Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Στρατιωτική θητεία και οικονομική κρίση. Κωνσταντίνος Χολέβας


Στρατιωτική θητεία και οικονομική κρίση

Κωνσταντίνος Χολέβας –ΠολιτικόςΕπιστήμων

Πολλές προτάσεις ακούονται σχετικά με τη στρατιωτική θητεία των Ελλήνων πολιτών δεδομένης και της οικονομικής κρίσης.
Η πρόταση για στράτευση των γυναικών δεν με βρίσκει σύμφωνο. Δεν νομίζω ότι έχουμε τόσο μεγάλα κενά. Άλλωστε την ευφυία και μαχητικότητα του γυναικείου φύλου την αξιοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις μέσω των γυναικών Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών.
Εκείνο το μέτρο που φαίνεται αναγκαίο και προφανώς όλοι οι αρμόδιοι συμφωνούν να το υιοθετήσουν είναι η παράταση της θητείας  κατά 3 τουλάχιστον μήνες. Το εννεάμηνο που ισχύει σήμερα στον Στρατό Ξηράς δεν επαρκεί για τη στελέχωση των μονάδων ούτε για την εκπαίδευση των στρατευσίμων στις ειδικότητές τους.

Και από πλευράς οικονομικής  η παράταση θα βοηθήσει την κάλυψη σημαντικών κενών χωρίς να χρειαστεί το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης να προσλάβει νέους Επαγγελματίες Οπλίτες. Εκείνη η πρόταση που δεν συζητείται όσο θα έπρεπε και την οποία έχω υποστηρίξει εδώ και  δέκα χρόνια από άλλα φιλόξενα έντυπα όπου αρθρογραφούσα, είναι η στράτευση στα 18.
Να δίνει ο νέος εξετάσεις, αν θέλει, για τα ΑΕΙ και αν περάσει να διατηρεί τη θέση του. Αλλά το ίδιο καλοκαίρι να στρατεύεται και μετά από 12 μήνες θητείας (π.χ. Ιούλιος με Ιούλιο) να απολύεται και να παρακολουθεί τα μαθήματα του Τμήματός του χωρίς το άγχος της στράτευσης. 
Για τις Ένοπλες Δυνάμεις η λύση αυτή θα τις βοηθήσει να αποφύγουν τον μεγάλο αριθμό αναβολών, οι οποίες πολλές φορές καταλήγουν σε μακρά απουσία στο εξωτερικό και τελικά σε πλήρη αποφυγή της θητείας.
Καταθέτω την προσωπική μου πείρα: Υπηρέτησα στο Πυροβολικό επί 28 μήνες παράλληλα με τις σπουδές μου στη Νομική Αθηνών και θυμάμαι ότι εμείς, οι τότε εικοσάχρονοι, είχαμε μεγαλύτερη διάθεση να πειθαρχήσουμε και να εκτελέσουμε ό,τι διατασσόμασταν παρά οι τριαντάχρονοι συστρατιώτες μας που είχαν σπουδάσει επί χρόνια στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και αρκετοί από αυτούς είχαν αφήσει γυναίκες και παιδιά σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος ή της Δυτικής Ευρώπης!
Το σύστημα της στράτευσης στα 18 ακολουθεί η Κύπρος από την ίδρυση της Εθνικής Φρουράς μέχρι σήμερα και όπως μαθαίνουμε όλοι είναι ευχαριστημένοι. Οι 18χρονοι ανταποκρίνονται πλήρως στις αυξημένες αμυντικές ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας και από τις τάξεις τους επιλέγονται –με ειδικές εξετάσεις που διενεργούν Αξιωματικοί μαζί με Πανεπιστημιακούς Καθηγητές, ικανοί έφεδροι Λοχίες και Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί.
Τα στελέχη του Ενόπλων Δυνάμεών μας έχουν εμπειρία από την Κυπριακή Εθνοφρουρά και μπορούν να πάρουν κατάλληλες ιδέες. Θα αντικρούσει κάποιος λέγοντας ότι αν αφήσουμε τους νέους να τελειώσουν το Πανεπιστήμιό τους θα έχουμε τεχνοκράτες με χρήσιμες ειδικεύσεις.
Όμως  εξ όσων γνωρίζω ο κληρωτός της 9μηνης ή 12μηνης θητείας δεν προλαβαίνει να αποδώσει όσα επιστημονικώς γνωρίζει. Τα εξειδικευμένα όπλα και μηχανήματα τα χειρίζονται μόνιμα στελέχη των τριών κλάδων, τα οποία εκπαιδεύονται επί μακρόν και θα παραμείνουν επί χρόνια στο ίδιο αντικείμενο. Στον τομέα της Πληροφορικής άλλωστε υπάρχει ειδικό σώμα Μονίμων Αξιωματικών.

Το μόνο πρόβλημα που θα δημιουργήσει η στράτευση στα 18 θα είναι η έλλειψη πτυχιούχων της Ιατρικής, οι οποίοι σήμερα υπηρετούν ως οπλίτες- ιατροί στις μονάδες. Κάθε κανόνας έχει  εξαιρέσεις.  Θα μπορούσε, λοιπόν, να υπάρχει ειδική πρόβλεψη που να δίνει απαλλαγή στρατεύσεως ΜΟΝΟΝ σε όσους  επιτύχουν σε ανεγνωρισμένη Ιατρική Σχολή της Ελλάδος, της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και των ΗΠΑ. Η στράτευση στα 18 θα βοηθήσει και τον Στρατό και τους νέους μας. Ας προχωρήσουμε με τόλμη!
Κ.Χ. 18.7.2012
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κυριακή 22.7.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.