Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ντροπή κύριε Γ.Α.Παπανδρέου είναι να κωφεύετε όταν γκρεμίζεται ο ελληνορθόδοξος Ναός του Αγ. Νικολάου Νέας Υόρκης & στην θέση του να φτιάχνεται τζαμί.


Ο Άγιος Νικόλαος της Νέας Υόρκης και το χτίσιμο τζαμιού



Στην άλλη άκρη του πλανήτη, στην αμερικανική ήπειρο, στο κέντρο της Νέας Υόρκης, στην οδό Liberty, απέναντι από το Νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου βρισκόταν ένας ακόμη ορθόδοξος ναός στο όνομα και τη χάρη του θαλασσινού αγίου, του μεγάλου προστάτη των ναυτικών μας, του Αγίου Νικολάου. 
Βρισκόταν… μέχρι εκείνη τη φοβερή ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης της  11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Η καταστροφή των δίδυμων πύργων, των ψηλότερων κτιρίων της Νέας Υόρκης, αποτέλεσε σίγουρα μία από τις πιο φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία. 
Παράλληλα όμως ο Ελληνισμός σε όλο τον κόσμο δέχθηκε με βαθιά λύπη και την καταστροφή μέσα σε λίγα λεπτά του γειτονικού παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου, που για πολλές δεκαετίες αποτέλεσε τόπο προσκυνήματος για τους  Έλληνες ομογενείς και ναυτικούς που έπιαναν λιμάνι. Όμως από την πρώτη στιγμή την αρχική θλίψη διαδέχτηκε η ελπίδα για την ανοικοδόμηση του.

Ήταν ο παλαιότερος ναός στη Νέα Υόρκη. Ο χώρος αγοράστηκε το 1916 από Έλληνες ναυτικούς και μετανάστες, που βρέθηκαν μακριά από τη πατρίδα και , με πολλές στερήσεις αλλά και μεγάλη ευλάβεια και ευγνωμοσύνη, συγκέντρωσαν το ποσό των 25.000 δολαρίων, για να χτίσουν το δικό τους Άγιο Νικόλαο. 
Το αρχικό πλάτος 7 και ύψος 11 μέτρα και φαίνονταν μικροσκοπικό μπροστά στους  110 ορόφους των δίδυμων πύργων. Όμως παρά το μικρό του μέγεθος και την ασυνήθιστη τοποθεσία του, ο Άγιος Νικόλαος ήταν, μέσα στον θόρυβο του εμπορικού κέντρου της Νέας Υόρκης, ένα γαλήνιο λιμάνι, ένας τόπος προσευχής και λατρείας, όχι μόνο για το αφοσιωμένο ποίμνιο των περίπου 70 ελληνικών οικογενειών, αλλά και για ένα πλήθος ανώνυμων πιστών- προσκυνητών, που κατέφευγαν σε αυτόν καθημερινά για να ανάψουν ένα κεράκι στον Άγιο τους, να ακουμπήσουν τις χαρές και τις λύπες τους, τη νοσταλγία για την πατρίδα, να νιώσουν την Ορθόδοξη Ελλάδα πιο κοντά τους.



Ανάμεσα τους και ο ιερέας του ναού ο παπα-Γιάννης Ρώμας, που ούτε μία μέρα δεν παραλείπει να περνά, όπως λέει ο ίδιος, από τη θέση που ήταν ο Άγιος Νικόλαος, για να κάνει την προσευχή του και να ανανεώνει την υπόσχεση: « Θα σε χτίσουμε πάλι»
Θυμάται με νοσταλγία και πόνο ότι ανάμεσα στα πολυτιμότερα αντικείμενα, που είχε ο ναός στην κατοχή του και χάθηκαν κάτω από τα συντρίμμια, ήταν και τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, που είχαν προσφερθεί στον ναό από τον τελευταίο τσάρο της Ρωσίας, Νικόλαο Β’ και κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου, στη χάρη του, έβγαιναν για προσκύνηση και ενίσχυση των πιστών.
Εννέα χρόνια πέρασαν από τότε… 
Κι οι μνήμες είναι ακόμη ζωντανές κι ο πόνος μεγάλος… Μέσα σε λίγα λεπτά το σκηνικό άλλαξε.. Το θέαμα ήταν φοβερό! Ένας σωρός από συντρίμμια, καταπλακωμένος με μπάζα και σίδερα…

Και μέσα από αυτά και πάνω από αυτά η ακλόνητη θέληση όλων των Ελλήνων ομογενών να συνδράμουν, ώστε να ξαναφτιαχτεί ο ναός του Αγίου Νικολάου από την αρχή, ιγα να πανηγυρίσουν και πάλι την εικόνα του, που θαυματουργικά διασώθηκε και βρέθηκε μέσα στο χαλασμό από ευλαβικά χέρια. 
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου αποτελούσε σύμβολο για τον Ελληνισμό αλλά και τον ευρύτερο ορθόδοξο κόσμο της Νέας Υόρκης. Ένας άγιος ανάμεσα τους, κοντά τους, στης ζωής τις φουρτούνες  στήριγμα και καταφυγή, παρηγοριά και ελπίδα. Αυτός ήταν και ο λόγος που σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την καταστροφή του είχαν συγκεντρωθεί ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια με σκοπό την ανακατασκευή του.

Εννέα χρόνια και περισσότερο, μετά από την καταστροφή, γέμισε με οδύνη η ψυχή του ορθόδοξου κλήρου και των ελληνικής καταγωγής πιστών του Μανχάταν η είδηση ότι η μουσουλμανική κοινότητα της πόλης έρχεται σε συμφωνία με τις αρχές για την ανοικοδόμηση τζαμιού και ισλαμικού κέντρου στη θέση του ισοπεδωμένου ναού του Αγίου Νικολάου! Μια ανάσα από τα αποκαΐδια, τα συντρίμμια και τις στάχτες, στο «σημείο μηδέν» εκατοντάδες πιστοί, οι Έλληνες όπου γής, θεωρούν την επιλογή αυτή προσβολή στη μνήμη τόσων αθώων θυμάτων. Να στηθεί μνημείο και τόπος λατρείας για αυτούς που σκόρπισαν τον τρόμο και βύθισαν στο πένθος και στα αναπάντητα «γιατί» τόσες ψυχές; Μα πιστεύουν, οι Έλληνες ομογενείς και ορθόδοξοι πιστοί, πως ο θαλασσοκράτης Άγιος Νικόλαος θα γαληνέψει τούτη τη φουρτούνα και θα χτιστεί πάλι στη χάρη του ο ναός εκεί στον ίδιο τόπο όπως και πρίν. Δεν θα αφήσει.

Θα κάμει το θαύμα του ο Άγιος! 

Περιοδικό "Πρός τήν ΝΙΚΗ"
Δεκέμβιος 2010
σελίδα 404-405 
Μετάφραση λεζάντας τελευταίας φωτογραφίας: 
Δήλωσε χθες στα «ΝΕΑ» ο πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κ. Τζορτζ Πατάκι. «Εχω επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή μου στην ανέγερση του τζαμιού. Οι υπεύθυνοι αρνούνται να ακούσουν ότι πρόκειται για τις λάθος εγκαταστάσεις στον λάθος τόπο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου