Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Μνήμη του Ιερομάρτυρα Φιλουμένου του Κυπρίου (29 Νοεμβρίου)


 Μνήμη του Ιερομάρτυρα Φιλουμένου του Κυπρίου (29 Νοεμβρίου)

 Σήμερα τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του Αγίου Μάρτυρος Φιλουμένου, που έζησε τον 3ο αιώνα στη Λυκαονία και του Ιερομάρτυρα Φιλουμένου του Κυπρίου, που μαρτύρησε στο προσκύνημα του Φρέατος του Ιακώβ το 1979 και πρόσφατα έχει διαπιστωθεί και διακηρυχθεί επίσημα από την Εκκλησία η αγιότητά του.
Τιμούμε επίσης τη μνήμη του Αγίου Παραμόνου και άλλων 370 Χριστιανών, που μαρτύρησαν μαζί του, κατά τα μέσα του 3ου αιώνα, στο μεγάλο διωγμό του αυτοκράτορα Δέκιου.
Ο Άγιος Παράμονος και οι υπόλοιποι μάρτυρες είχαν συλληφθεί και βρίσκονταν φυλακισμένοι κοντά στον ποταμό Τίγρη. Συνέπεσε τότε να πραγματοποιούνται στην περιοχή εκείνη τελετές προς τιμή της αιγυπτιακής θεάς Ίσιδος, στις οποίες πρωτοστατούσε ο φανατικός ειδωλολάτρης άρχοντας Ακυλίνος. Με εντολή του τελευταίου, οδηγήθηκαν οι φυλακισμένοι μπροστά στους ειδωλολατρικούς βωμούς και τους ζητήθηκε να πάρουν μέρος στις θυσίες.
Η άρνησή τους και η ταυτόχρονη ομολογία του Χριστού εξαγρίωσε τον Ακυλίνο, που διέταξε τους στρατιώτες να τους κατασφάξουν με τις λόγχες τους. Με τον τρόπο αυτό έλαβαν οι μακάριοι τα στεφάνια του μαρτυρίου.

Το 1979 στη Σαμάρεια της Παλαιστίνης, στο ιερό προσκύνημα του Φρέατος του Ιακώβ, ο Ιερομόναχος Φιλούμενος, που καταγόταν από την κοινότητα Ορούντας και είχε δίδυμο αδελφό τον ιερομόναχο Ελπίδιο, κατακρεουργήθηκε από φανατικό, ο οποίος του επιτέθηκε με ζηλοφθονία, ένεκα του ιεραποστολικού έργου που επιτελούσε.
Κατά την ανακομιδή των λειψάνων του όλα τα μέλη του σώματος του ιερομάρτυρα βρέθηκαν ενωμένα.
Η πατρίδα μας γεννά ανθρώπους οι οποίοι διακονούν με ζήλο και αφοσίωση την αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία και αναδεικνύονται θεματοφύλακες στη διαφύλαξη των πανορθοδόξων και πανχριστιανικών προσκυνημάτων και υπομένουν μέχρι και το μαρτύριο.

 Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

churchofcyprus.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.