Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Γυρίζουν την πλάτη στις πιστωτικές κάρτες


Μειωμένη εξάρτηση από το «πλαστικό χρήμα» καταδεικνύει έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών ΕΣΑ , καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών προτιμά πλέον να πραγματοποιεί τις αγορές του με μετρητά, αφήνοντας στο συρτάρι τις πιστωτικές κάρτες.

Ο ΕΣΑ εκτιμά πως το φαινόμενο αυτό ενδέχεται να οφείλεται στα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια δανεισμού των πιστωτικών καρτών και στην εκ των πραγμάτων ύπαρξη πολλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στα οποία δεν δίνεται πλέον πίστωση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που είχε ως στόχο την καταγραφή της πορείας της αγοράς κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιουνίου – Αυγούστου 2010 και κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων (15/7 – 31/8), φαίνεται να επιβεβαιώνεται η μείωση της αγοραστικής κίνησης.

Επίσης εκτός από τον τρόπο πληρωμής εκ μέρους των καταναλωτών, διερευνήθηκαν οι αντιλήψεις των επιχειρηματιών αναφορικά με την ακολουθούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική, τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ και την αλλαγή της πολιτικής χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος, η πρόθεση των επιχειρηματιών σχετικά με τη διατήρηση ή όχι των θέσεων απασχόλησης εξαιτίας της δραστικής μείωσης του τζίρου τους και το περιβάλλον των εμπορικών μισθώσεων.

Όσον αφορά την οικονομική και κοινωνική πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση η πλειοψηφία των συμμετεχόντων φαίνεται να έχει την άποψη ότι, η εν λόγω πολιτική δεν συμβάλλει στην επιβίωση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Ακόμη, αναφέρουν ότι τα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων τους, καθώς κατευθύνονται στην ενίσχυση επιχειρήσεων που πληρούν τα αντίστοιχα τραπεζικά κριτήρια.

Η αλλαγή πλεύσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος αναφορικά με τις πολιτικές χρηματοδότησης των ΜμΕ, για το μεγαλύτερο μερίδιο των συμμετεχόντων στην έρευνα, φαίνεται να οφείλεται τόσο στην έλλειψη ρευστότητας των ίδιων των τραπεζών όσο και στη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση του τραπεζικού συστήματος που ενδεχομένως προωθεί την απαξίωση των ΜμΕ σε συνδυασμό με την αντικατάστασή τους από λίγους και ισχυρούς.

Η ακολουθούμενη πολιτική αφαιρεί κάθε προοπτική επιβίωσης και ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι η μείωση του τζίρου θα έχει ως άμεση επίπτωση στην απασχόληση, καθώς οι συμμετέχοντες στην πλειονότητά τους ισχυρίστηκαν ότι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.

Τέλος, αναφορικά με τις εμπορικές μισθώσεις το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων δεν κατάφερε κάποια αλλαγή στο μίσθωμά του. Ωστόσο αρκετοί πέτυχαν «πάγωμα» αλλά και μείωση.

Αλλαγές που ενδεχομένως επιτεύχθηκαν σε παλαιά συμβόλαια μισθωμάτων με επαχθείς όρους.

Ολοκληρώνοντας ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συλλογικοί τρόποι αντίδρασης που προτάθηκαν και συνοψίζονται ως εξής:

- Παρεμβάσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με στόχο την αναμόρφωση του υπάρχοντος αρνητικού ψυχολογικού κλίματος.

- Να απαιτηθεί η ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών και η τόνωση εμπορικών δρόμων που κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν.

- Απογκετοποίηση περιοχών και τομέων της πόλης όπου εμφανίζεται κάθε μορφής παραβατικότητα.

- Διαφημιστικές καμπάνιες για κάθε περιοχή, τονίζοντας ότι η άρτια οργανωμένες εμπορικές αγορές είναι αντίστοιχες των πολυκαταστημάτων και στις οποίες δύναται ο καταναλωτής να προμηθευτεί ό,τι επιθυμεί.

- Να απαιτηθεί και να επιτευχθεί η απομάκρυνση των μικροπωλητών παράνομων και μη.

Εν κατακλείδι, όπως υπογραμμίζεται από τον ΕΣΑ, απαιτούνται ουσιαστικές και άμεσες παρεμβάσεις.

ΠΗΓΗ 

nationalpride.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου