Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010
Τώρα ζητάνε δέκα (10) Τζαμιά !
Τις προτάσεις της για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής παρουσίασε σήμερα η Ενωση Μεταναστών Ελλάδος (ΕΜΕ) σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Προεδρός της Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί και το μέλος του ΔΣ Σαΐντ Μοχάμεντ Τζαμίλ.
Οι προτάσεις της Ένωσης απευθύνονται σε 7 ευρωπαίους επιτρόπους, 7 ελληνικά υπουργεία, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας,τον Δήμαρχο Αθηναίων, τον Περιφερειάρχη, τους Προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους ανεξάρτητους βουλευτές και αφορούν το σύνολο ουσιαστικά των θεμάτων που άπτονται της μεταναστευτικής πολιτικής.
Μεταξύ των προτάσεων της ΕΜΕ περιλαμβάνεται ....
η αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου, έτσι ώστε να αρκούν 120-150 ένσημα για την ανανέωση της άδειας διαμονής, για την οποία προτείνεται να μην απαιτείται σύμβαση εργασίας ή δήλωση του εργοδότη αλλά απλώς υπεύθυνη δήλωση του αλλοδαπού για την κατοικία του και αυτό να ισχύσει για όσους φέτος έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους για ανανέωση.
Παράλληλα προτείνεται η δημιουργία ενιαίας υπηρεσίας μετανάστευσης, που να υπάγεται στα αστυνομικά τμήματα, η οποία θα παραλαμβάνει και θα εκδίδει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την άδεια παραμονής. Επίσης προτείνουν την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης της άδειας συνένωσης, όσον αφορά το θέμα της οικογενειακής επανένωσης.
Στο θέμα ανέγερσης τζαμιού η πρόταση της ΕΜΕ συνίσταται στη δημιουργία 10 τουλάχιστον τζαμιών στην ελληνική επικράτεια, με βάση το διαφορετικό θρησκευτικό τους προσανατολισμό και δηλώνει πρόθυμη να συμβάλλει οικονομικά για την ανέγερσή τους, ώστε λόγω και της οικονομικής κρίσης να μην δημιουργηθούν αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία. Προτείνει, επίσης, να δοθεί η δυνατότητα- μέσω χρηματοδότησης σε νόμιμους συλλόγους μεταναστών- καλύτερης οργάνωσης του προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για μετανάστες.
Οσον αφορά τα ΜΜΕ η ΕΜΕ ζητά να δοθεί η δυνατότητα στους δημοσιογράφους της Ενωσης Μεταναστών Ελλάδος να συμμετέχουν στις συνεντεύξεις τύπου υπουργών, που αφορούν μεταναστευτικά θέματα, καθώς επίσης και να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση εκ μέρους των ΜΜΕ στο θέμα της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.
Ακόμα θεωρεί απαραίτητη τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης σε κρατητήρια και φυλακές και ζητά την καλύτερη αντιμετώπιση των αλλοδαπών στους αστυνομικούς ελέγχους, καθώς επίσης και την δωρεάν νομική βοήθεια σε άπορους αλλοδαπούς κρατουμένους. Οσον αφορά τη σύσταση σώματος διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών στην Ελληνική Αστυνομία προτείνει την εκπροσώπηση της Ενωσης Μεταναστών Ελλάδος, ώστε να συμβάλει σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των διαμεσολαβητών. Παράλληλα ζητά να γίνει αυστηρός νομικός έλεγχος στα καταστατικά όλων των μεταναστευτικών συλλόγων και κοινοτήτων, όσον αφορά δε τους εκπροσώπους των μεταναστών, αυτοί να διαθέτουν καταστατικά δευτεροβάθμιας έγκρισης και έναρξης στην εφορία. Ζητά, ως αναγκαία, την ενημέρωση των εκπροσώπων των μεταναστών σχετικά με το τέμενος στον Ελαιώνα και το μουσουλμανικό νεκροταφείο στο Σχιστό.
Για το θέμα των μη νόμιμων μεταναστών προτείνει- εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα για μαζικές απελάσεις- να δοθεί η δυνατότητα νομιμοποίησης υπό όρους, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες, πληρώνοντας στο κράτος ένα φόρο ύψους 1500-2000 ευρώ.
Συγχρόνως αναφέρει ότι η Ενωση έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης με δημιουργία γραφείων στην Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Μολδαβία και την Αιγυπτο, ώστε να μην φεύγουν υπήκοοι από τις χώρες αυτές με προορισμό την Ελλάδα και την Ευρώπη, με άλλες προοπτικές από αυτές που ισχύουν τώρα λόγω της οικονομικής κρίσης και ζητά στήριξη από το ελληνικό κράτος.
Για τα προγράμματα εθελουσίων επιστροφών συνιστά στους μετανάστες μαζί με το εισιτήριο να δίνονται και ως στήριξη 1000 ευρώ, μέσω της Ενωσης Μεταναστών Ελλάδος.
Αναφορικά με το θέμα των διοικητικών απελάσεων νομίμων μεταναστών, που έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους για ανανέωση της άδειας παραμονής, η ΕΜΕ προτείνει να ακυρωθούν οι απελάσεις και να δοθεί η δυνατότητα στα άτομα αυτά να ανανεώσουν τις άδειές τους.Για τα ζητήματα υγείας ζητά σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας ενός αλλοδαπού- νόμιμου ή μη- να υπάρχει υποχρέωση θεραπείας
Σχετικά με το ζήτημα της εργασίας ζητά ίσες ευκαιρίες για όλους στην αγορά, αναλόγως των προσόντων τους και παράλληλα επιμορφωτικά προγράμματα του ΟΑΕΔ ειδικά για τους αλλοδαπούς, καθώς και την δυνατότητα για υπηκόους τρίτων χωρών να ανοίξουν μια δική τους επιχείρηση επενδύοντας κεφάλαια από την πατρίδα τους και έχοντας πρόσβαση στα αναπτυξιακά προγράμματα όπως και οι ημεδαποί.
Τέλος χαρακτηρίζει “καλές ” τις κινήσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με το άσυλο και δηλώνει ότι η Ενωσή τους έχει καταρτίσει πρόγραμμα δράσεων για ξενώνες και συσσίτια για τους πρόσφυγες, που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με την οικονομική ενίσχυση της Ε.Ε. Μαρίνα Βήχου
ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αναδημοσίευση peripatris.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.