Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Οριστική ρήξη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Σίδνεϊ με την Ομοσπονδία Ελληνικών Ορθόδοξων Κοινοτήτων Αυστραλίας

Σε συνέχεια της ανάρτησής μας « Ο Πειραιώς Σεραφείμ κατηγορεί το Διοικητικό Συμβούλιο Αδελαΐδας (Αυστραλία), για τις "ατυχείς επιλογές" του στο εκκλησιαστικό. »


30 Jul 2010
Αγεφύρωτο είναι, πλέον, το χάσμα μεταξύ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ορθόδοξων Κοινοτήτων Αυστραλίας και της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Σίδνεϊ και Νέας Νότιας Ουαλίας, εξ αιτίας της διαφωνίας των ηγεσιών των δύο φορέων για την υπαγωγή ή μη της Ομοσπονδίας στην Εκκλησία των Γνήσιων Oρθόδοξων Χριστιανών (Παλαιοημερολογιτών).
Με ανακοίνωσή της («Ν.Κ.», 22 Ιουλίου 2010) η Ομοσπονδία ανακοίνωνε, ότι «εξάντλησε όλες τις δυνατότητες εξεύρεσης λύσης του «εκκλησιαστικού» ζητήματος με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας» και κατόπιν πρότασης του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Σίδνεϊ, κ. Χάρη Δανάλη, εστράφη προς την Εκκλησία των Γνήσιων Ορθοδόξων Χριστιανών.
«Η σιωπή της Αρχιεπισκοπής οδήγησε την Ομοσπονδία στην αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στην έκτακτη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας το Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009, όπου κατόπιν πρότασης του προέδρου της Κοινότητας του Σίδνεϊ, κ. Χάρη Δανάλη, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου των Γ.Ο.Χ. εις απάντηση των αιτημάτων μας» συνεχίζει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας και προσθέτει.
 «Ως δημοκρατική οργάνωση, δεχόμαστε και σεβόμαστε την απόφαση των μελών της ιδρυτικής Κοινότητας της Ομοσπονδίας, της Κοινότητας Σίδνεϊ, η οποία ήταν, είναι και θα παραμείνει μέλος της Ομοσπονδίας, με την οποία θα συνεχιστεί η συνεργασία για την συλλογική πρόοδο της ομογένειας».
Σημειώνεται, ότι την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας υπογράφουν ο πρόεδρός της, κ. Θεοφάνης Μάρας, και οι πρόεδροι των κοινοτήτων-μελών της, εκτός του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Σίδνεϊ.

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΙΔΝΕΪ ΑΠΑΝΤΑ:

Στην αρχή της εβδομάδας, η Ελληνική Κοινότητα Σίδνεϊ εξέδωσε αποκαλυπτική ανακοίνωση, δια της
οποίας κοινοποιεί την αντίθεσή της, εξ αρχής, στην υπαγωγή της Ομοσπονδίας στους Παλαιοημερολογίτες, κατηγορεί τους υπογράφοντες την ανακοίνωση της ομοσπονδίας για «προσπάθεια δυσφήμισης» του κ. Δανάλη, που «απείχε από την ψηφοφορία και ξεκαθάρισε τη θέση του, αντιδρώντας στην υπαγωγή των Κοινοτήτων σ’ αυτή την Εκκλησιαστική Αρχή».
Η Κοινότητα Σίδνεϊ αμφισβητεί και την ακρίβεια του περιεχομένου προηγούμενης ανακοίνωσης που κυκλοφόρησε η Ομοσπονδία (3 Ιουλίου 20101) σύμφωνα με την οποία η απόφαση των μελών της Ομοσπονδίας για «για αναγνώριση των Γ.Ο.Χ. ήταν ομόφωνη», παρότι δεν υπήρξε ομοφωνία.
Η Κοινότητα Σίδνεϊ καταγγέλλει, ότι το συμφωνητικό που υπέγραψε η Ομοσπονδία με την «Αυξεντιακή Παράταξη» των ΓΟΧ, δεν περιλαμβάνει το «σημείο 13», από τα «14 σημεία» που είχε θέσει η Κοινότητα και αφορά στη λειτουργία των ναών των Κοινοτήτων-μελών της Ομοσπονδίας με το νέο ημερολόγιο, εκτός μίας.

Περισσότερα  Νέος Κόσμος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου