Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Τρία χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο του π. Δανιήλ Σισόγιεφ. Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας στον 20ό και 21ο αιώνα. Χαραλάμπους Χ. Άνδραλη


Π. Δανιήλ Σισόγιεφ 2009
Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας στον 20ό και 21ο αιώνα
Μέρος Δεύτερο.   Κεφάλαιο Δέκατο Έκτο

Χαραλάμπους Χ. Άνδραλη

Ο πατήρ Δανιήλ γεννήθηκε στη Μόσχα, στις 12 Ιανουαρίου του 1974. Πατέρας του ήταν ο πατήρ Αλεξέι Νικολάεβιτς Σισόγιεφ και μητέρα του η πρεσβυτέρα Άννα Μιντκάτοβνα Αμίροβα, δάσκαλοι και οι δύο στο Ορθόδοξο γυμνάσιο, στο Γιασένεβο, της Μόσχας. Στις 31 Οκτωβρίου του 1977, ο Δανιήλ βαπτίσθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Μόσχα.
Από μικρός  βοηθούσε τον πατέρα του στις δουλειές της εκκλησίας. Διακονούσε μάλιστα και ως ψάλτης, αφού ήταν μέλος εκκλησιαστικής χορωδίας. Όντας ακόμη αρκετά νεαρός, σε ηλικία 14 χρονών, βοήθησε ως απλός εργάτης την ανακατασκευή του ιστορικού μοναστηριού της Όπτινα. Οι γονείς του φρόντισαν από νωρίς να τον ποτίσουν με τις χριστιανικές αρχές. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ήταν φυσικό ο μικρός Δανιήλ να αγαπήσει το Χριστό και την Εκκλησία.
Το 1991, μόλις αποφοίτησε από το σχολείο, αποφάσισε να λάβει μέρος στα Θεολογικά Σεμινάρια της Μόσχας. Σε όλη τη διάρκεια των σπουδών του, εξακολούθησε να διακονεί ως ιεροψάλτης και μάλιστα ως χοράρχης. Στις 19 Δεκεμβρίου 1994, σε ηλικία 20 ετών χειροθετήθηκε αναγνώστης.
Τον Ιανουάριο του 1995 παντρεύτηκε την  Ιουλία Μιχαΐλοβνα Μπρίκινα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Από μικρός ο Δανιήλ, έχοντας ως πρότυπο τον πατέρα του, ήθελε υπηρετήσει στην εκκλησία ως ιερέας. Και έτσι έγινε. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 13 Μαΐου του 1995, από τον Επίσκοπο Ευγένιο του Βέρευ. 
Λίγο αργότερα, στις 14 Ιουνίου αποφοίτησε από το θεολογικό σεμινάριο με τον υψηλότερο βαθμό και γράφτηκε στη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου της Μόσχας. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς διορίστηκε ως δάσκαλος στο Ορθόδοξο Γυμνάσιο στο Γιασένεβο. Στα τέλη του 1995 απέκτησαν με την πρεσβυτέρα την πρώτη τους κόρη, την Ιουστίνα.
Τον επόμενο χρόνο, το 1996, με την ευλογία του Πατριάρχη της Ρωσίας και όντας ακόμα διάκονος, ο πατήρ Δανιήλ ανέλαβε ένα σπουδαίο διακόνημα. Συζητούσε θεολογικά θέματα με κόσμο που υπέφερε από τις αιρετικές πλάνες και τις ψεύτικες θρησκείες, στο πατριαρχικό μετόχι του Κριούτιτσι. Η ιεραποστολική φλόγα έκαιγε ακατάπαυστα στην καρδιά του πατρός Δανιήλ. Στεναχωριόταν πολύ όταν έβλεπε ανθρώπους που δεν πίστευαν στο Δημιουργό τους και ζούσαν μέσα σε ένα ψέμα. Τους θεωρούσε και αυτούς παιδιά του Θεού και έκανε πολλές προσπάθειες για να τους μεταπείσει και να τους φέρει στην αληθινή Πίστη.
Το βιβλίο του με τίτλο «Το χρονικό της Δημιουργίας», κυκλοφόρησε το 1999 με το οποίο εξηγούσε πώς ακριβώς δημιουργήθηκε ο κόσμος κατά τη χριστιανική διδασκαλία.
Το έτος 2000 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή και τον αμέσως επόμενο χρόνο, το 2001, χειροτονήθηκε ιερέας. Τον ίδιο χρόνο απέκτησε τη δεύτερη κόρη του, την Δωροθέα. Ως ιερέας υπηρέτησε αρχικά στον Ιερό Ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Γιασένεβο της Μόσχας. Αργότερα απέκτησε και άλλο ένα παιδί με την πρεσβυτέρα, την Αγγελίνα.

Η δράση του πατρός Δανιήλ έγινε πιο έντονη τα επόμενα χρόνια. Εργάστηκε με αξιοθαύμαστο ζήλο στο ιεραποστολικό έργο. Έγραψε πολλά άρθρα σε εφημερίδες αποκαλύπτοντας την πλάνη των άλλων θρησκειών και εξηγώντας τη Δημιουργία. Προσέγγισε με αγάπη τους νέους ανθρώπους, φέρνοντας πολλούς από αυτούς στο χριστιανισμό. Η δραστηριότητά του αυτή γινόταν συνεχώς πιο ενοχλητική για τους εχθρούς της Εκκλησίας.
Ο Ομολογητής της αλήθειας δεν παρέλειπε να αναφέρεται σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε αντιτίθεται στη  χριστιανική Πίστη. Δεν δίστασε να στηλιτεύσει τις αιρετικές δοξασίες και την τελευταίως εμφανιζόμενη αίρεση του οικουμενισμού. Επέκρινε αυστηρά τους μάρτυρες του Ιεχωβά, την αθεΐα, το Ισλάμ. Η όλη του δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα να εκχριστιανιστούν πολλοί πρώην αλλόπιστοι, ιδιαίτερα μουσουλμάνοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του είχε πραγματοποιήσει περίπου 80 βαπτίσεις πρώην μουσουλμάνων.

Ο πατήρ Δανιήλ, που είχε γίνει πλέον γνωστός σε όλη σχεδόν τη Ρωσία, παρά το νεαρό της ηλικίας του, φάνταζε ως μισητός εχθρός για τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους. Οι πρώτες απειλές για τη ζωή του δεν άργησαν να φανούν. Όμως ο πιστός υπηρέτης της Εκκλησίας δεν λύγισε ούτε λεπτό. Εξακολούθησε να εργάζεται αδιάκοπα στο λαμπρό του ιεραποστολικό έργο, παρά τους προφανείς κινδύνους. Παρότι ήταν οικογενειάρχης και πατέρας τριών παιδιών, αφιέρωνε σχεδόν όλες τις ώρες του στο ποιμαντικό έργο.

Ήξερε ότι θα μαρτυρήσει. Περίμενε από στιγμή σε στιγμή την ώρα που θα του αφαιρούσαν τη ζωή. Γι’ αυτό και βιαζόταν στο έργο του. Παρότι ήταν μόλις 34 χρονών όταν κοιμήθηκε, είχε πραγματοποιήσει σπουδαία πράγματα. Αυτό που δεν πρόλαβε, ήταν η ολοκλήρωση της κατασκευής του ναού που θα αφιερωνόταν στον Προφήτη Δανιήλ, τον προστάτη του.
Προς το τέλος της ζωής του, οι απειλές γίνονταν πιο συχνές, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων από το διαδίκτυο. Η τελευταία απειλή εναντίον του ανυποχώρητου ιερέα, πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Ο αποστολέας του μηνύματος προειδοποιούσε ότι ο πατήρ Δανιήλ έχει καταδικασθεί σε θάνατο.

Στις 19 Νοεμβρίου 2009, ένας ένοπλος μασκοφόρος πυροβόλησε τον πατέρα Δανιήλ στο Ναό του Αγίου Θωμά, στα νότια της Μόσχας, και διέφυγε χωρίς να συλληφθεί. Οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι είχαν σχεδιάσει καλά τη δολοφονία του ιερέα ώστε να διαφύγει ο φονιάς. Έτσι παρέδωσε την ψυχή του ο Ιερομάρτυρας Δανιήλ.

Απολυτίκιον
Ήχος γ΄. Θείας πίστεως
Ως απόστολος Ρωσσίας νέος, ως καλός ποιμήν ποιμενομένων, Δανιήλ Θείον Λόγον εκήρυξας. Τας απειλάς των ανόμων ηγνόησας και τη ανδρεία τον Σατάν κατεπάτησας. Διό, μάρτυς ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.


Απόσπασμα από το νέο βιβλίο 
Χαραλάμπους Χ. Άνδραλη
Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας στον 20ό και 21ο αιώνα
Μέρος Δεύτερο
Κεφάλαιο Δέκατο Έκτο
π. Δανιήλ Σισόγιεφ

Ἐπιμέλεια κειμένου  Αναβάσεις

Διαβάστε περισσότερα πατώντας  Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας στον 20ό και 21ο αιώνα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.