Τρίτη 3 Απριλίου 2012
Ο καθηγητής του Παν. Michigan κος J. Alex Halderman εξηγεί γιατί η ψήφος μέσω Internet στις εκλογές είναι μια πολύ κακή ιδέα.
Σχόλιο ID-ont: Πριν λίγες ημέρες εκλέχθηκε ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής, ο κος Παπανδρέου είχε προτείνει, οι φίλοι και οπαδοί του κόμματος, να ψηφίσουν με τα κινητά τους τηλέφωνα και τα IPAD τους. (Διαβάστε: Aρχηγός, μέσω iPad !)
Παράλληλα πολλές φωνές που επικαλούνται την "άμεση" δημοκρατία, προτείνουν να διενεργούνται ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, μέσω Η/Υ, έτσι ώστε, άνετα, από την καρέκλα του γραφείου τους, οι πολίτες να διατυπώνουν την άποψή τους. Τα επιχειρήματα είναι το χαμηλό κόστος διενέργειά τους, η αμεσότητα της καταγραφής της άποψης των πολιτών, κα. (Διαβάστε: Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Άμεση Δημοκρατία)
Κατά πόσον όμως αυτές οι πρακτικές είναι ασφαλείς; Υπάρχει πιθανότητα να δολιευθεί η ψήφος των πολιτών, και άλλα να ψηφίζει ο πολίτης και άλλα να βγάζει η "εγκυμονούσα" ηλεκτρονική κάλπη;
Βεβαίως, μπορούν να παραβιαστούν (χακαριστούν) αυτά τα συστήματα και να αλλάξει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, απαντά ο καθηγητής Πηροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan κος J. Alex Halderman. Πρόκειται για άλυτο πρόβλημα. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του το επιβεβαίωσαν παραβιάζοντας το σύστημα ηλεκτρονικής-διαδικτυακής ψηφοφορίας της πολιτείας της Ουάσιγκτον.
Πιο συγκεκριμένα διαβάζουμε από την περίληψη της δημοσίευσης του:
"Το 2010, η πολιτεία της Ουάσινγκτον, ανέπτυξε ένα πιλοτικό έργο ψηφοφορίας μέσω του Διαδικτύου που είχε σκοπό να επιτρέψει στο διαβιούντες στο εξωτερικό ψηφοφόρους, να ψηφίζουν χρησιμοποιώντας μια ιστοσελίδα. Πριν από την εγκατάσταση του συστήματος στις γενικές εκλογές, πραγματοποιήθηκε μια μοναδική δημόσια δοκιμή: μια προσομοίωση εκλογών κατά τη διάρκεια της οποίας κλήθηκαν όσοι ήθελαν να δοκιμάσουν το σύστημα και να προσπαθήσουν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του.
Εντός 48 ωρών από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος, είχαμε υπό τον έλεγχό μας τον διακομιστή των εκλογών. Αλλάξαμε με επιτυχία κάθε ψήφο και παραβιάσαμε τη μυστικότητα της ψηφοφορίας. Οι αρμόδιοι δεν κατάλαβαν την εισβολή μας για σχεδόν δύο ημέρες...
Δείτε τη συνέχεια στην ομολογουμένως αποκαλυπτική συνέντευξη του κου καθηγητή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.