Οι ρύποι των αυτοκινήτων "γεννούν" αυτισμό στα παιδιά
Οι έγκυες γυναίκες που ζουν σε πολυσύχναστους δρόμους μεγάλων πόλεων ή κοντά σε λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας, όπου η ρύπανση του αέρα είναι αυξημένη εξαιτίας των αυτοκινήτων, αντιμετωπίζουν έως τριπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν αυτιστικό παιδί, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Ανάλογο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και τα μωρά που μεγαλώνουν σε παρόμοιο περιβάλλον.
Σύμφωνα με το Athens Macedonian News Agency οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά την εγκυμοσύνη και κατά το πρώτο έτος ζωής του μωρού σχετίζονται με ένα σημαντικά αυξημένο ποσοστό εμφάνισης αυτισμού.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις 229 παιδιών με αυτισμό και άλλων 245 που αναπτύχθηκαν φυσιολογικά, σε συσχετισμό με την πιθανή έκθεση κάθε παιδιού σε ρυπογόνο περιβάλλον λόγω της έντονης κυκλοφοριακής κίνησης.
Αν και η μελέτη, όπως επισημάνθηκε, δεν ήταν σε θέση να αποδείξει ότι η ρύπανση του αέρα είναι αυτή που προκαλεί άμεσα τον αυτισμό, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν σε περιοχές όπου οι εξατμίσεις των οχημάτων ρύπαιναν περισσότερο την ατμόσφαιρα, ήσαν αυτά που ήταν πολύ πιθανότερο να αναπτύξουν τη διαταραχή του αυτισμού, αντίθετα με όσα παιδιά ζούσαν σε περιβάλλον με καθαρό αέρα.
Προηγούμενες εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι η εισπνοή των αιωρούμενων μικρο-σωματιδίων στον αέρα μπορεί να προκαλέσει σε φλεγμονή του οργανισμού και να κάνει ζημιά στον εγκέφαλο, ιδίως όταν βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.
Μέχρι πάντως να γίνουν νέες έρευνες, παραμένει αβέβαιο πόσο άμεση και ισχυρή είναι η σχέση ανάμεσα στη ρύπανση και τον αυτισμό.
Ο αυτισμός καλύπτει ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, από την πλήρη αδυναμία επικοινωνίας και τη νοητική καθυστέρηση στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, έως τα πιο ήπια συμπτώματα, όπως αυτά του συναφούς συνδρόμου Άσπεργκερ. Τα περιστατικά αυτισμού αυξάνονται κατά τα τελευταία χρόνια διεθνώς, όπως επίσης και οι σχετικές επιστημονικές έρευνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.