Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ξεκίνησε το Αντιαιρετικό Σεμινάριο της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, για το Εκκλησιαστικό έτος 2013-2014


Ξεκίνησε το Αντιαιρετικό Σεμινάριο της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης για το Εκκλησιαστικό έτος 2013-2014

Όπως μας ενημέρωσαν από την Ι. Μητρόπολη Γλυφάδας την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 στις  6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας, πραγματοποιήθηκε το πρώτο Αντιαιρετικό Σεμινάριο  της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης για το νέο Εκκλησιαστικό έτος 2013-2014 με την συμμετοχή  όλων των Κληρικών και πλήθους κόσμου.

Ομιλητής  του πρώτου Σεμιναρίου, ήταν ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος ο οποίος ανέπτυξε το   θέμα : «Η γυναίκα ως εικόνα Θεού στην Ορθόδοξη Ανατολή και στη Χριστιανική Δύση».
Ο κ. Μπελέζος τόνισε ότι κατά την Ορθόδοξη διδασκαλία, με βάση το Βιβλίο της Γένεσης, ο Θεός έπλασε από την αρχή  τον άνθρωπο ισότιμα σε άρσεν και θήλυ και δεν είναι μεταπτωτική κατάσταση η διάκριση των φύλων, όπως δίδαξαν κάποιες αιρετικές ομάδες.
Η υποτίμηση της γυναίκας ακόμα και εντός της Εκκλησίας ήρθε από την επίδραση του εξωχριστιανικού κόσμου και των κοινωνικών δεδομένων του και όχι από την επίσημη διδασκαλία της Εκκλησίας, η οποία πάντα τόνιζε την ισοτιμία της γυναίκας με τον άνδρα.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο και στον δυτικό Χριστιανισμό, αφού τόσο ο Τερτυλλιανός που αποκόπηκε από την Εκκλησία και ασπάστηκε τον Μανιχαϊσμό, όσο και οι θεολόγοι της Δύσης, θεώρησαν τη γυναίκα  κατώτερη από τον άνδρα και κήρυτταν ότι από τη γυναίκα προέρχονται όλα τα κακά. Στη Δύση, ο Θωμάς Ακινάτης και άλλοι θεολόγοι δίδασκαν ότι μόνο ο άνδρας μπορεί να γνωρίσει το Θεό, ενώ, όπως επεσήμανε ο ομιλητής, υπήρξε και Σύνοδος στη Δύση που υποστήριξε ότι η γυναίκα δεν έχει ψυχή.

 Στο τέλος της ομιλίας ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση, ενώ ο κύριος Καθηγητής διευκρίνισε ότι οι γυναίκες μπορούν να θεολογούν και να διδάσκουν, αλλά δεν τίθεται θέμα χειροτονίας των γυναικών, αφού στην Ορθόδοξη Ανατολή η ιερωσύνη δεν είναι εξουσία, αλλά διακονία του Θεού και του ανθρώπου και έχει δοθεί ως χάρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.