Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Για μια παραδοσιακή αποκριά στο σχολείο - Προτάσεις από Νοιάζομαι e -Ένωση Ελλήνων Εκπαιδευτικών

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
χωρίς καρναβάλια

ΑΠΟΚΡΙΑ, σημαίνει από + κρέας = απέχω από το κρέας! Σημαίνει δηλαδή ΝΗΣΤΕΙΑ! Την απαρχή της νηστείας της Τεσσαρακοστής εν προκειμένω! Τη νηστεία των 40 ημερών! Επομένως δεν έχει καμία σχέση μαζί της το σημερινό λεγόμενο "Καρναβάλι" των μεταμφιεσμένων!
Οι μεταμφιέσεις, τα ξεφαντώματα έξω από κάθε ηθική και αξιοπρέπεια, οι οργιώδεις διασκεδάσεις, οι βωμολοχίες, τα βρώμικα τραγούδια, θυμίζουν τις αρχαίες ειδωλολατρικές τελετές του τραγοπόδαρου Πανός και του μέθυσου Διονύσου, του Όσιρι στην Αίγυπτο με τους ζωοκέφαλους "ανθρώπους", καθώς και τα παρόμοια ρωμαϊκά Σατουρνάλια και Λουπερκάλια. Πράγματα στα οποία η Ιστορία και ο αληθινός Πολιτισμός έστρεψε για πάντα την πλάτη…
Πώς όμως προήλθε αυτή η σύγχυση, ΑΠΟΚΡΙΑΣ & ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ στις μέρες μας;

Είναι απλό: Από τον καιρό που οι Ορθόδοξοι (στην αρχή ήταν όλοι Ορθόδοξοι) Χριστιανοί τηρούσαν εδώ και αιώνες τη νηστεία των 40 ημερών - όπως και ο Χριστός που νήστεψε 40 ημέρες στην έρημο πριν τα Άγια Πάθη - έφτανε η ώρα που έπρεπε να σταματήσουν το Κρέας, το Τυρί, τα Αυγά… Όμως μέχρι και πριν σαράντα
χρόνια ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΨΥΓΕΙΑ! Έπρεπε λοιπόν ότι ΚΡΕΑΤΑ, ΤΥΡΙΑ, ΚΑΣΕΡΙΑ, ΑΥΓΑ κλπ είχαν οι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ να τα πετάξουν αν τους είχαν περισσέψει, διότι ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΚΑΤΑΨΥΞΗ όπως σήμερα για να τα συντηρήσουν…
Αυτό όμως το ήξεραν οι φτωχοί ειδωλολάτρες, άπιστοι και κυρίως οι λεγόμενοι "κατσίβελοι" (ο όρος χρησιμοποιείται μόνο για την κατανόηση των γεγονότων) οι οποίοι τα στερνά χρόνια ήταν κυρίως και μουσουλμάνοι και τι έκαναν λοιπόν;
ΕΠΑΙΡΝΑΝ κυριολεκτικά ΣΒΑΡΝΑ τα ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ στα χωριά, να μαζέψουν ό,τι περίσσευε από τους Χριστιανούς σε Κρέας, Αυγά, Τυριά κλπ!!! Και οι Χριστιανοί αφού θα "αποκρεεύανε" όπως λένε και σήμερα στα χωριά της Θράκης, αφού δηλαδή θα νηστεύανε, ό,τι τους είχε περισσέψει, αντί να το πετάξουν, αφού δεν μπορούσαν να το διατηρήσουν, το δίνανε "στ' κατσιβέλδες"…
Αυτά γινόταν επί αιώνες, στις πόρτες των χριστιανικών σπιτιών, τις παραμονές της απόκρεω Τεσσαρακοστής, την Κυριακή της Απόκρεω (που σταματά η κρεατοφαγία) και την Κυριακή της Τυρινής (που σταματά η κατάλυση τυριού, αυγού, βουτύρου), πριν δηλαδή από την Καθαρά Δευτέρα…
Έτσι, την ώρα που οι Χριστιανοί ξεκινούσαν με ευλάβεια τη μεγάλη Νηστεία, οι άλλοι (ειδωλολάτρες, άπιστοι, αντιχριστιανοί) έστηναν φρικτά γλέντια και άσεμνους χορούς με τα αγαθά των …χριστιανών…
Και επειδή τα ρούχα αυτών των άπιστων, αντιχριστιανών "ζητιάνων" ήταν "κατσιβέλκα", παρδαλά, περίεργα, απόκοσμα, άσχημα, τρομερά πολλές φορές μαζί με τα πρόσωπα, τα οποία τριγύριζαν ακόμη και τη νύχτα, άρχισαν και κάποιοι για αστείο - κακόγουστο και προσβλητικό- να ντύνονται με μάσκες - μασκαράδες - για να μην τους γνωρίζουν οι χριστιανοί και να πηγαίνουν στα χριστιανικά σπίτια, είτε για να φοβερίσουν, είτε για να πάρουν φαγητά, είτε για να περιπαίξουν…
Επομένως, είναι όχι μόνο προσβλητικό να ντύνεται σήμερα κανείς καρναβάλι, αλλά και υποτιμητικό της αξιοπρέπειάς του, αλλά και αυτής της προσωπικότητας και της Χριστιανικής του υποστάσεως… Χώρια που ταυτίζεται με ειδωλολατρικά έθιμα και αντιχριστιανικές συνήθειες…
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ έχει υποχρέωση να διατηρεί το επίπεδο ψηλά και τη γνώση μπροστά. Έχει υποχρέωση να διαφυλάξει τα παιδιά, από πράγματα που είναι "διασκεδαστικά" αλλά μολύνουν πνευματικά. Ενώ και παιδαγωγικά δεν είναι ορθό να επαινείται κάποιος μικρός, επειδή ντύνεται- γίνεται, κάτι που δεν είναι στην πραγματικότητα και ταυτίζεται με κάτι που συνήθως δεν υπάρχει…
Και το φρικτότερο; Μερικά παιδιά ντύνονται ακόμη και τέρατα και ότι άθλιο παρουσιάζει η εμπορική τηλεόραση, σαν τα τερατόμορφα Ντίντζιμον και Πόκεμον, τα αθλιόμορφα Γιου Γκι Ο! Ή ντύνονται Ανθρωπονυχτερίδες (μπατμαν), ακόμα και Διαβολάκια, όπως κατά λέξη διαφημίζει μεγάλο πολυεθνικό πολυκατάστημα, με 9 ευρώ!!! Με εννέα ευρώ στο Διάβολο… δηλαδή… Αλλά δυστυχώς δεν πρόκειται για αστεία. Πρόκειται για παιδιά! Και τα παιδιά είναι τα λουλούδια της Ανθρωπότητας! Είναι ο λόγος που παρατείνεται το έλεος του Θεού! Είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε!
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΦΩΝΟ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ! Και να μη χρησιμοποιείται έτσι, ώστε να νομιμοποιεί στη συνείδηση των παιδιών και των γονέων, πράγματα που δεν αξίζουν…
Οι Εκπαιδευτικοί που Νοιάζονται, τα διώχνουν πέρα όλα αυτά! Και φέρνουν στα Σχολεία και Νηπιαγωγεία, στις τάξεις το φρέσκο και δροσερό αέρα της αληθινής και χρήσιμης παράδοσης!

η πρόταση του Νοιάζομαι

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Μια παραδοσιακά αληθινή εκδήλωση ή αφιέρωμα στο Ελληνικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, θα μπορούσε να περιλαμβάνει:
  • Διαγωνισμό χαρταετών
  • (τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, δύο ή περισσότερες και πετούν τον αετό τους. Ποια ομάδα θα καταφέρει να τον ανεβάσει ποιο ψηλά; Ποια ομάδα θα τον κρατήσει στον αέρα περισσότερη ώρα; Πάμε!)
  • Κατασκευή χαρταετών
  • ( με σκελετό από ξυλάκια για σουβλάκια ή σχεδιασμένα πολύγωνα σε χαρτόνι)
  • Ζωγραφική χαρτονιών σε σχήμα χαρταετού
  • (χωρισμένα σε τρίγωνα - κάθε τρίγωνο διαφορετικό χρώμα)
  • Μαγείρεμα φασολάδας στα ολοήμερα
  • (παραδοσιακή φασολάδα και γνωριμία με την ορθή διατροφή)
  • Παραδοσιακό Σαρακοστιανό τραπέζι
  • (μια σπουδαία ευκαιρία, κοντά στην πατροπαράδοτη φασολάδα, να μπουν διάφορα νηστίσιμα σαρακοστιανά, με σπουδαίο διατροφικό ρόλο, όπως ελιές και ο μακεδονικός χαλβάς κ.α., ενώ και οι γονείς καθώς θα έρθουν να παραλάβουν τα παιδιά, μπορεί να παίρνουν μια γεύση Σαρακοστής, ένα μεζέ, συνοδεία δημοτικής παραδοσιακής μουσικής)
  • Δημοτική Μουσική
  • ( γνωριμία με τις ρίζες…)
  • Ψήσιμο της "Κυρά Σαρακοστής"
  • (για την χρονική κατανόηση και παρακολούθηση της διάρκειας των 40 ημερών, πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα)
  • Ψήσιμο λαγάνας (έτοιμη ζύμη από το φούρνο ολόκληρη ή και χωρισμένη σε τόσα κομμάτια όσα και τα παιδιά…)
και άλλα πολλά που δίνουν κέφι και χαρά στα παιδιά, αλλά και είναι και χρήσιμα από κάθε πλευρά! Τιμώντας και την Ορθοδοξία μας και τις παραδόσεις μας και την Τεσσαρακοστή, εξηγώντας και προσφέροντας πολύτιμες εμπειρίες, μακριά από κάθε τι άσχημο ή εμπορικό ή προσβλητικό για την προσωπικότητα των παιδιών.


για τα σχολεία
  • Παίρνουμε
  • έτοιμη ζύμη για ψωμί (1 κιλό για κάθε τάξη) από το φούρνο, καθώς και σουσάμι
  • Τα παιδιά
  • απλώνουν το ζυμάρι σε ύψος 15 περίπου εκατοστών στο ταψί.
  • Το
  • πατούνε δυνατά ανά διαστήματα με δύο δάκτυλα, ώστε να γίνουν βαθιά πηγαδάκια…
  • Αλείφουν στη συνέχεια με νερό
  • όλη τη στρωμένη ζύμη με τη βοήθεια πινέλου
  • Πασπαλίζουμε με
  • σουσάμι
  • Ψήνουμε
  • στους 200οC για 15 με 20 λεπτά της ώρας!









Θα μοσχομυρίσει τόσο το Σχολείο που θα νιώσετε μια απίστευτη χαρά!




Μαζί με τα Ελληνόπουλα, που ίσως ποτέ στη ζωή τους δε θα ζήσουν κάτι παρόμοιο!
Το άρωμα της γνήσιας Παράδοσης των Ελλήνων!





Καλή Τεσσαρακοστή

Νοιάζομαι e -Ένωση Ελλήνων Εκπαιδευτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου