Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Βουλευτές του Πασόκ μανιωδώς για δεύτερη φορά επιμένουν να εξαφανιστούν τα μετρητά και να ψωνίζουμε μέσω πιστωτικών καρτών


Πριν από μερικές ημέρες στις 9/2/12 δημοσιεύσαμε μια εναγώνια προσπάθεια ορισμένων βουλευτών του Πασόκ να εξαφανιστούν τα μετρητά άνω των 100 €, και να χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικές κάρτες για μεγαλύτερες αγορές. (Βλ. εδώ)
Φαίνεται ότι δεν ολοκλήρωσαν την δουλειά που τους ανετέθη, και επανέρχονται δριμύτεροι 70 βουλευτές του ίδιου κόμματος, προτείνοντας, λες και αναφέρονται σε εντελώς ηλίθιους πολίτες, όσοι κάνουν αγορές με πιστωτικές κάρτες να έχουν έκπτωση 5% στο ΦΠΑ, την μείωση των μετρητών σε 300€, κληρώσεις, έπαθλα και λοιπές γελοιότητες.
Είναι τόσο προφανής και υστερόβουλη η προσπάθειά τους, που δεν κρύβεται πλέον. Η καλύτερα δεν τους ενδιαφέρει να το κρύψουν. Πρέπει απεγνωσμένα, ενώ η Ελλάδα καταστρέφεται συθέμελα, να εξαφανίσουν τα μετρητά και να πάρουμε όλοι κάρτες σε πρώτο βήμα.
Γιατί και λογικά να σκέφτονταν δεν θα τολμούσαν να προτείνουν ποτέ στον Έλληνα πολίτη την χρησιμοποίηση μιας κάρτας, η χρήση της οποίας θα έχει επιτόκιο 9,10,14,16 μέχρι και 19% για να κερδίσει 5%  σε ΦΠΑ.  Μπορούσαν απλά να ζητήσουν να κατέβουν συνολικά οι δείκτες του ΦΠΑ.
Δυστυχώς επιβεβαιώνουν τον πρώτο μας τίτλο «Το φίδι όταν ξεψυχάει είναι πιο επικίνδυνο.»
Διαβάστε την νέα τους προσπάθεια

Μπόνους, εκπτώσεις και … κληρώσεις για όσους χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στις αγορές τους, με στόχο να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα -χωρίς νέους φόρους- έως και 20 δισ. ευρώ ετησίως,  ζητούν να δώσει η κυβέρνηση, με πρόταση νόμου που κατέθεσαν σήμερα 70 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Σε μια προσπάθεια να δείξουν πως υπάρχουν και άλλες λύσεις, εκτός από ατελέσφορες αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών και συντάξεων, οι 70 βουλευτές προτείνουν μεταξύ άλλων:
  • τη μείωση του επιτρεπτού ορίου συναλλαγών με μετρητά, από 1500 ευρώ που είναι σήμερα σε 300 ευρώ ή και λιγότερα, όπως έκανε πρόσφατα η Βουλγαρία ή στο παρελθόν η Νότια Κορέα και η Αργεντινή!!
  • μείωση του ΦΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (δηλαδή από 23% σε 18%) σε όσους -και μόνο σε όσους- επιλέγουν τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για τις συναλλαγές τους, ιδιαίτερα για αυτές κάτω των 300 ευρώ!!
  • για συναλλαγές που γίνονται με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, οι κάτοχοι αυτών να συμμετέχουν σε αυτόματη μηνιαία κλήρωση με έπαθλο χρηματικά ποσά που θα πιστώνονται αυτομάτως στις κάρτες τους!
  • μέρος του ποσού από την ετήσια αύξηση των εσόδων που θα προέλθουν από την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων, να κατευθυνθεί σε κοινωνικές πολιτικές, ώστε να αντισταθμιστούν οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων των οικονομικά αδυνάμων και να υλοποιηθούν προγράμματα καταπολέμησης της φτώχιας, αύξησης της απασχόλησης, στήριξης των ανέργων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας των νέων κλπ. Το ποσό αυτό υπολογίζεται: α) για ετήσια αύξηση έως 5 δισ. ευρώ θα δίδεται ποσοστό 20% ή 1 δισ, β) για το ποσό πάνω από 5 δις έως 10 δις ευρώ ποσοστό 15% ή 750 εκατ, και γ) για το ποσό πάνω από 10 δις ευρώ ποσοστό 10%.
Στη διαμόρφωση των προτάσεων συνέβαλαν το Κ.Ε.Π.Ε. (οι κ.κ. Παναγιώτη Κορλίρας και Νικόλαος Γεωργικόπουλος), το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (οι κ.κ. Γιώργος Κορομηλάς και Απόστολος Αλωνιάτης), ο καθηγητής οικονομικών και βουλευτής Κονέκτικατ των ΗΠΑ Δημήτρης Γιάνναρος, οι ευρωβουλευτές Μαριλένα Κoπά και Άννυ Ποδηματά, καθώς και οι 70 βουλευτές που το συνυπογράφουν.

Στόχος του μέτρου είναι, μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, να πολλαπλασιαστούν τα έσοδα του κράτους από την ανάλογη μείωση της κλοπής (υπεξαίρεση) του ΦΠΑ που υπερβαίνει ετησίως τα 20 δις. Ταυτόχρονα, το δημόσιο καθιστά διαφανείς τις συναλλαγές και άμεση και εφικτή την είσπραξη ποσοστού του ΦΠΑ.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε στο παρελθόν σε πολλές άλλες χώρες. Οι μελέτες δείχνουν ότι το μέτρο μπορεί να οδηγήσεις σε:
  • αύξηση των φορολογικών εσόδων σταδιακά από 2-4% του ΑΕΠ (4,3-8,5 δισ. ετησίως),
  • μείωση των φόρων επί των πωλήσεων για 2%-5% μονάδες
Οι συντάκτες τονίζουν μάλιστα πως «αν το bonus της μείωσης του υψηλού ΦΠΑ (23%) καθιερωθεί  μόνο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, εν όψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, τότε  το Δημόσιο θα έχει την ευκαιρία, χωρίς ουσιαστικά να χάσει ούτε ένα ευρώ, να δοκιμάσει τα επιτυχημένα αυτά συστήματα μέτρων στη χώρα μας».

Με τη μέθοδο αυτή, σε περίπτωση συναλλαγής μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, θα μπορεί να γίνεται αμέσως και ταυτόχρονα με την αγοροπωλησία,  διαχωρισμός του φόρου από το υπόλοιπο ποσό των καταθέσεων, σε ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό, από τον οποίο το κράτος θα εισπράττει ηλεκτρονικά και άμεσα το ποσοστό που του αναλογεί.

Ως αποτέλεσμα προκύπτει:

α)  η άμεση δυνατότητα του δημοσίου να εισπράξει ποσοστό των παρακρατηθέντων φόρων (ΦΠΑ)
β)  μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων, τόσο από την άμεση φορολογία εισοδήματος, όσο και από την αύξηση του ΦΠΑ, λόγω δραστικής μείωσης της φοροδιαφυγής.

Επειδή το ποσοστό των συναλλαγών μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών (cash card) είναι στην Ελλάδα πολύ μικρό (9%), είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν κίνητρα μείωσης του ΦΠΑ, όταν και μόνο η συναλλαγή θα γίνεται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος του ποσοστού των αντίστοιχων συναλλαγών σε ΗΠΑ & Ευρώπη είναι από 50 έως και 70%.

Η είδηση από Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου