Facebook: Γιατί και πώς σε παρακολουθεί όταν κάνεις chat;
Μπορεί το παράθυρο του chat του Facebook να μην επιτρέπει στους υπόλοιπους φίλους σου να δουν τι λες τη δεδομένη στιγμή, αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δε σε παρακολουθεί ο Μεγάλος Αδελφός, κοινώς, το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο.
Τόσο το Facebook όσο και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, παρακολουθούν τις συνομιλίες των χρηστών τους, έτσι ώστε σε περίπτωση ύποπτης συμπεριφοράς να ειδοποιηθεί η αστυνομία.
Άλλωστε, η αποτροπή οποιασδήποτε εγκληματικής ενέργειας αποτελεί τον κύριο λόγο παρακολούθησης των συνομιλιών.
Για αυτό το λόγο επιστρατεύεται ειδικό λογισμικό, το οποίο σαρώνει τις λέξεις και φράσεις, αναζητώντας χυδαία γλώσσα, ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών και γενικότερα οτιδήποτε «ύποπτο».
Το λογισμικό επικεντρώνεται ακόμη περισσότερο σε συνομιλίες μεταξύ ατόμων που δεν έχουν σταθερή επικοινωνία και ξεκάθαρα δηλωμένη σχέση μεταξύ τους ή έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας.
Επιπλέον, είναι αρκετά «έξυπνο», ώστε να θυμάται τι είχε ειπωθεί σε συνομιλίες εγκληματιών κι ατόμων που παρενοχλούσαν σεξουαλικά άλλους χρήστες, προκειμένου να υπάρχει σημείο αναφοράς για το μέλλον όταν χρειαστεί.
Και ποιά η διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση που εντοπιστεί κάτι ύποπτο; Σε πρώτη φάση ειδοποιούνται οι εργαζόμενοι στον τομέα ασφαλείας του Facebook κι εάν στη συνέχεια εκείνοι το κρίνουν αναγκαίο, ειδοποιούν την αστυνομία.
Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι εάν οι σκαναρισμένες συνομιλίες αποθηκεύονται ή διαγράφονται μόνιμα.
Σε συνέντευξή του, ο Διευθυντής Υπηρεσιών Ασφαλείας του Facebook, Τζο Σάλλιβαν (Joe Sullivan) δήλωσε ότι το κοινωνικό δίκτυο επιθυμεί -κι όχι μόνο στα λόγια- οι εργαζόμενοί του να μη διαβάζουν τις ιδιωτικές συνομιλίες των χρηστών παρά μόνο όταν είναι αναπόφευκτο, εξ ου κι η επιστράτευση του ειδικού λογισμικού.
Η ιστορία έχει δείξει ότι το σύστημα που εφαρμόζεται, αποδίδει καρπούς κι υπάρχουν παραδείγματα στο πρόσφατο -κι όχι μόνο- παρελθόν, όπως η σύλληψη ενός ύποπτου για απαγωγή ανηλίκου, αλλά κι ενός ύποπτου για φόνο τον περασμένο Απρίλιο.
Επιμέλεια: Νικόλας Εμμανουήλ e-go.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.