Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Εορτασμοί στη βατοπαιδινή Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές (με πλούσιο φωτογραφικό υλικό)


Μέρος της κάρας του αποστόλου Ανδρέα που φυλάσσεται στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα
Είχαμε την ιδιαίτερη ευλογία να παρευρεθούμε στην πανήγυρη της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές, το προηγούμενο Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.

Για όσους δεν γνωρίζουν να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία για τη Σκήτη. Η Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές (τo λεγόμενο Σεράι) βρίσκεται στην θέση που άλλοτε κατείχε η Μονή του Ξύστρου. Ήταν ακόμη κελλί τιμώμενο στον άγιο Αντώνιο, όταν εγκαταστάθηκαν σε αυτό μετά από την παραίτησή τους, δύο πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως, οι άγιοι Αθανάσιος Γ΄ ο Πατελάρος (1651) και Σεραφείμ Β΄ (1761). Αυτοί ανακαίνισαν διαδοχικά το κτήριο και τον ναό του Αγίου Αντωνίου. Το 1842 αρχίζουν να έρχονται οι πρώτοι Ρώσοι μοναχοί, που επεκτείνουν τα κτήρια και ανεγείρουν τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Ανδρέα. Με πατριαρχικό σιγίλλιο το 1849 το κελλί ανακηρύσσεται σε Σκήτη. Για αυτό φέτος στην πανήγυρη του αγίου Ανδρέα εορτάστηκε πανηγυρικά η επέτειος των 160 χρόνων από την μετατροπή της σε Σκήτη.

Το 1900 ο πρώην πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ Γ΄ εγκανιάζει το Κυριακό της, έναν από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων. Στην πανήγυρη ο Σεβασμιώτατος Προικοννήσου τέλεσε και τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Κυριακού, που για αρκετά χρόνια γίνονταν επισκευές και αγιογράφηση. Η Σκήτη ήταν ανέκαθεν κοινοβιακή και κάποτε αριθμούσε 800 μοναχούς, ενώ η σημερινή Αδελφότητα απαρτίζεται από 20 περίπου μοναχούς με Δικαίο (δηλ. ο ηγούμενος της Σκήτης) τον Γέροντα Εφραίμ. Η Σκήτη σήμερα αποτελεί μία όαση στο κέντρο των Καρυών, όπου πολλοί προσκυνητές βρίσκουμε αβραμιαία φιλοξενία και αγάπη.

Οι εορτασμοί τελέστηκαν αυτές τις μέρες πολύ πανηγυρικά. Η συμμετοχή των προσκυνητών ήταν αθρόα, τουλάχιστον 500 άτομα σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις.

Το Σάββατο η ακολουθία άρχισε νωρίς το μεσημέρι στις 14:00 με τον αγιασμό και τον μικρό Εσπερινό. Μετά ακολούθησε Τράπεζα.
Η αγρυπνία  άρχισε στις 5.00 μ.μ. με το Απόδειπνο, στο τέλος του οποίου εισήλθε ο Αρχιερέας, Μητροπολίτης Προικοννήσου κ.κ. Ιωσήφ, ο οποίος χοροστάτησε στην πανήγυρη. Επίσης, στην πανήγυρη βρίσκονταν οι Ηγούμενοι της Ιεράς Μονής Ζωγράφου, αρχιμ. Αμβρόσιος, της Ιεράς Μονής Φιλοθέου, αρχιμ. Νικόδημος και Αντιπρόσωποι από δώδεκα Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.

Τους χορούς στελέχωσαν, στα δεξιά, ψάλτες της Μονής Βατοπαιδίου και αριστερά η άρτια οργανωμένη χορωδία από την Φλώρινα με χοράρχη τον Παντελή Δάφα. Και οι δύο χοροί έψαλλαν με πόθο Θεού και τίμησαν με την άριστη απόδοση των ψαλτικών μελών την μνήμη του Πρωτοκλήτου μαθητού του Κυρίου μας.

Ο όρθρος τελείωσε στις 1.30 π.μ. και η Ακολουθία των ωρών άρχισε στις 5 π.μ. Πριν την έναρξη της Θείας Λειτουργίας έφθασε και ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμ. Εφραίμ. Στο τέλος της Στ’ ώρας έγινε η χειροτονία εις αναγνώστη και αμέσως εις υποδιάκονο του υποψηφίου διακόνου, μοναχού Ιωσήφ από την Φινλανδία, ο οποίος χειροτονήθηκε εις διάκονο μετά το Άξιον Εστί. Επίσης, μετά τον Χερουβικό Ύμνο έγινε η εις πρεσβύτερο χειροτονία του ιεροδιακόνου Νεκταρίου. Μετά την ευλόγηση των κολλύβων προχειρίστηκε σε πνευματικό ο Ιερομόναχος Φιλόθεος. Και στις τρεις αυτές μυστηριακές πράξεις, ο Μητροπολίτης τόνισε από την μια την αξία του δοθέντος χαρίσματος και από την άλλη την ευθύνη και την ταπείνωση που οφείλουν να έχουν οι χειροτονηθέντες.

Από τη χειροτονία εις πρεσβύτερον του π. Νεκταρίου

Ακολούθησε τράπεζα, όπου ο Σεβασμιώτατος μετέφερε χαιρετισμό του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου. Ακολούθως, ο Μητροπολίτης φύτεψε ένα κυπαρίσσι στην θέση του προηγουμένου αντιστοίχου που είχε φυτέψει ο άγιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Αθανάσιος Γ΄ Πατελάρος.
Ο Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ φυτεύει το κυπαρίσσι
Το απόγευμα στις 4:00 μ.μ. έγινε το λεγόμενο Κτητορικό μνημόσυνο, προς τιμή και μνήμη των κοιμηθέντων κτητόρων της Σκήτης.

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ από ότι μάθαμε θα πήγαινε την επομένη να εφησυχάσει στη Μονή Βατοπαιδίου μέχρι την Παρασκευή, που τότε θα πάει στην Ιερά Μονή Γρηγορίου για να προεξάρχει της πανηγύρεως του αγίου Νικολάου. Ενώ ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Απόστολος, ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Τριάδας Χάλκης, όπου και η Θεολογική Σχολή, θα προεξάρχει της πανηγύρεως του αγίου Νικολάου στη Μονή Σταυρονικήτα.
Έχοντας αποκομίσει πλούσια την Χάρη του Αποστόλου Ανδρέου, και την εμπειρία 3 χειροθεσιών-χειροτονιών σε μία Θεία Λειτουργία αναχωρήσαμε από το πολύ αγαπητό μας Άγιο Όρος την επομένη.
Ανδρέας Ντομπιόγλου
vatopaidi.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου