Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος του Μητροπολίτη Μαρωνείας Δαμασκηνού


Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Αγία και Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής
κ. Δαμασκηνός, σχετικά με το θέμα της ξαφνική απαίτηση της πολιτείας να ζητήσει την έκτακτη ενίσχυση αυτήν από την Εκκλησία.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Δαμασκηνός στην επιστολή του, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την καταβολή του Ε.Τ.Α.Κ. 3/1000, τονίζοντας ότι κινδυνεύουμε να σφραγίσουμε τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και δυστυχώς ακόμα και τους Ναούς.
Η Επιστολή του Μητροπολίτη Μαρωνείας κ. Δαμασκηνού,έχει ως εξής:

Ευλαβώς αναφέρω τη Αγία και Ιερά Συνόδω μετά λύπης και αγωνίας διά την ανακοίνωση της Δ.Ι.Σ. σχετικώς με το θέμα της οικονομικής κατάστασης της Εκκλησίας μας και την ξαφνική απαίτηση της πολιτείας να ζητήσει την έκτακτον ενίσχυσιν αυτήν από την Εκκλησία και ειδικότερα από τις ακριτικές και φτωχές Μητροπόλεις.

Εκφράζουμε την έντονον διαμαρτυρίαν μας για την έκτακτον ενίσχυσιν αυτήν συγκεκριμένα την καταβολήν του Ε.Τ.Α.Κ. 3/1000 αφού δεν δυνάμεθα να συντηρήσουμε τα φιλανθρωπικά ίδρύματα μας, τα συσσίτια μας, τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς μας και διάφορες άλλες φιλανθρωπικές κινήσεις της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Εδώ λοιπόν από τις νέες Θερμοπύλες της πατρίδος μας κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου αφού κινδυνεύουμε να σφραγίσουμε τα φιλανθρωπικά ιδρύματα μας και δυστυχώς ακόμη και τους Ιερούς Ναούς της περιοχής μας που ενώ λάβανε μια μικρή προσφορά στρεμμάτων γης για να μπορούν να συντηρηθούν οι Ιεροί Ναοί διότι έχουν μείνει ελάχιστοι Χριστιανοί στις ενορίες της υπαίθρου μη μπορώντας ούτε καν τα τρέχοντα έξοδα μία ενορία να καλύψει αφού υπάρχουν Ιεροί Ναοί που δεν μπορούν να γίνουν έργα συντήρησης κάνοντας Θεία Λειτουργία μία με δύο φορές τον μήνα και δυστυχώς ακόμη και με ομπρέλες εκκλησιάζονται οι Χριστιανοί διότι οι στέγες των Ναών χρήζουν επισκευή και διάφορες άλλες επεμβάσεις.
Φτάνοντας στο σημείο οι εφημέριοι μας να κινδυνεύουν να δικαστούν διότι αδυνατούν να πληρώσουν το πρόστιμο πού θα καταβάλετε σε περίπτωση καθυστέρησης που ανέρχεται στις 5.000,00 ευρώ.
Με την απόφαση της Δ.Ι.Σ. διεφώνησε μόνον ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος ως Συνοδικός και δια ανακοινώσεως του διαφωνεί και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος με τον οποίο συμφωνεί και η ταπεινότης μου.

Ήταν θέμα του συνόλου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας και όχι μόνον της Δ.Ι.Σ. διότι η σημασία του αφορούσε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Πάντοτε τελικά ζητιανεύει η πολιτεία στο να αρπάξει την περιουσία της Εκκλησίας από την απελευθέρωση ακόμη της πατρίδας μας αφού η διαβεβαίωση των αγωνιστών και αυτού του ίδιου του Γέρου του Μοριά ότι αυτά που μας δώσατε για τον αγώνα αφού ακόμη και τα Ιερά σκεύη ξεπουλήσατε για να ενισχύσετε τον αγώνα για την ελευθερία, όταν ελευθερωθούμε θα σας τα επιστρέψουμε τετραπλάσια.
Φτάνοντας σήμερα να ζητιανεύουμε εμείς στις Αρχές και στους Φορείς του τόπου για να μπορέσουμε να πορευθούμε στις ανάγκες και τις προσκλήσεις της εποχής.
Δυστυχώς από τον πρώτο Βασιλιά ακόμη Όθωνα και μέχρι σήμερα φτωχότερη έγινε η Εκκλησία και εάν συνεχίσουμε έτσι θα είμαστε σε λίγο διάστημα σε πολύ πιο δυσχερή θέση συμφώνως με τη έκθεση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου ότι από το σύνολο της περιουσίας που κατείχε η Εκκλησία απέμεινε μόνο το 4%.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι να βρει η πολιτεία εφαρμόζοντας το λόγο του Απ. Παύλου «ο δέ μεθεί ο δέ πεινάει», ας δει προσεκτικά αυτούς που έχουν δυνατότητα να έχουν τέτοια υπέρμετρη οικονομική άνεση τις περισσότερες φορές είς βάρος του φτωχού και αδυνάτου και γενικότερα του Ελληνικού Δημοσίου έτσι λοιπόν δεν είναι υπερβολή που κάποιοι δεν θα έχουν να περάσουν ούτε τις γιορτές αλλά κάποιοι όμως θα κάνουν ρεβεγιόν στα ακριβότερα κοσμικά κέντρα της Ελλάδος ή της Ευρώπης.
Είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε τα φιλανθρωπικά ιδρύματα μας ανοιχτά όχι για την προσωπική προβολή μας αλλά για τις ανάγκες των πασχόντων συνανθρώπων μας που δεκάδες είναι αυτοί που με διάφορα προβλήματα (υγείας, οικονομικά και διάφορα απρόοπτα ) μας επισκέπτονται για να βρούν μια απάλυνση στον φόβο και την αγωνία τους, φτάνοντας στο σημείο να καταβάλετε ο μισός και πλέον προσωπικός μισθός γι’ αυτούς τους σκοπούς.
Τριάντα πέντε και πλέον συναπτά έτη ως επίσκοπος της ακριτικής αυτής Ιεράς Μητροπόλεως έχοντας την ευλογία να συνεργαστώ με δυο αξιόλογους Αρχιεπισκόπους τον κυρό Σεραφείμ και κυρό Χριστόδουλο κανείς όμως δεν είδε με απόλυτο ενδιαφέρον τα προβλήματα της περιοχής και δυστυχώς η ίδια κατάσταση συνεχίζεται μέχρι σήμερον.

Εάν λοιπόν συνεχιστεί αυτός ο άδικος για εμάς χειρισμός θα αναγκαστούμε να λάβουμε μέτρα τέτοια τα οποία πραγματικά μας φέρνουν σε δύσκολη θέση έναντι αυτών που λαμβάνουν τέτοια άδικα μέτρα εις βάρος της Εκκλησίας και των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας, ενθυμούμενοι ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός από έναν κληρικό της Εκκλησίας, όταν του ζητήθηκε να αποδώσει φόρο για την περιουσία της Εκκλησίας και προσεκάλεσε τους αρμοδίους κρατικούς υπαλλήλους για να λάβουν τον φόρο πρόταξε ενώπιον αυτών τα γεμάτα αγωνία πρόσωπα των περιθαλπομένων αδελφών λέγοντάς τους ότι αυτοί είναι η περιουσία της Εκκλησίας οδηγούμενοι σ’ αυτήν την κατεύθυνση στο αναγκαστούμε να κλείσουμε τα φιλανθρωπικά ιδρύματά μας και να αναλάβει η πολιτεία όλους τους εν ανάγκη εύρισκομένους αδελφούς αφού μέχρι σήμερα το κοινωνικό κράτος είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα την οποία ζούμε και καλούμεθα όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες και να δραστηριοποιηθούμε ανάλογα.
Ευελπιστούντες ότι ενεργήσετε με ιδιαίτερη ευαισθησία δια το μεγάλο αυτό θέμα δίνοντας λύσεις ελαφρότερες για την Εκκλησία και τον λαό του θεού.
Επί τούτοις απεκδεχόμενος τας θεοπειθείς Αυτής ευχάς και διατελώ.

Μετά βαθυτάτου σεβασμού
Ελάχιστος εν Χριστώ αδελφός
+Ο Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός

romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου