Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Παιχνίδια νέου τύπου ή ναρκωτικά για κάθε τύπο;


Δεν μου αρέσουν οι ψευδαισθήσεις. Προτιμώ τη ζωή.


Είναι ένα από τα γνωρίσματα της εποχής μας. Η απομίμηση της αλήθειας, του φυσικού και του γνήσιου. Η αίσθηση της αληθοφάνειας σε πολλούς τομείς του καθημερινού μας βίου.
Τα λουλούδια στα ανθοδοχεία μας μοιάζουν ολόφρεσκα και δροσερά όλο τον χρόνο γιατί είναι… ψεύτικα!
Το άρωμα που χαρίζει την λεπτή και ευχάριστη αίσθηση κάποιας ευωδιάς στο σπίτι μας είναι… χημικό!
Το πάτωμα που μας προσφέρει τη ψεύτικη ζεστασιά του ξύλου με τις ραβδώσεις και τους ρόζους δεν είναι  τίποτε άλλο από ψυχρό πλακάκι σε απομίμηση ξύλου!

Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει τόσα πολλά παραδείγματα από την καθημερινή ζωή μας, που να μας παρέχουν την αίσθηση ή μάλλον την ψευδαίσθηση της αλήθειας, του φυσικού και του γνήσιου. Και στην ουσία μας μαθαίνουν να αποδεχόμαστε ευχάριστα κάτι ψεύτικο και να ζούμε αναπαυόμενοι με τις ψευδαισθήσεις μας.

Εποχή μαϊμού η εποχή μας! Με μαϊμού προϊόντα , με μαϊμού δηλώσεις. Και με τέτοιους ανθρώπους να μαθαίνουν να μαϊμουδίζουν, να προσποιούνται και να ψεύδονται. Η πραγματικότητα, η αυθεντικότητα και η αλήθεια δίνουν την θέση τους σιγά-σιγά, και κάτω από τις επευφημίες όλων μας, σε μια άλλη «πραγματικότητα». Την εικονική!
Η οποία δεν είναι αληθινή και το ξέρουμε, είναι όμως αληθοφανής! Η τρισδιάστατη απεικόνιση (3D animation) που από την ψυχαγωγία περνά σιγά-σιγά στη ζωή μας, μας χαρίζει την ψευδαίσθηση του βάθους, της τρίτης διάστασης, της ψεύτικης πραγματικότητας.

Σε κάθε εποχή ο άνθρωπος σε στιγμές αδυναμίας και πεσιμισμού κατέφυγε στη χρήση ουσιών που του χάριζαν την ψευδαίσθηση της ευφορίας, της χαράς και της αισιοδοξίας.
Σήμερα όμως το κακό παράγινε, ειδικά στους νέους ανθρώπους. Η χαρά, η κοινωνικότητα και η ευχάριστη διάθεση αρκετές φορές δεν είναι προϊόντα ψυχικής εσωτερικής ευφορίας και διαθέσεως αλλά αποτελέσματα χρήσεως ουσιών. Πίνεις σφηνάκια για να φτιάξεις κεφάλι και κέφι!



Η ένταση σαν εσωτερική κατάσταση διέγερσης, που έντονα αποζητούν τα νεαρά άτομα, είναι πολλές φορές αποτέλεσμα της διέγερσης που σου «χαρίζει» κάποιο χάπι.

Και την ανάγκη που νιώθεις για κάποια παρηγοριά και ενίσχυση κάποτε, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τις αντιξοότητες της ζωής μπορεί εύκολα να σου την καλύψει σήμερα η «παραμύθα» (Έτσι καλείται στην γλώσσα των ναρκομανών η ηρωίνη λόγο των παραμυθητικών ψευδαισθήσεων που προκαλεί)! Ουσίες δηλαδή, που σε «βοηθούν» να ξεχάσεις, να ξεφύγεις, να ταξιδέψεις σε άλλους κόσμους μακριά από την πραγματικότητα της ζωής, που τόσο σε πληγώνει. Ουσίες όμως ολέθριες!...

Σε αυτόν τον κόσμο των ψευδαισθήσεων ήρθαν τώρα να προστεθούν και τα βιντεοπαιχνίδια.
Γιατί όλα είναι ένα ψέμα και το ξέρεις. Από το αληθοφανές wii, που όσο φθάνει κοντά στη πραγματικότητα άλλο τόσο απέχει από αυτής, έως τους φανταστικούς, ψεύτικους κόσμους των άλλων παιχνιδιών.
Εκεί υποδύεσαι και κάποτε ταυτίζεσαι με ψεύτικους χαρακτήρες, με άλλα χαρακτηριστικά, με άλλο φύλο κάποτε, με ψεύτικο προφίλ, με διαφορετικές συνήθειες, ενδιαφέροντα, χόμπι και προτιμήσεις. Όλα ψεύτικα λοιπόν γύρω σου!
Δεν σε προβληματίζει αυτή η ψευτιά; Ψεύτικα, για να ξεφύγεις από το ψέμα της ζωής που σου δώσανε.

Ψεύτικα, για να ξεφύγεις από την αλήθεια που αρκετές φορές σε συνθλίβει. Όλα μια ψευδαίσθηση! Ειδικά στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. Και συμβιβάζεσαι με αυτό; Αλήθεια, δεν αποζητάς το γνήσιο, το αληθινό και το φυσικό;
Αν ναι, τότε μάθε πάντοτε να προκρίνεις την αλήθεια και την ζωή.

Προτιμώ τη ζωή, σημαίνει γεμίζω τις ώρες μου με έργα αληθινά και δημιουργικά. Με έργα αγάπης και συμπόνιας.

Προτιμώ τη ζωή, σημαίνει παίζω και αθλούμαι πραγματικά, όχι από τον καναπέ ή την καρέκλα μου.

Προτιμώ τη ζωή, σημαίνει ότι επικοινωνώ και κάνω φίλους όχι όμως ψεύτικους και μακρινούς προβάλλοντας ένα επιδιορθωμένο προφίλ, που απέχει πολύ από τη πραγματικότητα, αλλά αποδεχόμενος αυτό που είμαι, όπως είμαι.

Προτιμώ τη ζωή, σημαίνει ότι ταξιδεύω, σπουδάζω, ανακαλύπτω, αλλά πάντοτε το αληθινό, το υπαρκτό όχι το ψεύτικο, το ανύπαρκτο και το μυθικό.

Προτιμώ τη ζωή, σημαίνει ότι αποδέχομαι και τον πόνο, που κρύβει μέσα της η ζωή.

Προτιμώ τη ζωή, σημαίνει ότι αντιμετωπίζω και τις αποτυχίες της , που με μαθαίνουν να παλεύω, να δημιουργώ και να αγωνίζομαι να αναχαιτίσω τις όποιες αντίξοες καταστάσεις, με τη βοήθεια του Παντοδύναμου Θεού.

Περιοδικό "Προς την ΝΙΚΗ"
Δεκέμβριος 2010
Σελίδα 416-417

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου