Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Από πολύ μικρή ηλικία «σερφάρουν» στο Facebook και στο Διαδίκτυο τα παιδιά στη χώρα μας γεγονός που κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλειά τους.


Από πολύ μικρή ηλικία «σερφάρουν» στο Facebook και στο Διαδίκτυο τα παιδιά στη χώρα μας, γεγονός που κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλειά τους.

Η συγκλονιστική διαπίστωση ανήκει στους επιστήμονες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι πραγματοποίησαν με άλλους φορείς μεγάλη κλειστή διαδικτυακή έρευνα για το ζήτημα αυτό.
Οι ειδικοί αντιλήφθηκαν κατά την έρευνα ότι δεν είναι μόνο το Ιντερνετ αλλά και τα κινητά τηλέφωνα που κάνουν θραύση στις παιδικές ηλικίες, καθώς στις μέρες μας σχεδόν δεν υπάρχει παιδί που να μη διαθέτει και μία συσκευή.
Την ίδια ώρα σε απόγνωση βρίσκονται οι γονείς, αφού, όπως φαίνεται, δεν μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά των ανήλικων παιδιών τους καθώς το Ιντερνετ έχει εισβάλει στη ζωή μας με κάθε τρόπο.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα έως δύο παιδιά στο 14% των νηπιαγωγείων της χώρας μας έχει ήδη προφίλ σε κάποιον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης (όπως τα facebook, myspace, twitter κ.λπ.).
Η κυρίως έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου το διάστημα από 10/5/2011 έως 25/9/2011 και είχε αποδέκτες τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Συμμετείχαν συνολικά 2.319 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα και μετρήθηκε το 76% των νηπιαγωγείων της χώρας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, τουλάχιστον 1 στα 10 νήπια χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο εκτός σχολείου! Συγκεκριμένα στο 25% των νηπιαγωγείων, 3 στα 10 νήπια χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ενώ στο 10% των νηπιαγωγείων το ποσοστό των νηπίων που κάνουν χρήση του Διαδικτύου εκτός σχολείου σκαρφαλώνει στο 50%!

Και σαν να μην έφτανε το Διαδίκτυο, θραύση κάνουν στους μπόμπιρες και τα κινητά τηλέφωνα. Οπως προκύπτει από την έρευνα, στο 10% των νηπιαγωγείων, 1 στα 10 νήπια έχει δικό του κινητό τηλέφωνο! 

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανεξέλεγκτη με τη χρήση του Ιντερνετ όσο περνούν τα χρόνια. Τα παιδιά του δημοτικού μπαίνουν ακόμη περισσότερο στον κυβερνοχώρο.
Ειδικότερα σε περισσότερα από τα μισά δημοτικά (56%), τουλάχιστον 5 στα 10 παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο εκτός σχολείου! Επίσης σε ποσοστό 19% επί του συνόλου των δημοτικών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, τα παιδιά που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο εκτός σχολείου είναι 8 στα 10!
Οσο για τα κινητά, αυτά αποτελούν στο δημοτικό απαραίτητο... εργαλείο. Στο 30% των δημοτικών σχολείων που πήραν μέρος στην έρευνα, τουλάχιστον οι μισοί μαθητές έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο.
Θραύση κάνει το Facebook και στα δημοτικά σχολεία αφού 2 στα 10 παιδιά έχουν προφίλ στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.
Για τους εφήβους των γυμνασίων και των λυκείων της χώρας μας πάντως το Ιντερνετ φαίνεται ότι αποτελεί απαραίτητο εργαλείο. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι 9 στους 10 μαθητές χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο εκτός σχολείου.
Οσο για το κινητό και αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει από τις τσέπες των εφήβων, καθώς στην πλειονότητα των σχολείων (97%), 7 στους 10 μαθητές διαθέτουν δικό τους κινητό τηλέφωνο.
Τα Facebook και τα λοιπά κοινωνικά δίκτυα σαρώνουν και στους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων. Οπως προκύπτει από την έρευνα, στο 73% των σχολείων, κατά μέσο όρο 7 στους 10 μαθητές έχουν δημιουργήσει το δικό τους προφίλ.

«Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη να ασχοληθούν οι κηδεμόνες των ανήλικων χρηστών με τις διαδραστικές τεχνολογίες, έτσι ώστε να γνωρίζουν τα οφέλη και τους εν δυνάμει κινδύνους και να κατανοήσουν τους λόγους που ωθούν τους ανήλικους από τόσο μικρή ηλικία στη χρήση του Διαδικτύου» επισημαίνει ο Γιώργος Κορμάς επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπληρώνει:
«Είναι δε πολύ σημαντικό να θέσουν οι γονείς προς τα παιδιά τους όρια χρήσης αυτών των τεχνολογιών από μικρή ηλικία, σεβόμενοι τους όρους πρόσβασης κάθε online υπηρεσίας, και εξηγώντας με σαφήνεια το τι επιτρέπεται και τι όχι, κάνοντας έτσι το Διαδίκτυο οικογενειακή υπόθεση».
Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι εκατοντάδες τηλεφωνήματα, κυρίως γονέων, γίνονται προς τη γραμμή υποστήριξης της Μονάδας καθώς οι περισσότεροι διαβλέπουν τους κινδύνους ασφάλειας που ενέχει το Διαδίκτυο ακόμα και την υγεία των παιδιών τους (π.χ. εθισμός από την πολύωρη χρήση).
Τα τελευταία δύο χρόνια που λειτουργεί η Γραμμή Βοήθειας «Υποστηρίζω», που εδρεύει στο Νοσοκομείο Π.&Α. Κυριακού - Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δέχθηκε συνολικά 2.461 αναφορές-αιτήματα για βοήθεια σε σχέση με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.

Μεγάλος αριθμός αιτημάτων (41,28% επί του συνόλου) αφορούσε πληροφορίες ασφαλούς χρήσης του Ιντερνετ σε σχέση με τα παιδιά και τους εφήβους. Στη 2η θέση βρίσκονται τα ζητήματα εξάρτησης από το Διαδίκτυο (33,69%) δεδομένου ότι δεκάδες ελληνόπουλα έχουν ήδη επισκεφθεί και αντιμετωπιστεί από τη μονάδα για εξάρτηση.
Επίσης οι απειλές στο Ιντερνετ είναι εμφανείς, καθώς 101 κλήσεις αφορούσαν θέματα διαδικτυακού εκφοβισμού και παρενόχλησης (4,1%).
Να σημειωθεί ότι η Γραμμή Βοήθειας «Υποστηρίζω» λειτουργεί χωρίς χρέωση για αστικές και υπεραστικές κλήσεις 800 11 800 15 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09.00-15.00, ενώ μπορεί να αποσταλεί και ηλεκτρονικό μήνυμα στο help@saferinternet.gr.


Δήμητρα Ευθυμιάδου  -Enet 6/11/11

Διαβάστε παρόμοια θέματα πατώντας  Internet,   Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.