Σαν πηγή της ειδήσεως θα βρείτε τον Alter αλλά δυστυχώς θα βρείτε και την zougla.gr του αρχιερέα νεοεποχίτη Τριανταφυλόπουλου.
Στον ίδιο χώρο που διάλεξε να δώσει την συνέντευξή του ο Αρχιεπίσκοπος, έχει εγκαινιάσει ο εν λόγω δημοσιογράφος(!) ένα blog μέσα στην ιστοσελίδα του, όπου έχουν γραφεί τα πιο άθλια, υβριστικά, συκοφαντικά, βρώμικα, πρόστυχα άρθρα που θα δείτε σήμερα, για την Ορθοδοξία.
Είναι τόσο βρώμικα, που δεν μπορούμε να βάλουμε τίποτα για να σας δείξουμε την αθλιότητα τους.
Όποιος νομίζει ότι υπερβάλλουμε ας στείλει μαιλ να πληροφορηθεί.
Δεν θελήσαμε ποτέ να τα δημοσιεύσουμε σαν θέμα, για να μην βγεί τόση βρώμα και δυσωδία δημοσίως.
Με πόνο ρωτάμε: «Δεν υπάρχουν άλλοι δημοσιογράφοι; χάθηκαν όλοι; »
Δεν θα μείνουμε στην μεγάλη σε πλάτος συνέντευξη, παρά μόνο σε δύο σημεία:
α) αναφερόμενος στην ατυχέστατη (για να μην πούμε ασεβέστατη), επιλογή της "μασκαράτας" (και όχι καμεράτας), είπε :
«Θέλω ο Άγιος Παντελεήμονας να είναι αυτό που πρέπει να είναι» τόνισε ο Μακαριώτατος και προσέθεσε ότι πρέπει να γίνουν και άλλες εκδηλώσεις για να μην φανεί ότι εγκαταλείπεται αυτό το θέμα» !!
β)Αναφερόμενος στην μετάφραση λειτουργικών κειμένων (που μας θύμησε προσφάτως ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος), είπε : « δεν μπορεί ο καθένας να κάνει μετάφραση και πρέπει να υπάρχει έγκριση της Εκκλησίας. «Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει μετάφραση»
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη και δείτε την και σε βίντεο :
__________________
Απαντήσεις σε όλα θα θέματα της επικαιρότητας έδωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο δημοσιογράφο κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Μίλησε για το χωρισμό Εκκλησίας και Κράτος, τη μετάφραση των Λειτουργικών Κειμένων, τη συναυλία που είχε γίνει στον Άγιο Παντελεήμονα, τις δηλώσεις του Μητροπολίτου Πειραιώς, την δημιουργία τζαμιού στην Ελλάδα, την Εκκλησιαστική περιουσία, το μάθημα των Θρησκευτικών και άλλα.
Ερωτώμενος για τις διαφωνίες που υπάρχουν και εκφράζονται στην Ιεραρχία ο Μακαριώτατος τόνισε πως «όλες οι απόψεις είναι σεβαστές» και πως όλες οι απόψεις δεν ξεκινούν από κακές σκέψεις.
«Δεν είναι απόψεις για να δημιουργούμε αντιπαραθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «Είμαστε 82 πρόσωπα πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις και να λαμβάνονται αποφάσεις που θα είναι η συνισταμένη απόφαση όλων αυτών των προσώπων»
«Ο Φανατισμός είναι το χειρότερο πράγμα», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος μιλώντας για την μετάβαση από τον αρχαίο πνεύμα, στο Χριστιανικό. Είπε πως η πνευματικότητα της αρχαία Ελλάδος είναι σε αντίθεση από την χριστιανική πνευματικότητα, αναφέροντας πως «η παιδεία μας είναι πια χαμηλή. Και οι περισσότεροι από εμάς δεν μελετούμε». Έκανε λόγο για Χριστιανούς οι οποίοι κατέστρεψαν μνημεία της εποχής, αλλά και μοναχούς οι οποίοι αντέγραφαν βιβλία με αρχαίους συγγραφείς όπως ο Αριστοφάνης. «Οπωσδήποτε ο φανατισμός είναι κακός σε οποιοδήποτε τομέα» τόνισε. «Η Εκκλησία δεν είναι μία θρησκευτική παράταξη, αλλά έχει ως σκοπό να μεταμορφώσει τον κόσμο. Να τον βοηθήσει» τόνισε ο Μακαριώτατος φέρνοντας ως παράδειγμα τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας και το Κρυφό Σχολειό.
Ερωτώμενος για την αγαμία των Επισκόπων και για το εάν θα μπορούσαν να έχουν οικογένεια είπε: «Αυτό δεν είναι άγνωστο στην Εκκλησία μας. Μέχρι τον 6ο αιώνα οι Επίσκοποι είχαν οικογένεια». Τόνισε ότι πρέπει να στρέψουμε το μυαλό μας προς την πλευρά της διακονίας και να δούμε εάν τότε που θεσπίστηκε η αγαμία των Ιεραρχών υπήρχαν λόγοι που έγινε. «Αυτά δεν τα αποφασίζει κανείς μόνος του» συμπλήρωσε και υπογράμμισε πως δεν είναι θέμα ενός προσώπου ή μιας τοπικής Εκκλησίας. «Μπορεί μία πανορθόδοξη σύσκεψη να ασχοληθεί με αυτά τα θέματα και να πάρει μία απόφαση», ανέφερε.
Μίλησε για τα ράσα που φορούν οι Ιερείς αναφέροντας πως οι κληρικοί έχουν μια συνείδηση, μία συμπεριφορά, ένα έθιμο. «Θα πρέπει να δούμε και τη θέληση των ανθρώπων που είναι γύρω από την Εκκλησία. Πρέπει να έχουμε και την συναίνεση αυτών των ανθρώπων». «Αυτά τα εξωτερικά πράγματα δεν είναι δόγμα. Είναι τύπος που μας χρειάζονται μερικές φορές» ανέφερε.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΚΡΑΤΟΥΣ, ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Μιλώντας για την κρίση έκανε λόγο στη ρήση ενός Ιεράρχη κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεραρχίας. «Είσαι ευγενής, ήπιος, μαλακός, αλλά με το πετραχήλι δεν βλέπω να βγαίνει τίποτα» είπε, απαντώντας πως εάν η Σύνοδος τον εξουσιοδοτήσει θα πιάσει και το καριοφίλι.
«Σε μια ευνομούμενη πολιτεία που έχουμε και διακριτούς ρόλους. Δεν πρέπει να είμαστε πιο σκεπτικοί σε αυτό το θέμα;», σημείωσε. «Δεν είμαι σιωπηλός. Μιλάω εκεί που πρέπει και όταν πρέπει και όταν χρειάζεται, μέχρι τώρα τουλάχιστον». «Για τα προβλήματα του πολίτη έχω λόγο. Μεγάλο λόγο. Το πρόβλημα πρώτα θα πάει στον παπά της ενορίας και μετά στο Δήμαρχο και το Νομάρχη».
Τόνισε πως εάν είναι προβλήματα πείνας η Εθνικά, έχει απόψεις και θα ενημερώσει τους πολίτες. «Έχω υποχρέωση να το κάνω» ανέφερε, σημειώνοντας πως το θέμα είναι πως γίνεται αυτή η παρέμβαση. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση είπε πως «εμείς είμαστε εδώ. Αν μας χρειάζεστε πείτε μας τι θέλετε και είμαστε έτοιμοι».
Εξέφρασε τον προβληματισμό του για το εάν είναι ευνομούμενο το κράτος λέγοντας πως όλοι μιλάνε κάθε μέρα για τους κλέφτες χωρίς όμως να υπάρξει καμία παραδειγματική τιμωρία. «Ήμαρτον» «Αυτό με πονάει». «Το βλέπετε λογικό;»
Ο Μακαριώτατος, έκανε μία ιστορική αναδρομή στο πως και με ποιους όρους η πολιτεία μισθοδοτεί τους κληρικούς. Τόνισε πως η Εκκλησία διέθεσε αρκετά μεγάλη περιουσία, προκειμένου να βοηθηθεί το νεοσύστατο τότε Ελληνικό κράτος. Αναφέρθηκε σε σημείωμα της Εκκλησίας που έδινε εντολή στους Ναούς και τα μοναστήρια που να συγκεντρωθεί «άργυρο και χρυσάφι» για να κοπούν νομίσματα.
«Έχει γίνει μία μεγάλη παρεξήγηση που οφείλεται σε κακοήθεια. Πολλές φορές και στην δική μας αδράνεια και στους δημοσιογράφους που τα παρουσιάζεται όπως θέλετε» είπε. Μίλησε για την εντολή που δόθηκε το 1822 σε όλες οι Εκκλησιές και τα μοναστήρια να μαζέψουν άργυρο για ενίσχυση στρατού και να κοπεί νόμισμα. «800 οκάδες άργυρο και χρυσάφι» μαζεύτηκε και κόπηκε νόμισμα. «Αυτά τα χρήματα» τόνισε ο κ. Ιερώνυμος «έφυγαν, χάθηκαν, εξανεμίστηκαν και κανείς δεν θυμήθηκε τους παπάδες» και όταν ρωτήσαμε τι απέγιναν αυτά τα χρήματα, η απάντηση του υπουργείο παιδείας ήταν ότι τα στοιχεία καταστράφηκαν από μία πυρκαγιά.
Ανέφερε πως πολλά κτίσματα στην Αθήνα είναι εκκλησιαστικά και δόθηκαν για να αναστηθεί το κράτος και υπογράμμισε πως «εάν δεν μας θέλει η πολιτεία να μας το πει», τονίζοντας πως «κανένα κράτος δεν θέλει μια Εκκλησία ισχυρή».
«Αν μας πουν ότι δεν μας χρειάζονται» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, «εμείς δεν θα επιμείνουμε. Εμείς θα αναδιοργανωθούμε πάλι, αλλά με έναν όρο: Να μας επιστραφεί ότι δώσαμε».
Ανέφερε ότι με τα χρήματα που εισπράττει η Εκκλησία καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα, ενώ αναφερόμενος σε επιστολή της Τραπέζης της Ελλάδος είπε ότι «δεν μας βρίσκει σύμφωνους και δεν έχουμε την δυνατότητα να προχωρήσουμε προς τα εκεί». Τόνισε πως ποτέ δεν συζήτησε με τον Πρωθυπουργό για το χωρισμό Εκκλησίας και κράτους αναφέροντας πως «εάν θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια σχέση συναλληλίας θα ήταν πάρα πολύ καλό».
Ερωτώμενος για τα άμφια των Ιερέων είπε: «Τα δικά μου άμφια κοστίζουν 2000. Και τα δωρίζω σε όποιον θέλει να 'ρθεί να τα πάρει».
Ανέφερε το γεγονός ότι η Εκκλησία έχει διαθέσει το 96% της περιουσίας της στο κράτος και το 4% που έχει προς χρήση είναι δεσμευμένο.
Υπενθύμισε πως πρότεινα ταμείο για την κρίση χωρίς όμως να έχει λάβει καμία απάντηση ακόμα. «Αγωνιζόμαστε. Βλέπουμε υπουργούς και τους λέμε εδώ είμαστε. Αποδεσμεύστε μας την περιουσία». «Δεν είμαστε ελεύθεροι ακόμα» ανέφερε ο Μακαριώτατος. «Αν μας πει η πολιτεία ότι δεν μας θέλει, εμείς θα φύγουμε, αλλά να μας δώσει αυτά που μας οφείλει», τόνισε.
Έκανε εκτενή αναφορά για τα δέκα υπό κατασκευή ιδρύματα όπως το πολιτιστικό περιβαλλοντικό κέντρο για παιδιά, το κέντρο για παιδιά με αυτιστικό σύνδρομο και το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών όπου υπάρχουν παιδιά που έκανα αγώνα για απεξάρτηση χωρίς να έχουν βοήθεια για το μέλλον, τη φροντίδα ηλικιωμένων και το πρόγραμμα για ασθενείς σε τελικό στάδιο καρκίνου.
«Θα τελειώσουν τα έργα αυτά μέχρι το 2015.
Έχω όμως πρόβλημα για το πως θα συντηρηθούν μετά αυτά τα έργα» είπε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε στο στάδιο που οραματιζόμαστε. Ότι και να αποφασίσουμε, χρειαζόμαστε το λαό κοντά μας. Για αυτό θα διοργανώσουμε περισσότερο την προσπάθεια του εθελοντισμού».
Ζήτησε τη βοήθεια των νέων ανθρώπων οι οποίοι μπορούν να εμψυχώσουν και να ενδυναμώσουν τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. «Θέλουμε συμπαράσταση του λαού μας, της πολιτείας και των δημοσιογράφων», κατέληξε.
ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
Ο Μακαριώτατος είπε πως δεν μπορεί ο καθένας να κάνει μετάφραση και πως πρέπει να υπάρχει έγκριση της Εκκλησίας. «Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει μετάφραση» τόνισε χαρακτηριστικά.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ
«Η Εκκλησία μας δεν είναι εκκλησία η οποία θα ήθελε να πολεμάει με τις άλλες θρησκείες», τόνισε ο Μακαριώτατος, κρατώντας σαφής αποστάσεις από τις δηλώσεις του κ. Σεραφείμ. «Η Ιεραρχία εξετάζει τα θέματα αυτά εν σώματι» είπε και ανέφερε πως η Δ.Ι.Σ. συζήτησε το θέμα και αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στην Ισραηλιτική Κοινότητα τονίζοντας την επίσημη θέση της Εκκλησίας. «Η Εκκλησία έχει άλλη άποψη σε αυτό το θέμα», ανέφερε Αρχιεπίσκοπος, υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει στον οποιοδήποτε Αρχιερέα να έχει και να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε το στόμα στους Αρχιερείς που έχουν αυτή την άποψη» είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε ιστορικά γεγονότα κατά τα οποία Ιεράρχες έδιναν σε δύσκολες εποχές ταυτότητα σε Εβραίους που ανέγραφαν ότι ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι.
«Η Ορθόδοξη πίστη είναι τρόπος ζωής» τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «στις αρχές που πιστεύομε δεν κάνουμε εκπτώσεις, αλλά η διδασκαλία του Ευαγγελίου είναι αγάπη προς κάθε άνθρωπο». Μάλιστα ανέφερε την παραβολή του Ασώτου Υιού λέγοντας πως όταν ο πατέρας δέχθηκε τον Άσωτο, δεν τον εξέτασε, αλλά τον αγκάλιασε αμέσως χωρίς να ρωτήσει τίποτα. «Σε όλους τους χώρους υπάρχουν οι μικρόψυχοι» είπε συμπληρώνοντας πως πάντα θα υπάρχει ένας μεγάλος γιος που θα παραπονιέται και θα λέει «τι τον θέλουμε αυτόν».
«Αγάπη προς κάθε άνθρωπο χωρίς περιορισμό της θυσίας και χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις», κατέληξε ο Μακαριώτατος.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΜΙ
«Θέλει σκέψη» ανέφερε, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το τι θα είναι το τζαμί, πως θα λειτουργεί, ποιοι θα το διοικούν. Τόνισε πως για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να μας προβληματίσουν οι λεπτομέρειες γιατί ίσως «μελλοντικά αυτός ο χώρος χρησιμοποιηθεί για άλλα πράγματα». «Το ότι υπόγραψε η Εκκλησία λίγο είναι αυτό;» είπε, σημειώνοντας παράλληλα πως λόγο των συνθηκών πρέπει να σκεπτόμαστε και θέματα ασφαλείας «Χρειάζεται να είμαστε φρόνιμοι και ακέραιοι» είπε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε πως «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετανάστευσης» και διερωτήθηκε «πως θα επιβιώσει αυτός ο κόσμος»; «Ούτε εγώ τους έφερα, ούτε εγώ θα τους διώξω. Ένα πιάτο φαγητό θα το δώσουμε γιατί είναι συνάνθρωποί μας. Αλλά πρέπει να λυθεί το πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας ότι «Το θέμα είναι βαθύτερο. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν εδώ; για εκδρομή;»
Ανέφερε πως πρέπει να έχουμε μία συμπάθια για το θέμα της μετανάστευσης γιατί υπήρξαμε κι εμείς μετανάστες και τόνισε πως δεν μπορούν κάποιοι να μιλάνε για προστασία των προσφύγων όταν οι ίδιοι τους βομβαρδίζουν. «Αυτό είναι υποκρισία», υπογράμμισε.
Ερωτώμενος για το φράγμα είπε: «συμβολικό είναι αυτό περισσότερο παρά ουσιαστικό»
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ
«Θέλω ο Άγιος Παντελεήμονας να είναι αυτό που πρέπει να είναι» τόνισε ο Μακαριώτατος και προσέθεσε ότι πρέπει να γίνουν και άλλες εκδηλώσεις για να μην φανεί ότι εγκαταλείπετε αυτό το θέμα.
Υποστήριξε ότι υπάρχει σύγκρουση όχι τόσο ανθρώπων, αλλά ιδεολογικών ομάδων και σημείωσε ότι χρειάζεται να δείξουμε το ενδιαφέρον μας με διάφορους τρόπους.
Για την μεταφορά του Μητροπολιτικού Ναού ανέφερε πως «λόγοι πρακτικοί» οδήγησαν την Εκκλησία στο να μεταφερθεί στον Άγιο Διονύσιο διότι «πρέπει ο Μητροπολιτικός Ναός να είναι κοντά στη Βουλή» όπως χαρακτηριστικά είπε. Τόνισε πως δεν είναι δογματικό θέμα και ότι εάν χρειαστεί να μεταφερθεί η Μητρόπολη στον Άγιο Παντελεήμονα θα το συζητήσει η Εκκλησία.
ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
«Το θέμα είναι τεράστιο» τόνισε ο Μακαριώτατος κάνοντας παράλληλα αναφορά στην εποχή του Καποδίστρια όπου ειπώθηκε ότι «Εκκλησιαστική παιδεία και θρησκευτικά πράγματα πάνε μαζί». Σημείωσε ότι σήμερα μερικοί προσπαθούν να διαχωρίσουν αυτά τα δύο και δεν θέλουν ακούγεται το υπουργείο Θρησκευμάτων.
«Ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός τώρα υλοποιείται στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Ιερώνυμος και έκανε αναφορά στο σύνταγμα της Ελλάδος όπου λέει ότι η παιδεία μας είναι η Ορθόδοξη παιδεία τονίζοντας πως αν αλλάξει το σύνταγμα η Εκκλησία θα εξετάσει το θέμα. «Αλλά μπορεί να γίνουν τέτοιες αλλαγές χωρίς να ερωτηθεί ο λαός;», διερωτήθηκε.
Επίσης ρωτήθηκε για τη φράση του προκατόχου του, μακαριστού Χριστοδούλου «Ελάτε όπως είστε». «Εγώ δεν το θέλω σύνθημα. Το θέλω πραγματικότητα» είπε ο Μακαριώτατος, συμπληρώνοντας πως συμφωνεί με τι φράση αυτή, αλλά προσθέτει ότι πρέπει και εκείνος να πλησιάσει τους νέους: «Θέλω κάπου να συναντηθούμε».
«Θεωρώ τιμητικό να αποπερατώσω κάτι που ήθελε ο μακαριστός Χριστόδουλος» κατέληξε.
Αναφερόμενος στις προσωπικές του αναζητήσεις ανέφερε τον λόγο του πατρο – Κοσμά του Αιτωλού που έλεγε πως μήτε σακούλα θέλω μήτε κασέλα και αυτό ο θρόνος είναι για μένα θρονί. «Σκέπτομαι την Μεγάλη Παρασκευή και την ανάσταση». «Ξέρω ότι ο δρόμος είναι σταυρικό, αλλά ξέρω ότι υπάρχει η Ανάσταση» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά σε αυτά που θέλει να κάνει το μέλλον είπε ότι θέλει να πηγαίνει σε ένα μοναστηράκι που έχει, να κάνω περίπατο και να διαβάζει και αν του δώσει ο Θεός λίγα χρόνια, θα γράψει μερικά πράγματα που έχουν σχέση είτε με την αρχαιολογία, είτε με τη ιστορία, είτε με γεγονότα από τη ζωή μου.
Ενθυμούμενος τα 44 χρόνια διακονίας του στην Εκκλησία, τόνισε πως «υπάρχουν και καλά και κακά, υπάρχουν Άγιοι και μη Άγιοι», συμπληρώνοντας πως αξίζει ο κόπος να αγωνιστούμε γιατί «η Εκκλησία έχει τεράστια δύναμη κοιμομένη. Είναι ένας ελέφας που κοιμάται» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ολοκληρώνοντας της συνέντευξη είπε: «Μέχρι τώρα χρησιμοποιώ το πετραχήλι και βλέπω ότι είναι ευεργετικό. Εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ να πάρω το καριοφίλι».
anagrafes.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.