Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Η εικόνα της Παναγία του Λιουμπιάτωβ (19 Μαρτίου)


Η εικόνα εορτάζει στις 19 Μαρτίου

Η εικόνα της Παναγίας Λουμπιάτωβ χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.Η εικόνα για πολλά χρόνια βρισκόνταν στην Μονή του Αγ.Νικολάου του Λιουμπιάτωβ-Πσκώβ.Γνωρίζουμε ότι ήταν καλυμμένη με μια ασημένια πλάκα όπου ήταν γραμμένα κάποια λόγια που δεν έχουν διασωθεί.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τον Φεβρουάριο του 1570 ο Ιβάν ο Τρομερός ήρθε με τον στρατό του στο Πσκώβ για να τιμωρήσει τον λαό για μια υποτιθέμενη προδοσία.Ο Ιβάν πίστευε(λανθασμένα)ότι το Νόβγκοροντ και το Πσκώβ συνωμοτούσαν με τον πρίγκηπα της Λιθουανίας εις βάρος του.
Τα Χρονικά του Πσκώβ αναφέρουν:«Ο Ιβαν ο Τρομερός ήρθε γεμάτος οργή,σαν ένα λιοντάρι που βρυχάται,για να χύσει το αίμα των αθωών»
Ήταν η πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής και οι κάτοικοι προσευχήθηκαν θερμά όπως ο τσάρος να μαλακώσει και ν’αλλάξει γνώμη.
Την ημέρα που έφτασε ο τσάρος,άκουσε να χτυπούν οι καμπάνες για τον Όρθρο και μαλάκωσε.Μπηκέ στον Ναό της Μονή του Αγ.Νικολάου του Λιουμπιάτωβ και κοίταζε επίμονα την εικόνα της Παναγίας.Διάβασε την επιγραφή στην ασημένια πλάκα της εικόνας και γύρισε προς τους στρατιώτες του λέγοντας:«Να έχετε ειρήνη στην καρδιά σας,τσακίστε τα σπαθιά σας και σταματήστε τον σκοτωμό»
Τότε οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους περιμένοντας τον τσάρο στην είσοδο της πόλης με ψωμί και αλάτι και τον υποδέχθηκαν με τις πρέπουσες τιμές.Μόνο ένας τόλμησε να του κάνει παρατήρηση,ο Άγ.Νικόλαος ”Μικούλα”ο δια Χριστόν σαλός(28 Φεβρουαρίου),ο οποίος του φώναξε:«Ιβανούσκα,Ιβανούσκα,φάε ψωμί και αλάτι αντί για αίμα χριστιανών!»Ο τσάρος θέλησε να συλληφθεί αυτός που φώναζε αλλά ο άγιος έγινε άφαντος.

Οι κομμουνιστές κατέσχεσαν την εικόνα το 1928 ενώ το 1930 μεταφέρθηκε στο μουσείο Τετριακώφ.
Η εικόνα ανήκει στον εικονογραφικό τύπο της Ελεούσας,παρόμοια με την Παναγία του ΒλαδιμήρουΗ τρυφερότητα του Θείου Βρέφους θυμίζει την Παναγία τη Γλυκοφιλούσα του Σμόλενσκ(19 Μαρτίου και αυτή).Το χέρι της Παναγίας δείχνει τον Χριστό όπως στον εικονογραφικό τύπο της Οδηγήτριας.Πρόκειται για έναν σπάνιο συδυασμό αυτών των τριών εικονογραφικών τύπων.

Πηγή: http://proskynitis.blogspot.com/

vatopaidi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου