Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων : «Θύμα πολιτικών παιxνιδιών ο Εφραίμ»


Την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα ναό του Αγίου Στεφάνου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Στεφάνου ο οποίος διακρινόταν για την καθαρότητα της ζωής του και την ανεξικακία του. 
Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος και στην επικαιρότητα εξέφρασε την δυσαρέσκειά του όσο αναφορά την προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ χαρακτηρίζοντας τον καιρό και τον χρόνο πραγματοποιήσεως της αποφάσεως αυτής όχι τυχαίους αλλά καλά μελετημένους. 
«Ενώ οι δήμιοι του πρωτομάρτυρος Στεφάνου έβλεπαν στο πρόσωπο του αγίου την αγνότητα, την καθαρότητα της ζωής του δεν δίστασαν να τον εκτελέσουν διότι είχαν δεχτεί αυτήν την εντολή «άνωθεν» κάτι τέτοιο λοιπόν φαίνεται να συμβαίνει και με τον Γέροντα Εφραίμ του οποίου η ζωή είναι καθαρή, γεμάτη αγαθοεργίες, προσευχή και άσκηση. 
Κάποιοι λοιπόν θέλουν σαν άλλοι δήμιοι να τον «θανατώσουν» εκτελώντας εντολές «άνωθεν». 
Ο Γέροντας Εφραίμ είναι το θύμα όλων αυτών των πολιτικών παιχνιδιών που κρύβονται από πίσω, ο Γέροντας Εφραίμ υπομένοντας όλη αυτή την κατάσταση θα έχει επουράνιο μισθό αλλά αλλοίμονο σε όλους αυτούς που εις βάρος του Γερόντα, του Αγίου Όρους, της Εκκλησίας προσπαθούν να επωφεληθούν είτε οικονομικά, είτε πολιτικά. 
Η Εκκλησία πάντοτε διώκεται είτε φανερά είτε μυστικά από όλους αυτούς που φθονούν το έργο της, από όλους αυτούς που εχθρεύονται την Ορθόδοξη πίστη των προγόνων μας, από όλους αυτούς που μισούν το Θείο Βρέφος. Οι προσευχές μας είναι μαζί με τον Γέροντα Εφραίμ αλλά και όλη την μοναστική αδελφότητα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου η οποία διέρχεται αυτή την πολύ μεγάλη δοκιμασία».

Ο Ιερός Ναός του πρωτομάρτυρος Αγίου Στεφάνου ανήκει στην ενορία του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος, Βέροια. Το παρεκκλήσι το οποίο χρονολογείται από τον 16ο αιώνα υπέστη το προηγούμενο καλοκαίρι σοβαρές υλικές ζημιές από πυρκαγιά. Με τις προσπάθειες όμως του προϊσταμένου αρχιμ. Δημητρίου Μπακλαγή αλλά και με το ενδιαφέρον της εκκλησιαστικής επιτροπής και των ενοριτών οι ζημιές αποκαταστάθηκαν και για πρώτη φορά μετά από την πυρκαγιά λειτούργησε το παρεκκλήσι τα Χριστούγεννα.
Να τονίσουμε εδώ τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την πυροσβεστική υπηρεσία την ημέρα της πυρκαγιάς, με τις οποίες κατάφεραν γρήγορα να περιορίσουν το μένος της φωτιάς ώστε να μην υπάρξει ολοκληρωτική καταστροφή του ιστορικού αυτού λατρευτικού χώρου των Βεροιέων.

Μεγάλη η προσφορά πολλών ενοριτών οι οποίοι ακόμα και με την δική τους χειρονακτική εργασία προσέφεραν και προσφέρουν τις υπηρεσίες στην αποκατάσταση των ζημιών με πρώτη την νεωκόρο του ναού την κ. Βασιλική Ελευθερίου η οποία είχε δει πριν από μήνες τις ατελείωτες ώρες φροντίδας του παρεκκλησίου να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά από τις πύρινες φλόγες.
Ο Σεβασμιώτατος έδωσε τα συγχαρητήριά του σε όλους αυτούς που εργάστηκαν και εργάζονται για την συντήρηση του Βυζαντινού αυτού μνημείου και για την άψογη συνεργασία της 11ης Ε.Β.Α. και υπενθύμισε σε όλους τα λόγια του ψαλμωδού: «αγίασον Κύριε τους αγαπώντας την ευπρέπειαν του οίκου σου..» θέλοντας να παρηγορήσει και να εμψυχώσει όλους τους ενορίτες, θυμίζοντας στους πιστούς και το χρέος που έχουμε να χτίσουμε επιτέλους τον Ναό του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος ο οποίος γκρεμίστηκε λόγο στατικής ανεπάρκειας-ακαταλληλότητας.
Πλήθος κόσμου προσκύνησε το τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Στεφάνου το οποίο φυλάσσεται στο παρεκκλήσι καταθέτοντας εκεί όλα τα αιτήματά τους για πνευματική και σωματική υγεία αλλά και για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο και την πατρίδα μας.

Μητρόπολη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου