Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Πνευματικοί Διάλογοι με τον Ρουμάνο ησυχαστή π. Ηλίε Κλεόπα. Δέκατη συνομιλία (ερωτ. 278 -282)


Πνευματικοί Διάλογοι με τον Ρουμάνο ησυχαστή π. Ηλίε Κλεόπα. Δέκατη συνομιλία (ερωτ. 278 -282)

278.    Πάτερ Κλεόπα, για εμάς τους μοναχούς τι είναι πιο ωφέλιμο να κάνουμε στην ζωή;

Εγώ νομίζω ότι το ανώτερο σ' αυτή την ζωή είναι να τα εγκαταλείπει κανείς όλα καί να κλαίει για τίς αμαρτίες του, διότι το ακριβότερο δώρο για εμάς είναι ή αιωνιότητα. Συνεπώς, πρέπει να κάνουμε το πάν για να μη χαθούμε, διαφορετικά μάταια πλέον ζήσαμε σ' αυτή την ζωή!

279.    Ποια πνευματική σχέση υπάρχει μεταξύ προσευχής καί αναγνώσεως των ιερών βιβλίων;

Λέγουν οί Άγιοι Πατέρες, ότι ό νους του ανθρώπου με δύο έργα γενικά πρέπει να ασχολείται: Με την ανάγνωση καί την προσευχή. Αυτά βοηθούν πάντοτε το ένα το άλλο. Όταν είμεθα ταραγμένοι καί έχουμε διανοητικά περισπασμό, περισσότερο να διαβάζουμε τα ψυχωφελή βιβλία. Καί όταν ή καρδιά μας ειρήνευσε καί οί σκέψεις μας συγκεντρώθηκαν, τότε περισσότερο να προσευχώμεθα και λιγότερο να διαβάζουμε.



280.    Δώστε μου μία συμβουλή για την προσευχή, διότι μερικές φορές, ενώ έχω καιρό να προσευχηθώ, ό νους μου με προτρέπει να κάνω κάτι άλλο καί άλλοτε, όταν δεν έχω καιρό, επιθυμώ να προσεύχομαι.

Εάν σε αποσπά ό εχθρός από την προσευχή, εσύ να αρπάζεις ότι μπορείς. Γι' αυτό λέγει ό άγιος Ισαάκ ό Σύρος: «Εάν στον καιρό της προσευχής σου κάνης κάτι άλλο από το να προσεύχεσαι, να ξέρης ότι γίνεσαι περίγελος των δαιμόνων». Εγώ σε συμβουλεύω ποτέ να μην αφήνεις την προσευχή, ούτε να κάνης κάτι άλλο στον διορισμένο καιρό της, διότι ό διάβολος μας προτρέπει να κάνουμε οτιδήποτε, προπαντός στην κατάλληλη για προσευχή ώρα, μόνο καί μόνο για να μη προσευχηθούμε.

 281.    τι εννοούμε για την προσευχή πού γίνεται «εν πνεύματι και αλήθεια».

Όταν προσευχώμεθα νοερά στον Θεό, τότε προσευχώμεθα εν πνεύματι, δηλ. με τον νου καί ή καρδιά να έχει προσοχή καί αίσθηση. Εν άληθεία προσευχώμεθα όταν εργαζόμαστε καί τίς εντολές του Θεού, διότι λέγει ό προφήτης Δαβίδ: «Πασαι αί εντολαί σου αλήθεια» (Ψαλμ. 118, 86). Άλλα προσεύχεσαι εν άληθεία, όταν κάνης τίς εντολές κατά τον νόμο του Θεού, με την ορθή πίστη, διότι, όπως λέγει ό ψαλμωδός: «Καί ό νόμος σου αλήθεια» (Ψαλμ. 118, 142).

282.    Πώς μπορούμε να φθάσουμε στην πνευματική προσευχή;

Μητέρα της προσευχής είναι ή Χάρις του Αγίου Πνεύματος. Αυτή διδάσκει τον άνθρωπο να προσεύχεται, να προοδεύει στην προσευχή, μέχρι να φθάσει στην υψίστη βαθμίδα, πού είναι ή προσευχή της εκστάσεως. Διότι οκτώ είναι οί βαθμίδες της προσευχής, κατά τους Αγίους Πατέρας: Ή εν πνεύματι φυσική θεωρία, δηλ. σκέψεις για την κτίση του Θεού, ή προσευχή με την γλώσσα, ή προσευχή με δυνατή την φωνή (προφορική), ή προσευχή του νου καί , του στόματος, δηλ. όταν προσεύχεσαι προφορικά καί προσεχής με , τον νου όσα λέγεις, ή νοερά προσευχή, ή νοερά καί καρδιακή προσευχή, όταν προσεύχεται μυστικά με νίψη καί με αίσθηση της καρδίας σου, ή καρδιακή προσευχή, όταν ό νους είναι κλεισμένος στην καρδιά με την Χάρι του Θεού καί από εκεί ανυψώνεται στον ουρανό καί ή τελευταία βαθμίδα, εάν είναι με το σώμα ή χωρίς το σώμα. Αυτή ή προσευχή γίνεται χωρίς λόγια και φθάνουν μόνον οί άγιοι με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος.


Εκδόσεις Ορθόδοξος Κυψέλη 1980
Πηγή στο διαδίκτυο - Ἐπιμέλεια κειμένου   Αναβάσεις
________________________________________________

Τό κείμενο προέρχεται ἀπό τά ἀρχεῖα τοῦ πατρός Δαμασκηνοῦ Γρηγοριάτου, τόν ὁποῖον καί εὐχαριστοῦμε θερμά γιά τήν παραχώρηση τῶν ἀρχείων, ὅπως ἐπίσης εὐχαριστοῦμε καί τόν γέροντα τῆς Μονῆς Ὁσίου Γρηγορίου πατέρα Γεώργιο Καψάνη γιά τήν εὐλογία καί τήν ἄδεια δημοσίευσης.

Διαβάστε τα υπόλοιπα πατώντας  Πνευματικοί Διάλογοι με τον Ρουμάνο ησυχαστή π. Ηλίε Κλεόπα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου