Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Aνακοινωθέν της ΙΣ΄ Διορθόδοξης Συνάντησης του Δικτύου Πρωτοβουλιών Μελέτης Θρησκειών και Καταστροφικών Λατρειών 19-22 Σεπτεμβρίου 2013


Aνακοινωθέν της ΙΣ΄ Διορθόδοξης Συνάντησης του Δικτύου Πρωτοβουλιών Μελέτης Θρησκειών και Καταστροφικών Λατρειών 19-22 Σεπτεμβρίου 2013

Το ανακοινωθέν της έκτης Διορθόδοξης Συνάντησης του Δικτίου Πρωτοβουλιών μελέτης Θρησκειών και καταστροφικών Λατρειών που έγινε στις 19-22 Σεπτεμβρίου 2013 στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου- Χατζηδήμοβο Νευροκόπι-Βουλγαρία.

Το Γενικό Θέμα ήταν: «Πρακτικοί τρόποι ποιμαντικής, κοινωνικής και νομικής αντιμετώπισης των Λατρειών-Αιρέσεων»

Δείτε το Ανακοινωθέν

ΣΤ’    ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥ  ΔΙΚΤΥΟΥ    ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ      ΜΕΛΕΤΗΣ    ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ   ΚΑΙ  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ  ΛΑΤΡΕΙΩΝ  


19 - 22  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΧΑΤΖΗΔΗΜΟΒΟ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
ΓΕΝΙΚΟ  ΘΕΜΑ:

«ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΤΡΕΙΩΝ - ΑΙΡΕΣΕΩΝ»
    ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ  

Έχει βάσιµα υποστηριχθεί ότι τα µεγάλα ηθικά και κοινωνικά προβλήµατα, που κατακλύζουν τον κόσµο µας, δεν οφείλονται στην έλλειψη θρησκευτικότητας, αλλά αντίθετα οφείλονται στην τόσο µεγάλη πίστη σε πλανεµένες δοξασίες.
Αυτή είναι και η βασική διαπίστωση των συµµασχόντων στην ΣΤ Συνάντηση του Διορθοδόξου Δικτύου Πρωτοβουλιών Μελέτης Θρησκειών και Καταστροφικών Λατρειών, η οποία έλαβε χώρα από την 19η µέχρι και την 22α Σεπτεµβρίου 2013 στη Βουλγαρία.
Η Συνάντηση φιλοξενήθηκε από τον Σεβασµιώτατο Μητροπολίτη Νευροκοπίου κ. Ναθαναήλ στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου-Χατζηδήµοβο Νευροκοπίου Βουλγαρίας υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.   Στη Συνάντηση αυτή συµµετείχαν περισσότεροι από 100 σύνεδροι εκπρόσωποι όλων σχεδόν των Ορθοδόξων Εκκλησιών: του Οικουµενικού Πατριαρχείου, των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιόχειας, Ιεροσολύµων, Ρωσίας, Σερβίας, Ρουµανίας, Βουλγαρίας, των Εκκλησιών Κύπρου, Ελλάδας, Πολωνίας, Αλβανίας και Ουκρανίας, και πολλών Ορθοδόξων Πρωτοβουλιών, που ασχολούνται µε τα θέµατα των νεοφανών αιρέσεων.
Το γενικό θέµα, το οποίο απασχόλησε τους συνέδρους, ειδικούς ερευνητές και
µελετητές επί θεµάτων νεοφανών αιρέσεων και καταστροφικών λατρειών / σεκτών ήταν: «Πρακτικοί τρόποι ποιµαντικής, κοινωνικής και νοµικής αντιµετώπισης των λατρειών – αιρέσεων».
Από  τις  εµπεριστατωµένες εισηγήσεις  και  τις  διεξοδικές  συζητήσεις,  που
έγιναν, διαπιστώθηκε ότι η ραγδαία εξάπλωση των ποικιλώνυµων αιρέσεων και καταστροφικών λατρειών καθιστά επιτακτική την ανάγκη υπεύθυνης ενασχόλησης και συνεχούς προσαρµογής της τακτικής για την ποιµαντική, κοινωνική και νοµική αντιµετώπιση τους στις σηµερινές συνθήκες.
Έγινε µε σαφήνεια φανερό ότι οι εν λόγω σέκτες, καλυπτόµενες κάτω από δελεαστικά προσωπεία και καλλιεργώντας απατηλές προσδοκίες, παγιδεύουν ανυποψίαστα ανθρώπινα θύµατα, τα αποκόπτουν από το φυσικό, το οικογενειακό και κοινωνικό  περιβάλλον,  αλλοιώνουν  την  προσωπικότητα  τους  και  τα  καθιστούν άβουλά όργανα τους.


Το χειρότερο δε όλων είναι το γεγονός ότι εµποδίζουν τα θύµατά τους από την επίτευξη του τελικού ανθρώπινου προορισµού, που είναι η κατά χάριν ένωση µε τον Θεό και η αιώνια ζωή.
Κρίθηκε  απαραίτητο  µετά  από  ειλικρινή  αυτοκριτική,  να  δοθεί  ιδιαίτερη
έµφαση στην προσωπική καλλιέργεια των ποιµένων, στην αγιοπνευµατική αναζωογόνηση  της  ενορίας,  και  στην  συστηµατικότερη  κατά  τα  αγιοπατερικά πρότυπα οργάνωση των κατά τόπων Εκκλησιών και µε την κατάλληλη αξιοποίηση όλων των σύγχρονων µέσων.
Ειδικοί νοµικοί, που συµµετείχαν στην Συνάντηση κατέδειξαν ότι οι λατρείες παραβιάζουν διατάξεις και του Ποινικού και του Αστικού κώδικα και βασικές Συνταγµατικά κατοχυρωµένες ελευθερίες χρησιµοποιώντας ακόµη δόλο και απάτη και ψευδεπίγραφες παραπλανητικές µεθόδους.
Ως   εκ   τούτου   κρίθηκε   αναγκαίο   οι   ειδικοί   ερευνητές-µελετητές  των Εκκλησιών και Πρωτοβουλιών σε συνεργασία µε τους νοµικούς συµβούλους να ενηµερώσουν τους πολιτειακούς, δικαστικούς και κοινωνικούς φορείς για την επικινδυνότητα αυτών.
Κατέστη, τέλος, φανερή η ανάγκη για στενότερη συνεργασία των τοπικών Εκκλησιών µε την ανταλλαγή πληροφοριών και εµπειριών, καθώς επίσης και η κατάρτιση ενιαίου και επικαιροποιηµένου καταλόγου αιρετικών οµάδων σεκτών οι οποίες είναι ασυµβίβαστες µε την Ορθόδοξη πίστη, για την έγκαιρη και έγκυρη ενηµέρωση και προστασία των πιστών. Προς τούτο ορίστηκε ειδική επιτροπή, η οποία θα επεξεργαστεί τις βασικές αρχές και προϋποθέσεις, που θα διέπουν την σύνταξη του καταλόγου, ώστε να καταστεί δυνατή η παρουσίασή του στην επόµενη Ζ΄ Συνάντηση µας.

Εκκλησία Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.