Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ρόουαν Ουΐλλιαμς, Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ (με το σήμα του Σατανά) και Δρυϊδης-Βάρδος. Συναντήσεις με Αρχιεπίσκοπο, συμμετοχή & συμπροσευχή σε Θεία Λειτουργία με Μητροπολίτη Μεσσηνίας.

Ο Δρυϊδισμός είναι μια σύγχρονη μορφή νεοπαγανιστικής λατρείας και ένα από τα πολλά κομμάτια του ευρύτερου νεο-παγανιστικού κινήματος.Άλλες γνωστές μορφές νεοπαγανιστικών λατρειών είναι ο Οντινισμός, η Wicca, ο Σαμανισμός κ.α.
Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ Ρόουαν Ουΐλλιαμς τον Αύγουστο του 2002, δυο μόλις μήνες πριν από την επίσημη ανάληψη των νέων καθηκόντων του ως Αρχιεπίσκοπος, έγινε επίτιμο μέλος της «Αδελφότητας των Δρυίδων της Ούαλλίας» σε μια τελετή στο Σαίντ Νταίηβιτς της Ούαλλίας, εχρίσθη Δρυϊδης-Βάρδος από τον Αρχιδρυΐδη της Βρετανίας Δρα Ρόμπυν Λιούζ.
Ο Dr Ρόουαν Ουΐλλιαμς, είπε ότι αισθάνθηκε "λύπη" για όσα υπόθηκαν σχετικά με την τελετή , η οποία πυροδότησε ανησυχίες για ειδωλολατρικές συνδέσεις.
"Κάποιοι άνθρωποι έχουν φθάσει σε λάθος συμπέρασμα σχετικά με την τελετή," είπε.
Η τελετή, η οποία διήρκησε περισσότερο από μία ώρα, άρχισε με πομπή , τυμπανοκρουσίες κ.α..
Στην ίδια τελετή έγιναν Δρυϊδες και άλλα 50 άτομα.
Η ενέργεια αυτή του Ρόουαν Ουΐλλιαμς προκάλεσε «θύελλα διαμαρτυριών», που εξέφραζαν την ανησυχία τους για την ειδωλολατρική τελετή.
Άλλοι έλεγαν "Πώς θα βοηθήσει τώρα τους επισκόπους και ιερείς στην Αφρική που ζητούν από τους ανθρώπους να μείνουν μακριά από την ειδωλολατρία και να ακολουθήσουν τον Χριστό, όταν τον δουν να συμμετέχει σε τέτοιου είδους δραστηριότητες ;"

Τι είναι οι Βάρδοι (Οι δύο Δρυϊδικές ομάδες των Βάρδων)
1. Οι Βάρδοι της ΑγγλίαςΜια Δρυϊδική ομάδα , γνωστή ως Βάρδοι Gorsedd του Caer Abiri, ιδρύθηκε στο Avebury της Αγγλίας στις 23 Σεπτεμβρίου του 1993. Τα τελετουργικά που διεξάγονται στο Avebury σχετίζονται με τον ηλιακό κύκλο, τον ετήσιο θάνατο και την αναγέννηση του Θεού Ήλιου και της διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης του με τη Θεά Γη.
Γάμοι (handfastings) και ευλογίες παιδιών γίνονται σε αρχαίο πέτρινο κύκλο, όπως και η ένταξη νέων μελών.
Στους Gorsedd περιλαμβάνονται τραγουδιστές, συγγραφείς, ποιητές, καθώς και μέλη αναγνωρισμένων Δρυϊδικών ταγμάτων, Wiccans, Σαμάνοι και Χριστιανοί.

2. Τάγμα των Βάρδων, των Ουαττών και των Δρυίδων
Ένα Δρυϊδικό Τάγμα, που αριθμεί πάνω από 4.000 μέλη –και πιθανότατα είναι το πιο ενεργό στο σύγχρονο Δρυϊδισμό– είναι το Τάγμα των Βάρδων, των Ουαττών και των Δρυίδων (Order of Bards, Ovates and Druids, OBOD), το οποίο συστάθηκε το 1964.
Είναι επίσης υπεύθυνο για την Εκστρατεία για την Ατομική Οικολογική Ευθύνη (Campaign for Individual Ecological Responsibility), καθώς και για το Πρόγραμμα Εμφύτευσης του Ιερού Δέντρου (Sacred Tree Planting Program).
Αντίθετα με το Αρχαίο Τάγμα των Δρυίδων, το OBOD προωθεί τη σεξουαλική ισότητα.
Το τάγμα λέει ότι έχει δύο βασικούς σκοπούς: Να βοηθήσει τον κάθε έναν να αναπτύξει τις πνευματικές, συναισθηματικές, σωματικές και καλλιτεχνικές του ικανότητες και να εμφυτεύσει την αγάπη για την προστασία του φυσικού κόσμου.
Η Κέλτικη ονομασία του είναι Cairdeas Mor Shaoghal Nan Druids και σημαίνει Μια Παγκόσμια Αδελφότητα Δρυίδων.
Τα δύο σημεία που πρέπει να προσέξουμε είναι :
Η Οικολογική εκστρατεία και η προώθηση σεξουαλικής ισότητας.

Πηγές
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/wales/2172918.stm
http://www.abiri-gorsedd.org.uk/
http://www.druidry.org/
Περιοδικό «mystery» τ. 26, Ιανουάριος του 2007.
Ακτίνες
________________________

Τον Αρχιεπίσκοπο Καντέρμπουρι κ. Rowan Douglas Williams υποδέχθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

....«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τον Αρχιεπίσκοπο Καντερβουρίας και Πριμάτο Πάσης Αγγλίας στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών» είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μακαριώτατος. «Στο πρόσωπό σας», συνέχισε, «διακρίνουμε όχι μόνο έναν άριστο Καθηγητή Πατερικής Θεολογίας, αλλά και τον ειλικρινή φίλο της Ορθοδοξίας και μελετητή και γνώστη της Ορθοδόξου δογματικής διδασκαλίας. Επιπλέον υποδεχόμαστε τον πρώτο εν ίσοις των Επισκόπων της Αγγλικανικής Κοινωνίας, στο πρόσωπο του οποίου αντιπροσωπεύεται η Αγγλικανική Εκκλησία με την οποία μας δένουν μακροχρόνιοι δεσμοί αγάπης και φιλίας. Δεσμοί που πηγάζουν από την αποδοχή κοινών δογμάτων και Εκκλησιαστικών Παραδόσεων, αλλά και από την από κοινού προσπάθεια, κυρίως μέσω του θεολογικού διαλόγου, εν αγάπη και αληθεία, υπερνικήσεων των υφισταμένων διαφορών που μας χωρίζουν».
.....«Με την πεποίθηση ότι η επικοινωνία μας και η ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος της φτώχειας και άλλων σύγχρονων προβλημάτων του ευρωπαϊκού μας σπιτιού θα συμβάλει στην τελέσφορη λύση τους», ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Καντέρμπουρι «ευ παρέστητε».


___


 Αρχιεπισκοπή Αθηνών
_______________________

Φωτογραφίες από την Θ. Λειτουργία που παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Καντέρμπουρι 

Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010 στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο Δήμου Αγίου Δημητρίου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Στην Θεία Λειτουργία παρέστη ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος Καντέρμπουρι κ. Ρουόμαν Ουίλιαμς, ολοκληρώνοντας σήμερα την επίσκεψη του Ελλάδα.
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος Καντέρμπουρι ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τους συνεργάτες του για την Αβραμιαία φιλοξενία των ημερών.
Να σημειωθεί, ότι ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος κ. Ρουόμαν Ουίλιαμς ήταν προσκεκλημένος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Τέλος, ο κ. Ουίλιαμς ξεναγήθηκε από τον προϊστάμενο του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου π. Ματθαίο Χάλαρη στο πνευματικό κέντρο, καθώς και σε άλλες αίθουσες του ναού.

 romfea.gr
________________________

Ιεροί Κανόνες

ΚΑΝΩΝ ΜΕ', ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

«Επίσκοπος, ή Πρεσβύτερος, ή Διάκονος αιρετικοίς συνευξάμενος, μόνον, αφοριζέσθω, ει δε επέτρεψεν αυτοίς, ως κληρικούς ενεργήσαι τι, καθαιρείσθω».


Ερμηνεία

Ο παρών Κανών διορίζει, ότι όποιος Επίσκοπος, ή Πρεσβύτερος, ή Διάκονος ήθελε συμπροσευχηθή μοναχά, αλλά όχι και να συλλειτουργήση με αιρετικούς ας αφορίζηται. Επειδή όποιος με τους αφωρισμένους συμπροσεύχηται (καθώς τοιούτοι είναι οι αιρετικοί), πρέπει να συναφορίζηται και αυτός, κατά τον Ι' των αυτών Αποστόλων.
Ει δε και εσυγχώρησε εις τους αιρετικούς αυτούς να ενεργήσουν κανένα λειτούργημα, ωσάν κληρικοί, ας καθαίρηται, επειδή όποιος κληρικός συλλειτουργήσει με καθηρημένους (καθώς τοιούτοι είναι και οι αιρετικοί, κατά τον Β' και Δ' της Γ') συγκαθαιρείται και αυτός, κατά τον ΙΑ' των Αποστόλων. Πρέπει γαρ τους αιρετικούς να μισούμε και να αποστρεφώμεθα, αλλά όχι ποτέ και να συμπροσευχώμεθα με αυτούς ή να συγχωρούμεν εις αυτούς να ενεργήσουν τι εκκλησιαστικόν λειτούργημα, ή ως κληρικοί, ή ως ιερείς.


Συμφωνία

Ο δε ΞΕ' Αποστολικός λέγει, ότι όποιος εμβή εις συναγωγήν αιρετικών δια να προσευχηθή, κληρικός μεν ων, ας καθαίρηται, λαϊκός δε, ας αφορίζηται. Η δε εν Λαοδικεία, κατά μεν τον ΣΤ' αυτής, δεν συγχωρεί να εμβαίνουν οι αιρετικοί εις την εκκλησίαν, κατά δε τον ΛΒ' δεν πρέπει, λεγει να λαμβάνει τινάς τας παρά των αιρετικών ευλογίας, οι οποίες είναι αλογίες, και όχι ευλογίες, αλλά ουδέ πρέπει να συμπροσεύχηται τινάς με αιρετικούς ή σχισματικούς κατά τον ΛΓ' της αυτής.
Ο δε ΛΔ' αναθεματίζει τους αφίνοντας τους μάρτυρας του Χριστού και πορευομένους εις τους ψευδομάρτυρας των αιρετικών. Ο δε Θ' Τιμοθέου δεν συγχωρεί να στέκονται παρόντες αιρετικοί εν τω καιρώ της Θείας Λειτουργίας, έξω μόνον αν υπόσχωνται να μετανοήσουν, και να αφήσουν την αίρεσιν.
Αλλά και ο Θ' της εν Λαοδικεία αφορίζει τους Χριστιανούς όπου πηγαίνουν εις τα κοιμητήρια, ή μαρτύρια των αιρετικών δια να προσευχηθούν, ή χάριν ιατρείας των ασθενών αυτών.
Αλλά ούτε πρέπει να συνεορτάζη κανείς Χριστιανός με τους αιρετικούς, ούτε να δέχηται τα παρ' αυτών πεμπόμενα εις αυτόν δώρα της εορτής των, κατά τον ΛΖ' της αυτής εν Λαοδικεία.

Ι.Η.Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου
_______________________

Απόσπασμα από συνέντευξη του Καντέρπουρι στο ΒΗΜΑ

- Μητροπολίτες και κληρικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη συνάντησή σας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.Τι θα τους λέγατε αν τους είχατε απέναντί σας αυτή τη στιγμή;



1981 Ο Ρόουαν Γουίλιαμς λίγα λεπτά μετά τον γάμο του με την Τζέιν Πολ, η οποία γεννήθηκε στην Ινδία και σπούδασε Θεολογία στο Κέιμπριτζ
«Λυπάμαι φυσικά που η επίσκεψή μου στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών θα αποτελέσει ενδεχομένως αιτία ανησυχίας. Θα έλεγα, όμως, όπως κάθε χριστιανός, ότι χαίρομαι που θα αντιμετωπίσω τους προβληματισμούς-προκλήσεις των αδελφών μου.
Επίσης, όπως κάθε χριστιανός, θα είμαι ευγνώμων για τις προσευχές των αδελφών μου, ανδρών και γυναικών, για μένα προσωπικά και για την Εκκλησία που διακονώ. Θα ήθελα επίσης να πω ότι λυπάμαι που η Εκκλησία κρίνεται από τόσο πολλούς ανθρώπους της κοινωνίας βάσει των ενδιαφερόντων σεξουαλικής ηθικής περισσότερο παρά βάσει άλλων κριτηρίων, τα οποία θεωρούνται τουλάχιστον το ίδιο σημαντικά όπως αυτά που συζητάμε».

- Η χειροτονία γυναικών αλλά και ομοφυλόφιλων κληρικών από την Αγγλικανική Εκκλησία βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής όλων όσοι αντιδρούν στην επίσκεψη. Πώς ως Εκκλησία λάβατε τέτοιες αποφάσεις, όταν η Ορθόδοξη και η Ρωμαιοκαθολική απορρίπτουν κατηγορηματικά τέτοιου είδους ενδεχόμενα;

«Για το θέμα της χειροτονίας των γυναικών, η αγγλικανική κοινωνία στο σύνολό της αποδέχθηκε πριν από πολλά χρόνια ότι δεν βλέπει το θέμα ως μια βασική αλλαγή της δογματικής διδασκαλίας.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ισχύουσα θεολογική τους διδασκαλία περί της ιεροσύνης εξακολουθεί να είναι συμβατή με τη σχετική διδασκαλία των άλλων ιστορικών Εκκλησιών. Με σιγουριά, στην Εκκλησία της Αγγλίας (η οποία είναι μία από τις 44 περιφέρειες της αγγλικανικής κοινότητας) οι περισσότεροι (αν και όχι όλοι) θα υποστήριζαν και ότι η διδασκαλία μας περί του θεσμού της ιεροσύνης είναι αναλλοίωτη και ότι η χειροτονία των γυναικών μας έχει πνευματικά εμπλουτίσει την Εκκλησία.

Για την ομοφυλοφιλία η εσωτερική διαφωνία εντός της αγγλικανικής κοινότητας παγκοσμίως είναι πολύ οξύτερη. Κάθε επίσημο κείμενο των πρόσφατων ετών έχει επαναλάβει ότι δεν έχει μεταβληθεί η διδασκαλία και η τάξη. Μία περιφέρεια (από τις 44) ενήργησε σαν να είχε μεταβληθεί η σχετική διδασκαλία και χειροτόνησε ως επισκόπους δύο ομοφυλοφίλους.
Μια άλλη περιφέρεια επέτρεψε μια πολύ περιορισμένη λειτουργική ευλογία ένωσης προσώπων του ιδίου φύλου. Η αγγλικανική κοινότητα όμως ως σύνολο δεν έχει αποφασίσει να μεταβάλει τη διδασκαλία και την πρακτική της στο θέμα αυτό.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης εφαρμόζουμε μια πολιτική μη εξονομασμού ως εκπροσώπων μας στους Θεολογικούς Διαλόγους προσώπων που προέρχονται από αυτές τις περιοχές της περιφέρειας των ΗΠΑ (“Επισκοπελιανή Εκκλησία”). Επίσης, προωθούμε την αποδοχή από όλες τις περιφέρειες ενός “Συμφώνου”, διά του οποίου θα εξασφαλίζεται συμφωνία σε βασικά θέματα πίστεως και ευρεία διαβούλευση πριν από την υιοθέτηση οποιασδήποτε μείζονος μεταβολής στην πρακτική της Εκκλησίας».

- Αν ένας κληρικός της αγγλικανικής Εκκλησίας τελούσε έναν γάμο μεταξύ ομοφύλων, όπως έπραξε πρόσφατα κληρικός άλλης χριστιανικής κοινότητας στην Ισλανδία,τι θα κάνατε;

«Μια τέτοια ενέργεια θα συνιστούσε παραβίαση του πειθαρχικού κώδικα και θα ήμουν υποχρεωμένος να λάβω μέτρα εναντίον του εμπλεκόμενου κληρικού, σύμφωνα με τους πειθαρχικούς μας κανόνες».

- Από τη μια πλευρά δέχεστε τις επικρίσεις γνωστών οργανώσεων γιατί δεν στηρίξατε την εκλογή ομοφυλόφιλου ιερέα στον επισκοπικό θρόνο και από την άλλη πλευρά έχετε τους επισκόπους της Αφρικής να σας επικρίνουν για τους ομοφυλόφιλους κληρικούς και τη χειροτονία των γυναικών. Πώς καταφέρνετε να διατηρείτε την ενότητα στην Εκκλησία σας; 

«Η ένωση δεν είναι κάτι που επιβάλλεται. Γεννιέται από τη συναίνεσή μας να “υποτασσόμεθα αλλήλοις” με αγάπη, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος (Επιστολή προς Εφεσίους, 5, 21). Σε μια Εκκλησία σαν τη δική μας, η οποία συμπεριλαμβάνει ανθρώπους από ένα τεράστιο φάσμα πολιτισμικών καταβολών, αυτό φαίνεται δύσκολο.
Ο στόχος μου είναι να προσπαθήσω να κρατήσω τους ανθρώπους πιστούς στα βασικά δόγματα του Συμβόλου της Πίστεως και να προσπαθήσω να τους εμπνεύσω την αμοιβαία αγάπη. Η διακονία ενός Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας από παγκόσμια άποψη (σε αντίθεση προς τη διακονία του στην Αγγλία, όπου είναι ο Προκαθήμενος) δεν είναι του είδους της διακονίας του Επισκόπου Ρώμης, ενός Πάπα με υπέρτατη παγκόσμια αυθεντία, αλλά είναι η διακονία του Πρώτου Αγγλικανού Επισκόπου, ο οποίος συγκαλεί σε Σύνοδο και προεδρεύει των αδελφών του αγγλικανών επισκόπων.
Επομένως, μέρος της αποστολής μου είναι επίσης να προσπαθήσω και να εξασφαλίσω ώστε, όταν λαμβάνουμε μείζονες αποφάσεις, να αποφασίζουμε με προσευχή και αμοιβαίο σεβασμό».

____________________

Mε πληροφορίες από Ορθόδοξο Παρατηρητήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου