Το Εθνικό Αστεροσκοπείο έφτιαξε site αξιοποίησης δορυφορικών δεδομένων
Το νέο site προσφέρει δορυφορική παρακολούθηση των πυρκαγιών.
Αθήνα
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δημιούργησε έναν ιστότοπο παρακολούθησης της εξέλιξης δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.
Το site
Στη διεύθυνση http://papos.space.noa.gr/fend_static/ (που λειτουργεί ακόμη σε πιλοτικό στάδιο) οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα δυναμικής λήψης και αξιοποίησης των δεδομένων του δορυφορικού σταθμού MSG SEVIRI (EUMETSAT), με σκοπό την παρακολούθηση των εν εξελίξει πυρκαγιών ανά 5' της ώρας, και την ανάκτηση πληροφοριών σχετικών με την εμφάνιση και την εξέλιξη πυρκαγιών παρελθόντων περιόδων, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα αναπαραγωγής (σε μορφή video) της εξέλιξης των πυρκαγιών για διάστημα έως και 6 συνεχών ημερών και στο χρονικό παράθυρο που επιθυμεί ο χρήστης.
Οδηγίες
Η χρήση του web site απαιτεί να έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας τον πλοηγό internet explorer Mozilla Firefox ή Google Chrome. Με την είσοδό σας στον ιστότοπο το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία Real Time και Now casting. Άρα με την πρώτη ανίχνευση πυρκαγιάς ανά το Πανελλήνιο και εφόσον διατηρείτε το σύστημα σε συνεχή λειτουργία θα έχετε αμέσως την αντίστοιχη εγγραφή στην οθόνη του υπολογιστή σας επί του χάρτη, καθώς και στο σχετικό πίνακα που δίνει τα meta data της παρατήρησης.
Τα κίνητρα
Η συγκεκριμένη υπηρεσία δημιουργήθηκε για την έγκαιρη ανίχνευση των πυρκαγιών και την απεικόνιση των κρίσιμων γεγονότων πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των επιγείων και εναέριων δυνάμεων κατάσβεσης. Προσφέρει επίσης δεδομένα για τον χρόνο έναρξης και εξέλιξης μιας πυρκαγιάς (τρόπος εξάπλωσης) αλλά και την ταχεία αποτίμηση σε ημερήσια, εβδομαδιαία, και εποχική βάση του μεγέθους της καταστροφής έστω και σε προσεγγιστική βάση.
Βήμα 20/08
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.