Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Στο οδόφραγμα μαζί με τον «απαγορευμένο» επίσκοπό τους


Πενήντα περίπου εγκλωβισμένοι, ανάμεσά τους και πολλοί μαθητές, πέρασαν χτες στις ελεύθερες περιοχές για να ευχηθούν στον επίσκοπό τους, στον οποίο απαγορεύεται η επίσκεψη στα κατεχόμενα.
Στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου προκλήθηκε ένταση. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Καρπασίας Χριστοφόρου, δεν επιτράπηκε σε εγκλωβισμένους να κατέβουν από το λεωφορείο για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους προς το πρόσωπό του.

«Φυσικά και δεν μιλούμε καλύτερα την τουρκική γλώσσα από τη μητρική μας, την ελληνική! Και το τονίζω, μητρική μας γλώσσα είναι η ελληνική. Δεν θυσίασαν οι γονείς μας τη ζωή τους τόσα χρόνια για να κρατήσουν το Ριζοκάρπασο ελληνικό για να έρθει τώρα ο κάθε κύριος να μας πει ότι μιλούμε καλύτερα την τουρκική γλώσσα! Έλεος!
Μαθήτρια γράφει από το Ριζοκάρπασο.
__________________________

Οι κατοχικές Αρχές εξακολουθούν να μην επιτρέπουν στον επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο να επισκέπτεται το εγκλωβισμένο ποίμνιό του, όμως εκείνο δεν τον ξεχνά. Έτσι, χθες, πενήντα περίπου από αυτούς ενοικίασαν λεωφορείο και ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές για να του ευχηθούν, επειδή την προηγούμενη μέρα είχε τη γιορτή του.
Ανάμεσά τους άτομα ηλικιωμένα, μαθητές, μαθήτριες. Συγκινημένος εκείνος από την πράξη τους, έσπευσε στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου για να τους επισκεφθεί και φρόντισε μάλιστα να υπάρχει εκεί λεωφορείο για να τους μεταφέρει στην Αρχιεπισκοπή.
«Τα παιδιά και γενικά οι εγκλωβισμένοι ήρθαν για να μου ευχηθούν και ταυτόχρονα να μου εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, αλλά και την επιθυμία και τον πόθο τους να επιτραπεί στον επίσκοπό τους να πηγαίνει ελεύθερα στην Καρπασία για να τους βλέπει και να τους ενισχύει αλλά και να τους καθοδηγεί πνευματικά.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με δική τους πρωτοβουλία και σε αυτή συμμετείχαν 50 περίπου άτομα. Όλοι ήρθαν με λεωφορείο. Οι μαθητές είναι του γυμνασίου και του λυκείου και οι εγκλωβισμένοι από την Αγία Τριάδα και το Ριζοκάρπασο», δήλωσε λίγο μετά την επίσκεψη των εγκλωβισμένων στις ελεύθερες περιοχές, ο επίσκοπος Καρπασίας.

Στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, τους εγκλωβισμένους ανέμενε ο επίσκοπος που ήθελε να τους καλωσορίσει. «Είχα καθήκον, εφόσον αυτοί πήραν την πρωτοβουλία να έρθουν, να πάω να τους υποδεχθώ», δήλωσε στον «Φ». Μόλις έφτασε το λεωφορείο από τα κατεχόμενα, οι εγκλωβισμένοι κατέβηκαν από αυτό και ανέβηκαν σε άλλο, ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας, που τους ανέμενε στη νεκρή ζώνη ανάμεσα στα δύο οδοφράγματα.
«Εκεί όμως αντιμετώπισα τη στάση της αστυνομίας, η οποία κατά την άποψή μου ήταν απαράδεκτη, διότι ενώ ήθελαν να κατέβουν από το λεωφορείο όλοι οι εγκλωβισμένοι, μπήκε μέσα σε αυτό αστυνομικός και τους είπε ότι μόνο τα παιδιά πρέπει να κατέβουν. Τον ρώτησα γιατί να μην κατεβούν και οι υπόλοιποι και μου είπε ότι δεν μπορούν να κατέβουν επειδή είναι ηλικιωμένοι. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια, διότι απλώς δεν τους επέτρεψαν να κατέβουν και αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε λίγο αργότερα ο επίσκοπος Καρπασίας.

Όπως πιστεύει, «ο λόγος που δεν επέτρεψαν στους εγκλωβισμένους να κατέβουν από το λεωφορείο, ήταν διότι δεν ήθελαν να φανεί προς τα έξω ότι οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν για να συμπαρασταθούν στον δεσπότη τους. Και αυτό φαίνεται και από ένα άλλο γεγονός. Από τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες της Κυβέρνησης, όταν πληροφορήθηκαν για την επικείμενη επίσκεψη των εγκλωβισμένων, άρχισαν να τηλεφωνούν στους εγκλωβισμένους και να τους λένε να μη διαμαρτυρηθούν και να μην εκφράσουν λύπη επειδή δεν αφήνουν οι κατοχικές Αρχές τον δεσπότη τους να τους επισκεφθεί.

Γι’ αυτό καταγγέλλω αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά», αναφέρει ο επίσκοπος.
«Αντί να στραφούν τα πυρά των κυβερνώντων προς τις κατοχικές Αρχές για να υποχρεωθούν να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες στον τόπο μας, στρέφονται εναντίον μας. Είναι τελείως απαράδεκτη η κατάσταση, είναι ντροπή τους», συμπληρώνει.
«Όλοι οι εγκλωβισμένοι που ήρθαν χθες στις ελεύθερες περιοχές, μπορούσαν να περπατήσουν και άρα να κατέβουν από το λεωφορείο στο οδόφραγμα, για να τους υποδεχθώ. Δεν κατέβηκαν, επειδή δεν τους άφησαν να κατέβουν.
Και όλα αυτά, παρόλο που προτού μεταβούμε στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, έδωσα διαβεβαιώσεις στην Αστυνομία ότι δεν θα κλείσουμε ούτε για ένα λεπτό το οδόφραγμα και αυτό που υποσχεθήκαμε, αυτό πράξαμε. Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι τηλεφώνησαν στους εγκλωβισμένους και τους απαγόρευσαν να μιλήσουν, να εκφράσουν τη γνώμη και την άποψή τους για να μη χαθεί το δήθεν καλό κλίμα των συνομιλιών. Ποιο καλό κλίμα;
Υποχρεώνουν τους ανθρώπους να φεύγουν από τα σπίτια και τα σχολεία τους για να έρχονται στη Λευκωσία να συναντήσουν τον δεσπότη τους και δεν ενδιαφέρονται να βοηθήσουν τον δεσπότη να επισκέπτεται στα κατεχόμενα το ποίμνιό του;», είπε επιπρόσθετα.

ΓΕΥΜΑΤΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ
Αμέσως μετά το καλωσόρισμα των εγκλωβισμένων στο οδόφραγμα, το λεωφορείο μετέφερε τους εγκλωβισμένους στην Αρχιεπισκοπή όπου είχαν την ευκαιρία να γευματίσουν με τον δεσπότη τους και να συνομιλήσουν μαζί του. Αμέσως μετά, αναχώρησαν με το ίδιο λεωφορείο για το οδόφραγμα και από εκεί για τα κατεχόμενα χωριά τους.

Η πραγματικότητα με αριθμούς

ΟΙ ΑΘΛΙΕΣ συνθήκες διαβίωσης των Κυπρίων εγκλωβισμένων μπορούν να καταδειχτούν με απλή αναφορά στους αριθμούς τους μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, τον Ιούλιο εκείνου του έτους ο ελληνοκυπριακός πληθυσμός της περιοχής, την οποία σήμερα κατέχουν τα τουρκικά στρατεύματα, ήταν 162.000.
Στο τέλος της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής τον Αύγουστο του 1974, 142.000 Κύπριοι είχαν εκδιωχθεί ή αναγκαστεί να φύγουν για να σωθούν.
Οι περισσότεροι από τις 20.000 που παρέμειναν, κυρίως στη χερσόνησο της Καρπασίας (Έκθεση S/11488 του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου 1974), υποχρεώθηκαν σταδιακά να εγκαταλείψουν την περιοχή. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του γενικού γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που ζουν σήμερα σ’ αυτή την περιοχή, έχει μειωθεί στους 385 Ελληνοκυπρίους και 132 Μαρωνίτες (S/2006/315, 23 Μαΐου 2006, παράγρ. 18). Συνεπώς, ο ολικός αριθμός των Κυπρίων που έχουν εκδιωχθεί από το σπίτια τους, ανέρχεται σε πάνω από 160.000, δηλαδή στο ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου το 1974.

Η μείωση καθίσταται όλο και πιο εκπληκτική αν λάβει κανείς υπόψη τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Βιέννη στις 2 Αυγούστου 1975, με την οποία η τουρκική πλευρά αναλάμβανε να παράσχει στον εγκλωβισμένο πληθυσμό «κάθε βοήθεια για να διάγει ομαλή ζωή, περιλαμβανομένων διευκολύνσεων για την παιδεία και για την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων του, καθώς και ιατρική περίθαλψη από δικούς του γιατρούς και ελευθερία διακίνησης στον βορρά».

Εφημερίδα Φιλελεύθερος 11 Μαΐου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου