηση εμπορία οργάνων για μεταμοσχεύσεις,  νέο  μεγάλο σκάνδαλο συνταράσσει τους κόλπους της ιουδαικής θρησκευτικής κοινότητας των ΗΠΑ με απόηχο και στο Ισραήλ.
Ραββίνοι βαρύνονται με κατηγορητήριο που τους εμπλέκει σε σειρά υποθέσεων απαγωγών, εκβιασμών, βασανιστηρίων και δωροδοκίας προκειμένου να παράσχουν σε εβραίες των ΗΠΑ τα πολυπόθητα θρησκευτικά διαζύγια, γνωστά και ως « gets», που οι σύζυγοί τους αρνούνταν να υπογράψουν.
Το κύκλωμα τω ραββίνων κατάφερνε να αποσπάσει από τους «δύστροπους συζύγους» τη συγκατάθεση χρησιμοποιώντας εγκληματικές μεθόδους, όπως ανακοίνωσε το FBI.
o 55χρονος ραββίνος Wolmark
 «Οι ραββίνοι Mendel Epstein και  Μartin Wolmark αποσπούσαν από τις εβραίες γυναίκες και τις οικογένειές τους χιλιάδες δολάρια για να τους παραδώσουν θρησκευτικά διαζύγια», δήλωσε εκπρόσωπος τύπου του FBI σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη.
Στο ραββινικό Ιουδαισμό, το διαζύγιο επιτρέπεται υπό τη μορφή του συναινετικού που οφείλει να συνταχθεί  στην αραμαική από τον σύζυγο και ονομάζεται guet ή get. Παραχωρείται  στη γυναίκα του για να την αποδεσμεύσει.    
       Η μεθοδολογία που εφάρμοζαν για να προμηθευτούν τα διαζύγια δεν ήταν και η πιο ενδεδειγμένη. Δύο ραββίνοι και δύο άλλοι άνδρες κατηγορούνται από το FΒΙ αφού τους συνέλαβαν επ’ αυτοφόρω στο New Jersey και στη Νέα Υόρκη να σχεδιάζουν απαγωγή και βασανιστήρια ενός άνδρα ώστε να τον εξαναγκάσουν να παραχωρήσει το θρησκευτικό διαζύγιο στη σύζυγό του. Εκτιμάται ότι οι ραββίνοι έχουν εμπλακεί σε περισσότερες από 2000 υποθέσεις παρόμοιων διαζυγίων.
Δύο πράκτορες του FBI ανέλαβαν να διελευκάνουν την υπόθεση. Επικοινώνησαν με τους  Epstein και Wolmark τον Αύγουστο υποδυόμενοι ότι ενδιαφέρονται για την έκδοση διαζυγίου. Στη συνάντηση ο Epstein εκθείαζε την αποτελεσματικότητα της ομάδας με σκοπό να πείσει τους ενδιαφερόμενους.  Μίλησε για εξαναγκασμό των συζύγων με τη μεσολάβηση μπράβων που θα έκαναν χρήση ράβδων ηλεκτρικής εκκένωσης (cattleprods) στα θύματά τους. Τοποθετούσαν πλαστικές σακκούλες στα κεφάλια των ανένδοτων συζύγων ώστε να τους προκαλέσουν συνθήκες ασφυξίας και ν’ αποσπάσουν τα πολυπόθητα διαζύγια για λογαριασμό των πελατών τους.
Εντολείς της συμμορίας ήταν οι ραββίνοι που με τη σειρά τους ενεργούσαν για λογαριασμό των απηυδησμένων γυναικών με το αζημείωτο.
  
  Tην περασμένη Πέμπτη θα παρουσιάζονταν στη διακαιοσύνη ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Trenton. Δύο άλλοι κατηγορούμενοι είναι ο Αriel Potash και ένα άλλο πρόσωπο ταυτοποιημένο ως Yaakov. To κατηγορητήριο δεν αναφέρει τον τόπο διαμονής τους.
     Οι πράκτορες του FBI ήταν μία γυναίκα που υποδυόταν τη σύζυγο που αδυνατούσε να πάρει διαζύγιο από τον «υπερορθόδοξο» ιουδαιστή άντρα της και ο υποτιθέμενος αδελφός της. Συνάντησαν τον Epstein στο σπίτι του στο Ocean County τον Αύγουστο και εκεί ο ραββίνος τους μίλησε για απαγωγή, ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια προκειμένου να τον υποχρεώσουν να δώσει το πολυπόθητο διαζύγιο.
     Ο Epstein μαγνητοφωνήθηκε να λέει χαρακτηριστικά: «Bασικά αυτό που θα κάνουμε είναι να τον απαγάγουμε για κάποιες ώρες, θα τον χτυπήσουμε, θα τον βασανίσουμε και έτσι θα τον εξαναγκάσουμε να μας δώσει το get-διαζύγιο». Ο Epstein σε άλλη αποστροφή του λόγου του στο ίδιο πειστήριο της παγιδευμένης συνομιλίας αναφέρει ότι θα χρησιμοποιήσει ηλεκτρικούς εκκενωτές για να βασανίσει τον δύστροπο σύζυγο. «Θα του προκαλέσουμε ένα τέτοιο χτύπημα που θα είναι σαν να τον χτυπάει ταύρος που ζυγίζει 50 τόνους. Θα τοποθετήσουμε ηλεκτροφόρα καλώδια σε σημεία του σώματος του και σ’ ένα λεπτό ο τύπος θα έχει καταλάβει...»
     Στη συνέχεια τους εκμυστηρεύτηκε ότι η ομάδα του κάθε χρόνο διαπράτει απαγωγές για αντίστοιχους λόγους και τους ανέλυσε το κοστολόγιο. Οι ενέργειες για την έγκριση από το ραββινικό δικαστήριο στοιχίζουν 10.000$ ενώ άλλα 50.000-60.000 είναι τα χρήματα  που θα πρέπει να καταβληθούν στους μπράβους που θα συμμετέχουν στην όλη επιχείρηση.
To FBI κατάσχει υλικό από το σπίτι του ραββίνου
Το FBI ανακοίνωσε ότι η τιμή ανερχόταν από 50.000$ έως και 70.000$.
Η αστυνομική έρευνα  πραγματοποιήθηκε στις κομητείες Ocean και Milddlesex του Νew Jersey και στην κομητεία  Rockland της Νέας Υόρκης. Στις δύο Πολιτείες αλλά και στο Βrooklyn πολλοί κατηγορούμενοι συνελήφθησαν κατά την διάρκεια της νύχτας ανακοίνωσε το FBI.
Η δωροδοκία της σύνθεσης του θρησκευτικού δικαστηρίου προκειμένου να εγκρίνει τη νομιμότητα του χωρισμού, υποδηλώνει εμπλοκή και άλλων παραγόντων στο κύκλωμα. Το ραββινικό δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία σύμφωνα με τον Ιουδαικό νόμο να εξετάσει την αίτηση του διαζυγίου.
     Οι πράκτορες κατέβαλαν 20.000$ ως προκαταβολή. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ένα ραββινικό δικαστήριο πραγματοποιήθηκε στην Κομητεία του Rocland στις 2 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή των 4 κατηγορουμένων οι οποίοι πήραν την έγκριση να χρησιμοποιήσουν βία κατά του συζύγου. Όταν η γυναίκα ρώτησε τον Potash ποιός ακριβώς ήταν ο ρόλος του εκείνος απάντησε : «να κάνω ό,τι ακριβώς μου ζητήσει ο ραββίνος».

Στις ΗΠΑ ζουν περίπου 6 .000.000 εβραίοι εκ των οποίων οι περισσότεροι , σχεδόν 2.500.000 εγκαταβιώνουν στη Νέα Υόρκη.  Στην πλειοψηφία τους έχουν γεννηθεί στην Αμερική.
Ο ιουδαικός γάμος ονομάζεται kiddoushin (αγιοποίηση) αφού κατά την παράδοσή τους αποτελεί θεία εντολή προς διαιώνιση του είδους. Ο μελλόνυμφος υπογράφει μια ketouba- σε χειρόγραφο στην αραμαική - που περιλαμβάνει λεπτομερώς τα οφειλόμενα καθήκοντά του προς την εκλεκτή του. Το τελετουργικό προβλέπει την παρουσία των δυο κάτω από ένα θόλο που συμβολίζει την κοινή κατοικία τους και ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση ενός σπασμένου γυαλιού κάτω από τις πατούσες του γαμπρού που υποδηλώνει ότι η χαρά θα πρέπει να μετριαστεί από την ανάμνηση της καταστροφής του Ναού του Σολομώντα.

Πηγές : Haaretz (10/10/13) ,New York Daily Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου