Ο Κύπρου Χρυσόστομος απείλησε με κλείσιμο των οδοφραγμάτων τις κατοχικές δυνάμεις
Η δήλωση του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, για κλείσιμο των οδοφραγμάτων αν δεν επιτραπεί η επιδιόρθωση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, δεν βρήκε σύμφωνο τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, που τόνισε πως το θέμα ανοίγματος ή κλεισίματος οδοφραγμάτων είναι θέμα των πολιτικών
Φωτιές άναψε η δήλωση του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, για κλείσιμο των οδοφραγμάτων σε περίπτωση που οι κατοχικές δυνάμεις δεν επιτρέψουν την επισκευή του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα. Σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τόνισε πως ουδέποτε η δική μας πλευρά έκλεισε τα οδοφράγματα και πως το άνοιγμα ή το κλείσιμο οδοφραγμάτων είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας και όχι του Αρχιεπισκόπου.
Πάντως ο Μακαριότατος, μιλώντας στο πλαίσιο γεύματος με τους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους ζήτησε όπως ασκήσουν την επιρροή τους προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί ο κίνδυνος να καταρρεύσει η αψίδα είναι πολύ μεγάλος. Όπως είπε, εξήγησε και στα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά ότι η υπόθεση επείγει, η πέτρα της αψίδας πρέπει να στερεωθεί και δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.
«Δεν επιθυμούμε να δούμε την κατάρρευση του μνημείου», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι έχει δηλώσει πως θα προχωρήσει στην επισκευή ακόμα και χωρίς την άδειά τους. «Εάν δεν δοθεί άδεια, είναι φυσικό επακόλουθο τα άτομα που θα πάνε να επιδιορθώσουν την αψίδα να συλληφθούν από τις κατοχικές αρχές», τόνισε.
Κίνδυνος και από τα αποκέρια
Επιπρόσθετα, ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε πως και άλλα μνημεία στα κατεχόμενα καταρρέουν το ένα μετά το άλλο και πρέπει όλοι μας να ενδιαφερθούμε γι' αυτά, γιατί ανήκουν σε όλον τον κόσμο. Επανέλαβε, δε, το κάλεσμά του προς τους πρέσβεις για να στραφούν προς την Τουρκία για να επιτραπεί η συντήρηση όλων αυτών των μνημείων, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα ήταν θετικό βήμα εάν όλες οι χώρες της Ευρώπης στραφούν προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον πείσουν να αφήσει ελεύθερους τους Ε/κ να συντηρήσουν αυτά τα μνημεία, γιατί δεν θα είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς την κατάρρευσή τους.
Πέραν, όμως, από το πρόβλημα με την αψίδα στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα, συνέχισε, υπάρχει μια ποσότητα 15 τόνων αποκεριών, που είναι μέρος των κεριών που ανάβουν οι πιστοί όταν επισκέπτονται το μοναστήρι, και τα οποία φυσιολογικά λιώνονται και ξαναγίνονται νέα κεριά. «Εάν αυτό το υλικό πάρει φωτιά, καμιά πυροσβεστική δεν μπορεί να το σβήσει», πρόσθεσε.
Προκαλούν οι Τούρκοι
Ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε και το θέμα της απαγόρευσης εισόδου στις κατεχόμενες περιοχές του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου, ο οποίος προχθές θα συνόδευε τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου. Όπως ανέφερε, ο Επίσκοπος μπήκε στο «στοπ-λιστ», σημειώνοντας ότι στην Καρπασία υπάρχουν 300 περίπου εγκλωβισμένοι και ο Επίσκοπός τους θέλει να τους επισκέπτεται, αλλά πλέον δεν του το επιτρέπουν. «Τι κακό έχει ποιήσει, δεν μας έχουν αναφέρει. Γιατί δεν του επιτρέπουν να επισκεφθεί τους χριστιανούς που του έχει εμπιστευθεί ο ίδιος ο Θεός;», διερωτήθηκε και ζήτησε και πάλιν την παρέμβαση των πρέσβεων και γι' αυτό το θέμα.
Κακίζει το γεγονός ο Καρπασίας
Πάντως, επί του θέματος της απαγόρευσης εισόδου, ο ίδιος ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος, σε δηλώσεις του, κάκισε το γεγονός τονίζοντας πως αυτό ακυρώνει εξ υπαρχής την προσπάθεια που γίνεται γι' αναστήλωση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα. Όπως είπε, όταν έφθασε στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη από το οποίο θα περνούσε με τον Μητροπολίτη Μόρφου στα κατεχόμενα, οι κατοχικίες αρχές του απαγόρευσαν απροκάλυπτα και αδικαιολόγητα τη μεταβάσή του εκεί.
Γι’ αυτό, συνέχισε, αποφάσισαν μαζί με τον Μόρφου Νεόφυτο να επιχειρήσουν μετάβασή τους από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Ωστόσο, ούτε και από εκεί του επετράπη η είσοδος, αφού μετά την έλευση δύο ωρών, οι κατοχικές αρχές του ανακοίνωσαν ότι δεν επιτρέπουν σε εκείνον προσωπικά να μεταβεί στα κατεχόμενα και έτσι γύρισαν πίσω.
Παράλληλα, ανέφερε πως η κυπριακή κυβέρνηση, ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. έχουν τεράστια ευθύνη να επιβάλουν και να βρουν τους τρόπους «για την ελεύθερη διακίνησή μας σε ολόκληρη την Κύπρο. Εγώ δεν είμαι πολιτικός, είμαι Επίσκοπος και το μόνο που ζητώ είναι να μπορώ να ασκώ τα δικαιώματά μου ως Επίσκοπος σε όλη μου την επαρχία, και ιδιαίτερα εκεί που υπάρχουν εγκλωβισμένοι ορθόδοξοι χριστιανοί».
Δεν ξαναπάει Μόρφου ο Νεόφυτος
Για το ίδιο θέμα ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, σε γραπτή του δήλωση στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ακόμη ότι η απαγόρευση ενός Επισκόπου να επισκεφθεί, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες πόνου και αδικίας, το ποίμνιό του κρίνεται ως απαράδεκτη. «Η φυσική θέση του Επισκόπου Καρπασίας είναι η Καρπασία και του Επισκόπου Μόρφου η Μόρφου. Τέτοιες νοοτροπίες δεν βοηθούν τον λαό μας και προπάντων την πολιτική ηγεσία του τόπου και το κλίμα για μια μελλοντική, ειρηνική συνύπαρξη», υπέδειξε.
Ως ιεράρχης μιας ημικατεχόμενης Μητροπόλεως, εκφράζει στη γραπτή του δήλωση πικρία και απογοήτευση για το χθεσινό συμβάν, και δηλώνει ότι δεν θα μεταβεί στα κατεχόμενα παρά μόνο όταν επιτραπεί η μετάβαση του Επισκόπου Καρπασίας. Επιθυμεί, σημειώνει, να ολοκληρώσει την προσκυνηματική επίσκεψη με τον Επίσκοπο Καρπασίας στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα του Χρυσοσώτηρος της Ακανθούς. Η επίσκεψή τους ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Δευτέρα.
Αναμένουν την επιδιόρθωση οι Πρέσβεις
Σε μια άλλη εξέλιξη εκ μέρους των Πρέσβεων, η επικεφαλής της σλοβακικής αντιπροσωπίας, Άννα Τουρενίκοβα, δήλωσε ότι έχει επισκεφθεί το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό μέρος και έκανε αναφορά στην ιστορία του περάσματος του Αποστόλου Ανδρέα από την Κύπρο, άγγιξε την πέτρα απ' όπου άρχισε να τρέχει νερό με ιάσιμες ικανότητες. Ακόμα και σήμερα, πρόσθεσε, έρχονται άνθρωποι για να πάρουν λίγο νερό από αυτό.
Το μοναστήρι, συνέχισε, βρίσκεται σήμερα σε ερειπωμένη κατάσταση.
Οφείλουμε όλοι στις επόμενες γενιές να διαφυλάξουμε μνημεία όπως το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, σημείωσε. Όλοι οι Πρέσβεις, είπε, θα καλωσόριζαν όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα γίνονταν, για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιδιόρθωση και αναστήλωση αυτού του ανυπολόγιστης αξίας χώρου.
Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτό το όμορφο μέρος και όταν επιστρέψουμε στο νησί μετά από χρόνια θα μπορούμε να επισκεπτόμαστε όλα τα μνημεία που θα έχουν επιδιορθωθεί και αναστηλωθεί.
Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.