Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Εγκαινιάσθηκε ο νέος μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός Παναγίας «Φανερωμένης» στη Βουλιαγμένη, από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλο


Ένα όραμα τριάντα χρόνων των κατοίκων της περιοχής της Βουλιαγμένης  πήρε σάρκα και οστά το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαΐου 2011. 
Το όραμα δεν ήταν άλλο, από το φτιαχτεί ένας νέος, σύγχρονος, λειτουργικός, σε κεντρικότερο και συνάμα πιο προσβάσιμο  σημείο Ιερός Ναός που να καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες των Ενοριτών της Βουλιαγμένης και της ευρύτερης περιοχής.

Αυτό το όραμα και ταυτόχρονα αποδέκτης του αιτήματος των κατοίκων ,έγινε από τις πρώτες μήνες της ενθρόνισής του στη Μητρόπολη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας.  Σε συνεργασία με την τότε Δημοτική Αρχή του Δήμου, προχώρησαν τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να εξασφαλίσουν τις σχετικές άδειες. 




Τα εμπόδια πολλά, αλλά με υπομονή και επιμονή ξεπεράστηκαν. Όταν εξασφαλίστηκαν οι άδειες, τότε παρουσιάστηκαν οι Κτήτορες του Ναού και Μεγάλοι Ευεργέτες της Ενορίας πλέον και της Βουλιαγμένης, αλλά και γενικότερα της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας. κ. Αθανάσιος και Μαρίνα Μαρτίνου και είπαν ότι θέλουν να αναλάβουν τις δαπάνες της ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού εις μνήμη της κόρης τους Αθηνάς, αρκεί να είναι εξ' ολοκλήρου και αποκλειστικά οι δαπάνες από τους ίδιους. 

Πράγματι έτσι και έγινε και στις 21 Σεπτεμβρίου 2008 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλο. Μετά το θεμέλιο λίθος και μέσα σε περίπου 2,5 χρόνια ο Ιερός Ναός Εγκαινιάσθηκε παρουσία πλήθος κόσμου και με συναισθήματα χαράς και συγκίνησης. 


Την παραμονή των Εγκαινίων το Σάββατο το βράδυ, 14 Μαΐου  μεταφέρθηκαν υπό του Σεβασμιωτάτου σε ειδική λειψανοθήκη μικρά τμήματα Ιερών Λείψανων των Αγίων Πατέρων της Ιεράς Μονής Νταού Πεντέλης, των Αββάδων Πατέρων από τη Μονή του Αγίου Σάββα Ιεροσολύμων και από τον Άγιο Ιερομάρτυρα Διονύσιο Αεροπαγίτη και τέθηκαν προς προσκύνηση  των πιστών.

Εν συνεχεία τελέσθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου. Εκεί οι κτήτορες Αθανάσιος και Μαρίνα Μαρτίνου προσέφεραν συμβολικά τα Ιερά Σκεύη για να τελεσθεί η πρώτη Θεία Λειτουργία.
Στο τέλος της Ακολουθίας του Όρθρου  διαβάστηκαν οι Ιερές ευχές που προβλέπονται για τα Εγκαίνια Ιερού Ναού.
Την Κυριακή 15 Μαΐου, τελέσθηκαν με λαμπρότητα η Ιερά Ακολουθία των Εγκαινίων.
Με πομπή Κλήρος και λαός πήγαν 3 φορές, γύρω από τον Ναό. Ύστερα τοποθετήθηκαν τα Ιερά Λείψανα στο «φυτό» μαζί με τα ονόματα Υπέρ Υγείας και Υπέρ Αναπαύσεως που είχα γράψει οι πιστοί, την ειδική θέση στην Αγία Τράπεζα και σφραγίστηκαν με κυρομαστίχη!


Πλύθηκε η Αγία Τράπεζα και καθαγιάστηκε με ειδικά καθαγιασμένα αρώματα. Το ίδιο καθαγιάστηκαν Ιερά Αντιμήνσια. Καθώς και τα τοιχώματα του Ιερού Ναού.


Εν συνεχεία ανάφτηκαν τα Ιερά Καντήλια της Αγίας Τραπέζης  και τελέσθηκε πανηγυρικά η  πρώτη Θεία Λειτουργία, στον Εγκαινιασμένο πλέον Ιερό Ναό . Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος, μαζί με το αντίδωρο, μοιράστηκε στο κόσμο, ευλογία εικόνα με κομματάκι από το στιχάρι που φορούσε ο Σεβασμιώτατος κατά την τελετή των Εγκαινίων.
Ο Ναός πλέον θα τελεί συνεχώς επί μία Εβδομάδα, την Θεία Λειτουργία, όπως προβλέπει το τυπικό της Εκκλησίας μας.


π. Αντώνιος Χρήστου
Εφημέριος Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας

1 σχόλιο:

  1. Είναι ένα ετίπευγμα ολιστικής και φιλοσοφιμένης αρχιτεκτονικής. Εξωτερικά ο ναός απαλλάσσεται της ψεύτικης λιθοδομής και της άσκοπης δαπάνης. Οι δημιουργοί επένδυσαν στη καταπληκτική σύνθεση της λιτής όψης του ναού, του προαύλιου του υπόγειου, του αμφιθέατρου και του περιβάλλοντα χώρου! Είναι πραγματικά υπέροχο να ανακαλύπτεις τη στενή σχέση εργονομίας και αισθητικής. Στο εσωτερικό, το φως από τα πολλά ανοίγματα, διαλύει τους όγκους και εκθέτει το Θείο στο ΦΩΣ. Στην εικονογράφιση παρόμοια, γαμπερή, φωτεινή αγιογράφιση που απουσιάζει το μαύρο ! Τα Η/Μ είναι με σεβασμό προσαρτημένα στο οικοδόμημα ακόμα και οι ηχοαπορροφητικές επιφάνειες !!! Είναι Υ π έ ρ ο χ ο αισθητικό ολοκλήρωμα, αρχιτεκτονικής και αγιογράφισης. Σεβασμός στην Αρχιτέκτονα, στον Ζωγράφο, στους Άρχοντες που ενέκριναν την οικοδόμηση της Εκκλησίας αυτής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.