Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Άλλη μια Κάρτα στην ατελείωτη "καρτοφυλακή". Κάρτα στους µετανάστες !


Ἐρχεται η κάρτα του µετανάστη που θα αντικαταστήσει τις σηµερινές άδειες διαµονής των νοµίµων αλλοδαπών. Στα πρότυπα της κάρτας του πολίτη, οι νέες άδειες θα έχουν τη µορφή ηλεκτρονικής κάρτας και θα περιλαµβάνουν µία ψηφιακή φωτογραφία του αλλοδαπού και δύο ψηφιακά δαχτυλικά του αποτυπώµατα.

Η χορήγηση του νέου τύπου αδειών, που θα αντικαταστήσουν τα σηµερινά αυτοκόλλητα τα οποία τοποθετούνται στα διαβατήρια των µεταναστών, θα αρχίσει από τις 21 Μαΐου όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.  Η διαδικασία θα αφορά µόνον τις περιπτώσεις έκδοσης νέων αδειών ή ανανέωσης παλαιών – δηλαδή δεν πρόκειται να τεθεί ζήτηµα µαζικής ανανέωσης και για αλλοδαπούς που διαθέτουν σε ισχύ άδειες διαµονής.

Σε πρώτη φάση η ηλεκτρονική κάρτα θα περιλαµβάνει µόνον την ψηφιακή φωτογραφία του αλλοδαπού, και θα είναι αντίστοιχων προδιαγραφών µε τις φωτογραφίες, που απαιτούνται για την έκδοση διαβατηρίου.

Σταδιακά και σε κάθε περίπτωση υποχρεωτικά από τον Μάιο του 2012 θα περιέχονται στην κάρτα και τα ψηφιακά αποτυπώµατα των κατόχων τους. Η λήψη των βιοµετρικών αυτών δεδοµένων και η τήρηση της σχετικής βάσης θα γίνεται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες των αποκεντρωµένων διοικήσεων.

Σε αυτές, σύµφωνα µε την εγκύκλιο, θα περιέλθει εξ ολοκλήρου η αρµοδιότητα έκδοσης των ηλεκτρονικών αδειών διαµονής. Επί του παρόντος, οι αλλοδαποί υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά στους δήµους, οι οποίοι µε τη σειρά τους τα µεταβιβάζουν στις αποκεντρωµένες διοικήσεις. Αφού τα εξετάσουν, οι διοικήσεις εκδίδουν τις άδειες διαµονής και τις αποστέλλουν στους δήµους, από όπου γίνεται και η παραλαβή τους.

Στόχος είναι το επόµενο διάστηµα να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να περιοριστεί η ταλαιπωρία των µεταναστών. Για τον λόγο αυτόν αρχίζει αµέσως η δηµιουργία «υπηρεσιών µιας στάσης» των αποκεντρωµένων διοικήσεων, που θα λειτουργούν σε 62 σηµεία όλης της χώρας.

Στις υπηρεσίες θα υποβάλλονται οι αιτήσεις αλλοδαπών, θα γίνεται η λήψη των βιοµετρικών τους στοιχείων, θα παρέχονται πληροφορίες και θα δίνεται αναλυτική εικόνα για την πορεία εξέτασης του φακέλου τους, ενώ από τα ίδια σηµεία θα εξυπηρετούνται και οι Έλληνες εργοδότες που ζητούν να προβούν σε µετακλήσεις αλλοδαπών από το εξωτερικό.

Οι διοικήσεις αναλαµβάνουν την ανεύρεση των κατάλληλων κτιρίων για την εγκατάσταση, ανάλογα και µε τον αριθµό των µεταναστών που καλούνται να εξυπηρετήσουν, καθώς και τη διασφάλιση του απαιτούµενου προσωπικού για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων και έκδοσης των νέων αδειών διαµονής.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου