Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Ολοκληρώθηκε ο 1ος «Πανελλήνιος διαγωνισμός μελοποιΐας». Νικητής του διαγωνισμού ο πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κορυδαλλού, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μελοποιΐας που διοργάνωσε φέτος το «Σχολείον Ψαλτικής». Διαγωνισμοί γίνονταν συχνά παλαιότερα, στην Κων/πολη. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο διαγωνισμός «Άξιον εστίν», νικητής του οποίου κρίθηκε ο Γρηγόριος Πρωτοψάλτης με το γνωστό άξιον εστίν, ‘‘το σύνηθες’’, του δευτέρου ήχου.
Το θέμα στο φετινό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Σχολή μας, ήταν η μελοποίηση του μεγαλυναρίου της Θεοτόκου «άξιον εστίν».
Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν μερικοί από τους πιο καταξιωμένους πρωτοψάλτες και μελοποιούς του ελλαδικού χώρου. Ο ιερομόναχος Θωμάς και Γέρων της ιεράς αδελφότητας Θωμάδων του Αγίου Όρους, ο  Άρχων Δομέστιχος της Μ. τ. Χ. Ε, κ. Παϊκόπουλος Δημοσθένης, ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Α. Α. Κων/πόλεως, κ. Ταλιαδώρος Χαρίλαος, ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Α. Α. Κων/πόλεως, κ. Ιωαννίδης Δημήτριος, ο Πρωτοψάλτης Ι. Μ. Νικαίας, κ. Μηναϊδης Μηνάς και ο  Πρωτοψάλτης κ. Γιάννου Νικόλαος.
Νικητής του διαγωνισμού κρίθηκε ο πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κορυδαλλού, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος. Το βραβευθέν ‘‘άξιον εστίν’’ είναι μελοποιημένο σε ήχο πλάγιο του δευτέρου και συγκέντρωσε γενική βαθμολογία 8,5 με άριστα το 10.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα 10 καλύτερα ‘‘άξιον εστίν’’ καθώς και να ακούσετε το πρώτο σε εκτέλεση του βυζαντινού χορού «Εν Ψαλτηρίω».
Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες καθώς και τα μέλη της κριτικής επιτροπής που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους και ευχόμαστε σε όλους καλό καλοκαίρι.




01. Παπαδόπουλος Ιωάννης, ήχος πλ. β'Ηχογράφηση από βυζαντινό χορό «Εν Ψαλτηρίω»  
02. Λιναρδάκης Ευάγγελος, ήχος πλ. δ'
03. Χατζηπαναγιωτίδης Γιώργος, ήχος πλ. δ'
04. Λάμπρου Κωνσταντίνος, ήχος β'
05. Παπαδόπουλος Ιωάννης, ήχος πλ. δ'
06. Μαούνης Δημήτριος, ήχος βαρύς
07. Μαούνης Δημήτριος, ήχος δ'
08. Τσακίρογλου Χρήστος, ήχος βαρύς
09. Λάμπρου Κωνσταντίνος, ήχος βαρύς
10. Τρικοίλης Σακελλάρης, ήχος α'

sholeionpsaltikis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου