Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος "Ακατανόητα τα αυτονόητα για το Πατριαρχείο μας"



          Μια ακόμη δοκιμασία της Εκκλησίας της Ελλάδος φαίνεται, ότι έχει περάσει. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ἀρχισε να γεύεται τήν "μη φιλική" στάση του Οικουμενικοῦ Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και αποφάσισε να αναλάβει τις ευθύνες του. Αποφάσισε δηλ. να πάρει στα χέρια του τό πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος και να χαράξει Αυτός την πορεία του σκάφους. Με αποφασιστικές κινήσεις σήμερα το πρωΐ προήδρευσε του Δευτεροβαθμίου για τους Αρχιερείς Δικαστηρίου καί έπειτα από μια συνοπτική διαδικασία έκλεισε οριστικά το θέμα του πρ. Μητροπολίτου Αττικής κ. Παντελεήμονος. Το Δικαστήριο απέρριψε την έφεσή του για λόγους τυπικούς και ουσιαστικούς.
        Το μπαλάκι τώρα περνάει στα χέρια του Οικουμενικού Θρόνου. Ό,τι ὀμως και αν αποφασίσει τώρα πια ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει χάσει τό παιγνίδι! Άν αποφασίσει νά επαναφέρει τόν τέως Ιεράρχη στο Επισκοπικό Αξίωμα, τότε θα ξεσηκωθῆ τό Πανελλήνιο! Άν αντιθέτως επικυρώσει την Απόφαση του εκκλησιαστικού Δευτεροβαθμίου Δικαστηρίου των Αθηνών, τότε γεννάταιτο ερώτημα: Για ποιό λόγο ο Πατριάρχης μας να προκαλέσει τόσο μεγάλο σάλο; Γιατί να πικράνει τόν πιστό του φίλο Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο; Γιατί να χρησιμοποιήσει Ιεράρχη της παλαιάς Ελλάδος ως πέμπτη φάλαγγα, προκειμένου "να ρίξει", όπως κοινώς λέγεται, τον "φίλο" του Αρχιεπίσκοπο;
Δηλ. για ποιό λόγο να επιστρατεύσει σε ειδική αποστολή Μητροπολίτη-συνδαιτυμόνα του Αρχιεπισκόπου, κρυφά από τον Αρχιεπίσκοπο; Τι άραγε έγραφε ο Μητροπολίτης-συνδαιτυμόνας στον Πατριάρχη στην επιστολή που έστειλε κρυφά από τον κ. Ιερώνυμο και την οποία επικαλέσθηκε ο Άρχων του Φαναρίου; Στα αυτιά μας ηχούν ακόμη οι γεμάτοι πόνο λόγοι του Αρχιεπισκόπου μας πρός τον Οικουμενικό Πατριάρχη: "Με ενοχλεί, που κάποιοι που συντρώγουν μαζί μου (σ.σ. εννοεί τον Μ.Μ.), σας έχουν στείλει επιστολή, που δεν γνωρίζω και δεν μού λέτε τίποτε.....Έχουμε γυρίσει σελίδα" (βλ. romfea.gr της 20ής 02.2010). Ήθελε να είπει ο κ. Ιερώνυμος: "Ιεράρχης, που έτρωγε στο τραπέζι μου, με επρόδωσε"!

Το κέρδος για τον Οικουμενικό Θρόνο είναι αρνητικό. Έχασε μερικούς ακόμη φίλους Του ο
Οικουμενικός Πατριάρχης! Ξύπνησε συνειδήσεις στον Ελλαδικό χώρο. Τώρα πολλοί θα ερευνούν για να ανακαλύπτουν ψεγάδια στο σεπτό πρόσωπό Του. Θα θυμήσουμε επικαίρως,"ότι 'ο εξ οικείου πταίσματος ζημιούμενος, ου δοκεί ζημιούσθαι¨, δηλ. όποιος ζημιώνεται από δικά του σφάλματα, δεν δικαιούται αποζημιώσεως! Σεβόμεθα τον Θεσμό. Σεβόμεθα και το πρόσωπο του Πατριάρχου μας. Γι αυτό και μεγάλη θλίψη δοκιμάζει η ψυχή μας κάθε φορά που καταγράφουμε λάθη Του. Η αλήθεια όμως κείται υπεράνω των προσώπων.
         Σήμερα, λοιπόν, που αισθανόμεθα δικαιωμένοι για τα όσα με πάθος είχαμε υποστηρίξει, θέλουμε να παραθέσουμε -έτσι για την ιστορία- και ένα πολύ προσεγμένο Σημείωμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Αττικής κ. Νικοδήμου ( Γκατζιρούλη) εν σχέσει με την νομική και την κανονική διαδικασία. Προέρχεται από το περιοδικόν του "Ελεύθερη Πληροφόρηση".

          Και σαν επιμύθιο, μεταφέρουμε εδώ ένα δείγμα από το πως σκέπτεται ο κοινός νούς. Είναι ένα σχόλιο από πρόσωπο, το οποίον παρακολουθεί ανελλειπώς το blog μας και συχνά εκθέτει κρίσεις για τα δημοσιεύματά μας.
Άσχετα με το ότι δεν συμμετείχατε Εσείς προσωπικά, είναι επιτυχία όλης της Εκκλησίας το ότι στέλνει προς τα έξω ένα μήνυμα αυτοκάθαρσης...    Αυτό που γράψατε προχθές μου θύμισε εμένα ένα περιστατικό ανάλογο στην Τράπεζα πριν λιγους μηνες, οταν πιάσανε κάποιο συνάδελφο ταμιακό, για υπεξαίρεση ποσού πολύ μικρότερου αυτού για το οποίον καταδικάσθηκε ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής, απελύθη απο την Τράπεζα με συνοπτικές διαδικασίες προτού καν γίνει η δίκη του. Και φυσικά απομακρύνθηκε από τη θέση που κατείχε αμέσως... Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να έχουν διαφορετική μεταχείριση οι εκάστοτε ισχυροί σε οποιόν τομέα της δημόσιας ζωής και αν ανήκουν?Μπράβο σε όλους Σας και καλή συνέχεια εύχομαι !
Με σεβασμό και εκτίμηση,
Κ.... Σ.... απο Αθήνα

       Έπειτα από τα παραπάνω, θα κατανοήσετε την απλή αλήθεια, ότι τα απλά και αυτονόητα πράγματα για το Πατριαρχείο μας είναι ...ακατανόητα! Δυστυχώς!

+ Ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος
2 Μαρτίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου