Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ουρές προσκυνητών για τα Άχραντα Πάθη του Ιησού στην Κύπρο



Τίμιος Σταυρός, Ακάνθινο Στεφάνι, Σπόγγος και χλαμύδα του Ιησού Χριστού, και μέρος από την πλεξίδα του Προδρόμου και Βαπτιστού

Τα Άχραντα Πάθη θα παραμείνουν στην Κύπρο μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη.

Λευκωσία: Ουρές πιστών στο Δάλι, στον εκεί Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Ευαγγελιστρίας. Χιλιάδες άτομα προσκυνούν τα Άχραντα Πάθη του Ιησού που βρίσκονται από χθες Πέμπτη στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή Αστυνομία και τοπική αρχή λαμβάνουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.

Τα Άχραντα Πάθη, δηλαδή μέρος από το Τίμιο Ξύλο, τον Ακάνθινο Στέφανο, το Σπόγγο και τη χλαμύδα του Ιησού Χριστού καθώς και μέρος από την πλεξίδα του Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου ευρίσκονται μέσα σε μία μαρμάρινη σαρκοφάγο.
Κατά την παράδοση το μάρμαρο αυτό προέρχεται από τον τάφο του Χριστού και χρονολογείται στο 180 μ.Χ.
Τα Άχραντα Πάθη φυλάγονται στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας Ελλάδος και θα παραμείνουν στην Κύπρο μέχρι και την Πέμπτη 22 Μαρτίου.

Άχραντα Πάθη

Τα Άχραντα Πάθη, δηλαδή μέρος από το Τίμιο Ξύλο, τον Ακάνθινο Στέφανο, το Σπόγγο και τη χλαμύδα του Ιησού Χριστού καθώς και μέρος από την πλεξίδα του Προδρόμου και Βαπτιστού
Ιωάννου ευρίσκονται μέσα σε μία μαρμάρινη σαρκοφάγο. Κατά την παράδοση το μάρμαρο αυτό προέρχεται από τον τάφο του Χριστού και χρονολογείται στο 180 μ.Χ. Τα Άχραντα Πάθη φυλάγονται στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας Ελλάδος και δόθηκαν στον ιδρυτή της Ιεράς Μονής όσιο Λεόντιο από τους δύο εξ αίματος συγγενής του, δεσπότες της Πελοποννήσου Θωμά και Δημήτριο Παλαιολόγου το 1450 για να τιμήσουν τον όσιο γέροντα για τις αρετές του και τις επίμονες προσπάθειές του για πνευματική ανύψωση της μονής.

Όπως αναφέρει ο πάτερ Σπυρίδωνας του Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Ευαγγελιστρίας Ιδαλίου, τα Άχραντα Πάθη μεταφέρθηκαν στην Κύπρο μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνονται για την «εβδομάδα Ευαγγελισμού».

Δρακόντεια μέτρα για τα Άχραντα Πάθη
Εκκλησία, Αστυνομία, αλλά και η τοπική Αρχή του Ιδαλίου έχουν θέσει σε κινητοποίηση μεγάλο αριθμό ατόμων προκειμένου να αποφευχθούν απρόβλεπτες δυσάρεστες καταστάσεις και για να διευκολυνθούν οι χιλιάδες των προσκυνητών που αναμένεται να μεταβούν σήμερα και τις επόμενες μέρες στο Δάλι για να προσκυνήσουν τα Άχραντα Πάθη του Ιησού, που από χθες βρίσκονται στην Κύπρο.
Η Αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε σχέδια κλοπής των Αχράντων Παθών, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου θα εκτίθενται για προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας Ιδαλίου, όσο και τα βράδια όπου θα μετακινούνται και θα φυλάσσονται σε διάφορα σπίτια.

«Κρίναμε ότι για καλύτερη ασφάλεια των Αχράντων Παθών, καλό είναι τα βράδια να μην παραμένουν στην εκκλησία και να μεταφέρονται σε διαφορετικό μέρος κάθε βράδυ για φύλαξη», δήλωσε χθες στον «Φ» ο πάτερ Σπυρίδωνας του Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Ευαγγελιστρίας. Τα σπίτια στα οποία θα μεταφερθούν τα Άχραντα Πάθη ελάχιστα άτομα τα γνωρίζουν.
Τις νυκτερινές ώρες κατά τις οποίες θα φιλοξενούν τα Άχραντα Πάθη, τα σπίτια αυτά θα μετατρέπονται σε απόρθητα φρούρια τόσο από εθελοντές που δεν θα τα αφήσουν από τα μάτια τους, όσο και από την Αστυνομία που θα περιπολεί συνεχώς έξω από αυτά. Πυκνές περιπολίες η Αστυνομία θα διενεργεί έξω από τον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ομάδα εθελοντών φρουρών θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία, τόσο εντός όσο και εκτός του ναού.

Λόγω της αναμενόμενης κοσμοσυρροής στο Δάλι, ο δήμαρχος Λεόντιος Καλλένος ετοίμασε διάφορα σχέδια, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή ανάλογα με την κίνηση που θα παρατηρείται. Με ανακοίνωσή της η τοπική Αρχή καλεί τους προσκυνητές να κατευθύνονται προς τον ναό από το άγαλμα του Χαμάτσου και μέσω της ομώνυμης οδού, έτσι που να αποφεύγουν τους στενούς δρόμους που υπάρχουν στο κέντρο του δήμου. Τροχονόμοι θα βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής για να τους καθοδηγούν και να τους διευκολύνουν.

«Τις ώρες της μεγάλης κοσμοσυρροής, οι χώροι στάθμευσης της εκκλησίας, που είναι περίπου 50, θα χρησιμοποιούνται μόνο από οχήματα αναπήρων, ατόμων που έχουν κινητικά προβλήματα, εγκύων και άλλων που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας», τόνισε ο κ. Καλλένος.
Ο πάτερ Σπυρίδωνας, εξάλλου, δήλωσε ότι δίπλα ακριβώς από την εκκλησία υπάρχει ιατρικό κέντρο από το οποίο έχει ζητηθεί να είναι σε επιφυλακή για να παράσχει βοήθεια σε άτομα που πιθανότατα θα την χρειαστούν. Λήφθηκε επίσης πρόνοια για να υπάρχει σε κοντινό σημείο και απινιδωτής. » πληροφοριες:

Ο ναός θα είναι ανοικτός για τους προσκυνητές καθημερινά από τις 6:30 π.μ. μέχρι τις 10:00 μ.μ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 99-068781, 99-527148 και 99-687890

Φιλελεύθερος Κύπρου16/3/2012
Εκκλησία Κύπρου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου