Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Η Κέρκυρα τίμησε την Αγία Θεοδώρα. Ομιλία Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου για "προσωπική αντίσταση-προοδευτικούς"


Με την συμμετοχή πλήθους χριστιανών η Κέρκυρα τίμησε την συμπολιούχο του νησιού Αγία Θεοδώρα την Αυγούστα, της οποίας το ιερό σκήνωμα βρίσκεται τεθησαυρισμένο στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης.
Η πανήγυρις ξεκίνησε με την καθιερωμένη παράκληση το πρωί της Πέμπτης 10 Φεβρουαρίου 2011 και συνεχίστηκε με την τέλεση του πανηγυρικού Εσπερινού, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος έκανε ιστορικό παραλληλισμό ανάμεσα στην εποχή της Αγίας και την εποχή μας.  Τόνισε ότι ο σύζυγος της Οσίας αυτοκράτορας Θεόφιλος, υποστηρίζοντας την εικονομαχία, ανήκε στους λεγόμενους «προοδευτικούς» της εποχής του, οι οποίοι έβλεπαν την πίστη με ορθολογισμό, μη επιτρέποντας στο βίωμα της καρδιάς να προσεγγίσει το Θεό.
Η οσία όμως παρέμεινε πιστή στην ορθόδοξη παράδοση και αρνήθηκε να συμμετάσχει στους διωγμούς κατά της Εκκλησίας που ο σύζυγός της είχε εξαπολύσει. Ίδιον της στάσης και της πολιτικής της όταν αυτή ανέλαβε την διακυβέρνηση του Βυζαντίου, μέχρι την ενηλικίωση του γιού της Μιχαήλ του Γ’ ήταν η πίστη στο ορθόδοξο βίωμα και η άσκηση της εξουσίας με βάση τις χριστιανικές αρχές και παραδόσεις.

Γι’ αυτό και αναστήλωσε τις εικόνες και  αποκατέστησε την ενότητα εξουσίας και λαού. Οι σύγχρονοι «προοδευτικοί», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, στο όνομα του ορθολογισμού και της παγκοσμιοποίησης, επιτίθενται και πάλι εναντίον της Εκκλησίας.

Μόνο που σήμερα δεν εξαπολύουν ανοικτό διωγμό, αλλά κεκαλυμμένα, με την μέθοδο της «σαλαμοποίησης», στοχεύουν στον αποχριστιανισμό της κοινωνίας, την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας και την αποξένωση του λαού και της νεολαίας από τις αξίες και τις ρίζες που δίνουν νόημα και ελπίδα.

Άραγε, θα βρεθούν υπεύθυνοι ηγέτες, που θα μιμηθούν την Αγία Θεοδώρα και θα δώσουν στους ανθρώπους πορεία με βάση την αγάπη και την συμπαράσταση στους πολλούς, θα γίνουν πρότυπα ήθους και εντιμότητας και θα πάψουν να αναζητούν σε ψευτοπροοδευτικές νοοτροπίες τον φωτισμό και την ελπίδα για τον κόσμο μας, αναρωτήθηκε ο Σεβασμιώτατος, προτρέποντας τους ανθρώπους να παραμείνουν ενωμένοι στη ζωή της Εκκλησίας και να μην παρασυρθούν από τα αδιέξοδα, στα οποία ο κόσμος μας πορεύεται.
Η προσωπική αντίσταση είναι το μήνυμα της Οσίας, τόνισε ο Μητροπολίτης Κερκύρας.

Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου