Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Πνευματικοί Διάλογοι με τον Ρουμάνο ησυχαστή π. Ηλίε Κλεόπα. Όγδοη συνομιλία (ερωτ. 197-199)


Πνευματικοί Διάλογοι με τον Ρουμάνο ησυχαστή π. Ηλίε Κλεόπα. Όγδοη  συνομιλία (ερωτ. 197-199)

197. Πάτερ Κλεόπα, τι σχέσης υπάρχει μεταξύ τον φόβου καi της αγάπης του Θεού;

     Ό φόβος του Θεού λέγουν οί Άγιοι Πατέρες καί ό προφήτης Δαβίδ, είναι ή αρχή της σοφίας, δηλαδή αυτή είναι ή αρχή για όλα τα καλά έργα. Ενώ ή αγάπη του Θεού είναι ή τελείωσης καί το τέλος των καλών έργων. Συνεπώς λοιπόν, ό φόβος του Θεού αποτελεί τη αρχή της σωτηρίας, ενώ ή αγάπη του Θεού, ή οποία «έξω βάλλει , τον φόβο», είναι το τέλος της σωτηρίας, διότι οποίος αγαπά ζει μόνο εν Χριστώ ό όποιος είναι αγάπη.
Ας μην έχουμε τόσο φόβο του Θεού όσο μάλλον την αγάπη Του, διότι άκουσε τι λέγει ό Μέγας Βασίλειος: «Όποιος εργάζεται τα καλά έργα από φόβο, δηλ. από , τον φόβο των αιωνίων κολάσεων, για να μη τιμωρηθεί, ευρίσκεται στην κατάσταση του δούλου. Όποιος τα επιτελεί χάριν αμοιβής, δηλ. εκπληρώνει τα καθήκοντα του εδώ στην γη για να απόκτηση μισθό στον ουρανό, αυτός είναι στην κατάσταση του μισθωτού, ό όποιος υπηρετεί τον δεσπότη του χάριν μισθού ενώ αυτός πού εργάζεται το καλό από αγάπη για τον Χριστό, καί όχι από φόβο ή την ελπίδα πληρωμής, είναι υιός του Θεού». Όποιος έφθασε στο πνευματικό ύψος να επιτελή τα καλά έργα από αγάπη καί όχι για άλλο σκοπό, αυτός έφθασε στα μέτρα της τελειότητος καί ονομάζεται υιός του Θεού κατά χάριν.
198. Πώς πρέπει να διανέμουμε την αγάπη μας προς τον Θεό τον πλησίον καί προς τον εαυτό μας;

Διαβάζουμε στο βιβλίο «Αμαρτωλών Σωτηρία» ότι πρέπει  να έχουμε απέναντι του εαυτού μας την καρδιά του δικαστού, προς τον πλησίον μας την καρδιά της μητέρας καί προς τον Θεό την καρδιά του παιδιού. Τον Θεό είμεθα υποχρεωμένοι να τον αγαπάμε με όλη μας την καρδιά, την δύναμη της ψυχής μας καί όλη μας την διάθεση, καί να είμεθα έτοιμοι να δώσουμε καί την ζωή μας ακόμη γι' Αυτόν, όπως έκαναν όλοι οι άγιοι Μάρτυρες, οί Όσιοι καί Ιεράρχες, οί όποιοι θυσιάστηκαν για την αγάπη του Χριστού καί του Ευαγγελίου.
Τον πλησίον μας να τον αγαπάμε όπως τον εαυτό μας, δηλ. όπως φροντίζουμε για τίς ανάγκες του εαυτού μας, έτσι πρέπει να αγαπάμε, να ελεούμε, να τρέφουμε, να βοηθούμε καί να κατευθύνουμε στην οδό της σωτηρίας τους συνανθρώπους μας. Τους εαυτούς μας πρέπει πάντοτε να τους καταδικάζουμε καί να τους ελέγχουμε, λόγω των αμαρτιών μας καί να αισθανόμεθα ότι είμεθα αμαρτωλότεροι από όλους τους άλλους ανθρώπους. Εάν έτσι θα κάνουμε, θα αγαπήσουμε τον Θεό καί τον πλησίον μας, καί την ψυχή μας θα σώσουμε αληθινά καί θα εισέλθουμε στην Βασιλεία των Ουρανών.

199. Ποια είναι τα είδη της αγάπης κατά τους Αγίους Πατέρας;

 Ό άγιος Νικόδημος ό Αγιορείτης καί άλλοι πατέρες, διαιρούν την αγάπη σε πέντε είδη:
 1) Ή πνευματική, δηλ. ή αγάπη προς τον Θεό καί τον πλησίον, ή οποία είναι ή ανώτερη από όλες καί ή μοναδική για την σωτηρία τις ψυχής. 2) Ή φυσική αγάπη, δηλαδή ή αγάπη των γονέων προς τα παιδιά των καί των παιδιών προς τους γονείς, ή οποία δεν είναι ούτε προς σωτηρία ούτε προς τιμωρία, διότι είναι φυσική. 3) Ή αγάπη πού γίνεται από υπερηφάνεια καί κενοδοξία, όταν κάποιος αγαπά αυτούς πού τον επαινούν καί τον εγκωμιάζουν 4) Ή αγάπη πού γίνεται από συμφέρον, όταν κάποιος αγαπά τον πλησίον του, είτε για χρήματα, είτε για δώρα, είτε από εκδούλευση, ή από άλλη οποιαδήποτε ανθρώπινη αιτία. 5) Ή σαρκική αγάπη, όταν κάποιος αγαπά τους ανθρώπους ή τίς γυναίκες χάριν σωματικής απολαύσεως καί αμαρτίας με την μέθη ή οποία οδηγεί στην ακολασία. Ή πρώτη αγάπη είναι σωτήριος, ή δεύτερη φυσική, δηλ. ούτε καλή ούτε κακή. Ενώ οί άλλες τρεις αγάπες είναι εμπαθείς καί οδηγούν στην αιώνια τιμωρία, εάν δεν μετανοήσει καί τίς εγκατάλειψη ό χριστιανός.




Εκδόσεις Ορθόδοξος Κυψέλη 1980
Πηγή στο διαδίκτυο - Ἐπιμέλεια κειμένου   Αναβάσεις
________________________________________________

Τό κείμενο προέρχεται ἀπό τά ἀρχεῖα τοῦ πατρός Δαμασκηνοῦ Γρηγοριάτου, τόν ὁποῖον καί εὐχαριστοῦμε θερμά γιά τήν παραχώρηση τῶν ἀρχείων, ὅπως ἐπίσης εὐχαριστοῦμε καί τόν γέροντα τῆς Μονῆς Ὁσίου Γρηγορίου πατέρα Γεώργιο Καψάνη γιά τήν εὐλογία καί τήν ἄδεια δημοσίευσης.

Διαβάστε τα υπόλοιπα πατώντας  Πνευματικοί Διάλογοι με τον Ρουμάνο ησυχαστή π. Ηλίε Κλεόπα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου