Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ο Πατριάρχης εγκαλεί και αποδοκιμάζει τον _Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Ζητεί την εν Συνόδω απόρριψη των θέσεών του


Ο Πατριάρχης εγκαλεί και αποδοκιμάζει τον Πειραιώς Σεραφείμ 
Ζητεί να απορριφθούν εν Συνόδω οι θέσεις και οι πράξεις του μητροπολίτη

Όπως μας πληροφορεί το Βήμα 29/3/2012, τη λήψη μέτρων για να μην κινδυνεύσει η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών ζητεί με επιστολή του από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με αφορμή τα «αναθέματα» που εκτόξευσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ κατά του Πάπα Βενεδίκτου του 16ου, όσων συμμετέχουν στους διαλόγους με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τις προτεσταντικές ομολογίες καθώς και τους μουφτήδες και τους Ραβίνους.

Μάλιστα ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλεί τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να αποδοκιμάσουν εν σώματι τις θέσεις που εκφράζουν ορισμένες ομάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Εκκλησία της Ελλάδος κατά της συμμετοχής στους διαλόγους με τις άλλες Εκκλησίες, απορρίπτοντάς τες ρητά. Επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Γνωρίζοντες τα ανωτέρω οφειλετικώς τη Υμετέρα Μακαριότητι και τη κατ' Αυτήν Αγιωτάτη καθ' Ελλάδα Εκκλησία, παρακαλούμεν Υμάς αδελφικώς, εξ ομοφώνου Συνοδικής αποφάσεως, όπως εν τη διακρινούση την Υμετέραν Εκκλησίαν συνεπεία εις τας εκάστοτε λαμβανομένας πανορθοδόξους αποφάσεις και ενεργείας, οφειλετικώς ως θυγάτηρ το πάλαι και νυν προσφιλεστάτη Αδελφή Εκκλησία, έχουσα υπ' όψει τα ανωτέρω περί των εν πάσι αδρότητι περιγραφεισών εν λόγω κινήσεων και τας εξ αυτών προβλεπομένας ουχί ευχαρίστους συνεπείας, τοποθετηθήτε συνοδικώς επί τούτω και απορρίψητε και καταδικάσητε ταύτας επισήμως ως ανεδαφικάς και επικινδύνους, λάβητε δε και ως εκκλησιαστικόν σώμα τας προσήκουσας αποφάσεις προς ευρυτέραν καταδίκην και απόρριψιν των ενεργειών τούτων και των εκφραζομένων αστηρίκτων εν πολλοίς, ανορθοδόξων και ερχομένων εις αντίθεσιν προς τας συνοδικάς αποφάσεις των Αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών θέσεων των εν λόγω ομάδων. Ούτως, η Μήτηρ Εκκλησία, σταθμίζουσα τας οδυνηράς συνεπείας δια την εσωτερικήν ενότητα της καθ' Υμάς Αγιωτάτης Εκκλησίας και ευρύτερον της Ορθοδοξίας, επιφυλάσσεται, μετά την αναμενομένην απόκρισιν και επίσημον τοποθέτησιν της Υμετέρας Εκκλησίας, ίνα οφειλετικώς προβή και αύτη εις τας δεούσας πανορθοδόξους ενεργείας δια την έγκαιρον πρόληψιν απαπειλουμένων απευκταίων καταστάσεων».

Ο κ. Βαρθολομαίος σημειώνει ακόμη: «Επισημαίνομεν τον υφιστάμενον σοβαρόν κίνδυνον εκ των συνεπειών των εκδηλώσεων τούτων και των εκφραζομένων και διατυπωμένων προφορικώς και εγγράφως ουχί υγιών Ορθοδόξων θέσεων και υπογραμμίζομεν την ευθύνην και το χρέος ημών, των ταχθέντων υπό της Θείας Προνοίας Ποιμένων και ταγών του Ορθοδόξου λαού του Θεού εν τοις ορίοις εκάστης αδελφής αυτοκεφάλου αυτονόμου Ορθοδόξου Εκκλησίας, προς διατήρησιν της ενότητος αυτής και της μη δημιουργίας περαιτέρω διασπαστικών εστιών, εγκυμονουσών, ως εικός, απροβλέπτους συνεπείας».

Στη συνέχεια παρατηρεί με αγωνία, όπως σημειώνει, ότι «η ανοχή των τοιούτων ενεργειών υπό της ηγεσίας των Εκκλησιών υπερβαίνει τα τυπικά όρια ενός μονοσήμαντου ζητήματος και αξιολογείται ως πολυσήμαντον ουσιαστικόν ζήτημα δια την εύρυθμον λειτουργίαν της κανονικής τάξεως εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία, δυνάμενον να επιφέρη σύγχυσιν και αναταραχήν εν τω πληρώματι αυτής».

«Υπό την έννοιαν αυτή», προστίθεται στην επιστολή, «η Μήτηρ Εκκλησία, εν τη οφειλετική μερίμνη αυτής δια την προστασίαν του τε οφειλετική προστασίαν του τε γράμματος και του πνεύματος της Ορθοδόξου παραδόσεως και δια την ευσταθείαν και ενότητα των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, ηξιολόγησε το ζήτημα τούτο επί τη βάσει των ομοφώνων πανορθοδόξων αποφάσεων και έκρινεν ότι θα έδει όπως εκάστη Εκκλησία τοποθετήται μετά της επιβαλλομένης ευθύνης και του χρέους αυτής έναντι του λαού του Θεού, προς διατήρησιν ακλονήτου της επιστοσύνης αυτού έναντι των ποιμένων αυτού».

2 σχόλια:

  1. Και εμείς ως ενεργά μέλη της Εκκλησίας έχουμε να ζητήσουμε κατι: την εν Συνόδω απόρριψη των οικουμενιστικών θέσεων και ενεργειών του Οικουμενικού Πατριάρχη και όλων όσων τον ακολουθούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΑΣΘΕ.ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ..
    ΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ
    ΜΑΣ ΦΩΤΙΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου