Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Πιθανώς καρκινογόνα η χρήση των κινητών



Η χρήση κινητών τηλεφώνων κι άλλων ασύρματων συσκευών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, προειδοποίησε διεθνής επιστημονική ομάδα της Υπηρεσίας για την Αντικαρκινική Ερευνα (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι 31 επιστήμονες από 14 κράτη που συναντήθηκαν στη Λιόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα, μελετώντας τις υπάρχουσες έρευνες γύρω από το θέμα, οι οποίες διενεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και πρότειναν να χαρακτηριστεί η χρήση των κινητών ως «πιθανώς καρκινογόνα».
Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα της IARC, Τζόναθαν Σάμετ, «τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων χαρακτηρίστηκαν από την ερευνητική ομάδα ως πιθανώς καρκινογόνα», καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν μια σχέση μεταξύ του αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση γλοιώματος, μιας σοβαρής μορφής καρκίνου στον εγκέφαλο, και της χρήσης συσκευών που λειτουργούν ασύρματα, όπως το κινητό τηλέφωνο.



Αναθεώρηση συστάσεων

Το πόρισμα της επιστημονικής ομάδας που έχει συμβουλευτικό ρόλο για τον ΠΟΥ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει το διεθνή οργανισμό στην αναθεώρηση των συστάσεων για τη χρήση των συσκευών και αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις κυρίως μεταξύ των κατασκευαστριών εταιριών και των παρόχων κινητής τηλεφωνίας.
Ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας πέρυσι που βασίστηκε στην παρακολούθηση 13.000 χρηστών κινητών τηλεφώνων στην τελευταία δεκαετία και από την οποία δεν προέκυψε σαφής σχέση μεταξύ της χρήσης των συσκευών και του αυξημένου κινδύνου δημιουργίας καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο.

Η έρευνα δεν καθησύχασε, πάντως, τις οργανώσεις για την προστασία των καταναλωτών και υπέρ της διαφάνειας, κυρίως στις ΗΠΑ, οι οποίες εκφράζουν εδώ και χρόνια ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υγεία από την εκτεταμένη χρήση κινητών που ξεκίνησε τη δεκαετία του '80, ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι χρήστες ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια.

 agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου