Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Ημερίδα για την διαχρονική ισχύ των Ιερών Κανόνων




Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου ημερίδα για την ισχύ των ιερών κανόνων σήμερα. Η ημερίδα ήταν απαραίτητη ειδικά στις μέρες μας που , όπως τόνισαν και οι ομιλητές, υπάρχει διάσπαρτη μία ατεκμηρίωτη προκατάληψη κατά του θησαυρού της Ορθοδοξίας μας, του Ιερού Πηδαλίου,της συλλογής των Ιερών Κανόνων της Εκκλησίας μας, η οποία προέρχεται από την παχυλή άγνοιά του.

Ο ιερός ναός του αγίου Κοσμά Αμαρουσίου ήταν κατάμεστος από κόσμο, που με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησε και τις τέσσερις εισηγήσεις, διατυπώνοντας μάλιστα ερωτήματα που απαντήθηκαν διεξοδικά από τους ομιλητές.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί ιερείς και μοναχές, καθώς και ο αξιότιμος Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος εξήρε το έργο των ενοριών της Κοιμήσεως Θεοτόκου και αγίου Κοσμά Αιτωλού Αμαρουσίου δια των ιερέων τους και ανέφερε ότι θα τον έχουν συμπαραστάτη σε κάθε προσπάθειά τους.


Την εκδήλωση κόσμησε στην έναρξή της η εξαίρετη βυζαντινή χορωδία «Εν Ψαλτηρίω», που με τους ύμνους που έψαλαν ,εισήγαγε τους παρευρισκομένους στο κλίμα των ομιλιών. Η πρώτη εισήγηση έγινε από τον πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Φωτόπουλο ,θεολόγο-νομικό, με θέμα: «Ιερά Παράδοση και Ιεροί Κανόνες». Επακολούθησε ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Διαμαντόπουλος, θεολόγος-φιλόλογος, με θέμα: «Η νηπτική θεολογία ως προϋπόθεση ερμηνείας των Ιερών Κανόνων».




Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, η ημερίδα συνεχίστηκε με εισήγηση του αρχιμανδρίτη Σαράντη Σαράντου, θεολόγου-φιλολόγου, με θέμα: «Θεραπευτική των Ιερών Κανόνων» και τελευταίο ομιλητή τον πρωτοπρεσβύτερο Λάμπρο Φωτόπουλο με θέμα: «Σχέση Ιερών Κανόνων και κοσμικών νόμων».



Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, το λόγο είχαν οι ακροατές , οι οποίοι με ερωτήσεις που έθεσαν στους εισηγητές, διευκρίνισαν όποιες απορίες υπήρχαν. Το Πηδάλιο , για μια ακόμη φορά, αποδείχθηκε πολύτιμο ανάγνωσμα όχι προς απογοήτευση των πιστών, αλλά ως θεραπεία και παρηγορία σωτηρίας.


Τέλος, διαβάστηκαν τα πορίσματα τα οποία προέκυψαν ως καρπός της γόνιμης αυτής ημερίδας.




Κλείνοντας την εισήγησή του ο π. Σαράντης Σαράντος στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για τους Ιερούς Κανόνες, παρέθεσε ένα θαυμάσιο κείμενο από τον τιτάνα του πνεύματος και της Θείας Χάριτος, όπως αποκάλεσε τον Άγιο Νικόδημο, πού εγκωμιάζει τούς σωτήριους Ιερούς Κανόνες, ζητώντας από τον όσιο διδάσκαλο τις διάπυρες ευχές του για τη θεραπεία μας:


Για να κατεβάσετε σε audio wma όλη την ημερίδα, ομιλίες & καταπληκτικούς χορωδιακούς ψαλμούς από την βυζαντινή χορωδία «εν Ψαλτηρίω» πατήστε ianos.net/ftp

3 σχόλια:

  1. Θα ήθελα κάποιες παραπάνω πληροφορίες όσον αφορά το βίντεο του Γέροντος Εφραίμ του Φιλοθεϊτη.
    Πότε βιντεοσκοπήθηκε ο γέροντας και από ποιούς;
    Το όλο ύφος της ομιλίας δεν ταιριάζει καθόλου στον γέροντα που γνωρίζουμε τόσα χρόνια.
    Σε λίγες ημέρες ευτυχώς θα έχουμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε και τον ίδιο τον γέροντα.
    Θέλουμε όμως και τις δικές σας πληροφορίες για το βιντέο του Γεροντος Εφραίμ του Φιλοθεϊτη που προβάλετε στην ιστοσελίδα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ΄αρχήν ευχαριστούμε για την ανησυχία σας την οποία και καταθέτετε.
    Αν και δεν γράφετε για ποιό ακριβώς βίντεο ομιλείτε (γιατί έχουμε ανεβάσει αρκετά του γέροντα μέχρι σήμερα), ωστόσο πιθανολογούμε ότι εννοείτε αυτό στην αριστερή μπάρα με τον τίτλο Ἀόρατος πόλεμος, Ὁ π. Ἐφραίμ Ἀμερικῆς Ἱ.Μ Φιλοθέου (νῦν Ἀριζονίτης).

    Αν εννοείται αυτό, το ανάρτησα εγώ προσωπικά, από την σελίδα «Αγία Ζώνη» και συγκεκριμένα εδώ http://www.agiazoni.gr/videogallery.php?index=1&id=19146102750649771316&PHPSESSID=94b0b94c14111b563decc0b8166cbf03, και η οποία δίνει σαν πηγή την «Ορθόδοξη Πίστη».

    Πέραν τούτου άμεσα δεν έχω δυνατότητα να εξακριβώσω τίποτα περαιτέρω και να ομολογήσω με ασφάλεια για την γνησιότητα ή μη του συγκεκριμένου βίντεο.

    Θα ρωτήσουμε όμως το μοναστήρι του γέροντος και μπορεί να καθυστερήσουμε μεν αλλά θα έχουμε μια σαφέστατη απάντηση.

    Αυτό που θα θέλαμε είναι να μας δώσετε ένα email σας, (στέλνοντάς το στο anavaseis@ gmail.com) για να μπορέσουμε να σας ειδοποιήσουμε μόλις έχουμε νεώτερα.

    Ευχαριστούμε και πάλι για τον χρόνο σας και για την αγωνία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ================================================
    Aγαπητέ "Ανώνυμε" νομίζω η κακή ποιότητα
    της βιντεοσκόπησης, μας ωθεί σε λογισμούς
    δυσπιστίας. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να σταθούμε στο περιεχόμενο της Πατερικής διδαχής,
    η οποία είναι καθαρά Ορθόδοξη.

    Τώρα τα "γέλια" και οι κινήσεις του Γέροντα δεν είναι αυτές που γνωρίζουμε, αλλά όπως είπα το βίντεο είναι κακής ποιότητας και πιστεύω ότι είναι η αιτία του όλου προβληματισμού μας.

    Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε, ο Γέροντας φιλοξενείτο σε σπίτια ομογενών στην Β. Αμερική
    τις δεκαετίες του 80 και αρχές του 90. Μετά το δείπνο της οικοδέσποινας, συνήθως ο Γέροντας δεχόταν ερωτήσεις και έκανε ένα μικρό κήρυγμα.

    Εμείς εδώ στα ξένα το μορφωτικό μας επίπεδο είναι λίγο χαμηλό και εκδηλώνουμε τα αισθήματά μας αυθόρμητα χωρίς να δίνουμε σημασία στην ιερότητα του γεγονότος που διαδραματίζεται έμπροσθέν μας.

    Εν Χριστώ,
    Κώστας Αργυρακόπουλος (Silver )
    Μόντρεαλ Κάναδα.
    ===============================================

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου