Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ερώτηση περί της κάρτας συναλλαγών προς κάθε υπεύθυνο. Μικρή ιστορική αναδρομή στην κωδικοποίηση με barcodes, και στα μελλοντικά bokodes

Γράψαμε πριν από μερικές ημέρες ΕΔΩ ότι η πανέξυπνη κάρτα συναλλαγών υποβιβάστηκε σε φοροκάρτα, και από υποχρεωτική έγινε προαιρετική.
Οι ερωτήσεις προς τους υπεύθυνους του υπ εσωτερικών, που αβίαστα βγαίνουν από τα χείλη πολλών ανθρώπων είναι οι εξής:
Προαιρετική θα είναι η χρησιμοποίηση της φοροκάρτας για τους καταναλωτές μόνο ή και για τους εμπόρους;
Δηλαδή θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα και οι παλαιές αποδείξεις ή θα αναγκαστούν οι έμποροι να αλλάξουν τον τρόπο συναλλαγής, οπότε με έντεχνο τρόπο θα αδυνατούν να αγοράσουν προϊόντα οι καταναλωτές αν δεν εφοδιαστούν την φοροκάρτα;

Μήπως δηλαδή φαινομενικά υποβαθμίζεται στα αυτιά των Ελλήνων το θέμα των φοροκαρτών, που εξ ορισμού θα λειτουργούν με τον ΕΑΝ13 και το σύστημα barcode αφού μόνο με αυτήν την πιστοποίηση θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα προϊόντα που εδώ και εικοσαετίας λειτουργούν με barcode (τουλάχιστον τα μαζικής παραγωγής ή ταξινόμησης).

____________________________

Μικρή ιστορική αναδρομή στα barcodes και στο μελοντικό(;) bokodes.


Ο γραμμωτός κώδικας (Barcode), όπως γράψαμε, είναι ένας δεκατριψήφιος αριθμός, ο οποίος χωρίζεται στα πρώτα πέντε (5) ψηφία, (Manufacturer Code ή Κωδικός του Κατασκευαστή) ,στα άλλα 5 ψηφία (Product Code ή Κώδικας του Προϊόντος) και στις τρεις (3) μπάρες ασφαλείας (Guard Bars)..
Ήδη εδώ και 20 χρόνια έχει ψηφισθεί ένας νόμος στην χώρα μας, για την εισαγωγή ενός νέου συστήματος ταυτοποίησης (το γνωστό ΕΚΑΜ). Ενός αριθμού ο οποίος θα αποτυπώνεται στις νέου τύπου ταυτότητες (οι οποίες ακόμα δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους).
Αυτή νέα ταυτότητα θα έχει 13 νούμερα!!! (Όπως δηλαδή, το barcode….).
Ο Νόμος είναι ο Ν.1599/86 για τον Ενιαίο Κωδικό Αριθμό Μητρώου (Ε.Κ.Α.Μ.).
Αναφέρεται στο 3ο άρθρο του : «Ο Ενιαίος Κωδικός Αριθμός Μητρώου (Ε.Κ.Α.Μ.) σχηματίζεται από 13 ψηφία και σύμβολα. Το πρώτο είναι η ένδειξη αιωνόβιου, τα επόμενα δύο (2) προσδιορίζουν τον κωδικό αριθμό του Νομού γέννησης, τα επόμενα τρία (3) τον αύξοντα αριθμό καταχώρησης των γεννήσεων που γνωστοποιούνται στην αρμόδια για την χορήγηση του Ενιαίου Κωδικού Αριθμού Μητρώου (Ε.Κ.Α.Μ.) Διεύθυνση Εσωτερικών κατά χρονολογία γέννησης, τα ακόλουθα έξι (6) σχηματίζουν τη χρονολογία γέννησης και το τελευταίο ψηφίο είναι το ψηφίο ελέγχου".
(ΠΑΝΩ: Χαρακτηριστική φωτογραφία που δημοσίευσε το περιοδικό "COMPUTER ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, τον Φεβρουάριο του 1985!! - ο συνειρμός είναι εύκολος. barcode για όλους..)
Ο αύξων αριθμός των γεννήσεων που καταχωρίστηκαν είναι μονός για τους άνδρες και ζυγός για τις γυναίκες ( Άρθρο 2 Καθιέρωση Ενιαίου Κωδικού Αριθμού Μητρώου). Στην συνέχεια ψηφίστηκε ο Ν. 1988/1991 όπου αναφέρεται ότι "...με (μελλοντική) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών θα καθοριστούν ο τύπος και οι προδιαγραφές της ταυτότητας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια". Αυτό το τελευταίο βέβαια, είναι τελείως γενικό.
Ποιος μπορεί να γνωρίζει τι είναι αυτή η λεπτομέρεια …
Η υπ’ αριθμ. 95/46 1995 Κοινοτική Οδηγία ανέφερε ότι τα κράτη – μέλη καθορίζουν τους όρους υπό τους οποίους επιτρέπεται η επεξεργασία του εθνικού αναγνωριστικού αριθμού ταυτότητας».
Αφού όμως οι σημερινές ταυτότητες δεν περιέχουν εθνικό αναγνωριστικό αριθμό ταυτότητας, για ποιες ταυτότητες μιλάει η οδηγία;;
(Πάνω και αριστερά: Η εφημερίδα Εν Συνειδήσει υπήρξε μία πολύ ενημερωμένη έκτακτη έκδοση της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου, που βγήκε το 1997, επί τη ευκαιρία της ψήφισης από την Ελληνική Βουλή, της συμφωνίας Σένγκεν, (Shengen) για την οποία υπήρχε, τότε, αντίδραση - αν και όχι οργανωμένη – από ένα μεγάλο κομμάτι της Ορθόδοξης Εκκλησίας….
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι μόνες φωνές αντίδρασης για την Συνθήκη Σέγκεν , προέρχονταν από κάποιους ορθόδοξους χριστιανούς και του ΚΚΕ… )

Τώρα για προσέξτε τώρα κάτι.
Θυμάστε το έντυπο της παλαιάς Υπεύθυνης Δήλωσης (γνωστής ως του Ν.105); Εκεί που συμπλήρωνε τα στοιχεία του ο δηλών, στο στοιχείο αριθμός ταυτότητας, υπήρχαν δεκατρία κουτάκια για να συμπληρώνονται μελλοντικά με τα 13 κανονικά ψηφία που θα αντιστοιχούν στις χαραγματιές του bar code Ε.Α.Ν. του αριθμού ταυτότητας, όταν αυτός θα έμπαινε με αυτή τη μορφή στα νέα δελτία.
Σκεφτείτε ότι τα έντυπα αυτών των υπεύθυνων δηλώσεων είχαν κυκλοφορήσει ήδη από το 1986, αλλά ποιος τους είχε δώσει σημασία...
Μοιάζουν να είναι όλα σχεδιασμένα, με μαθηματική ακρίβεια, για να εμφανιστούν την κατάλληλη στιγμή. Στον καιρό τους,!
Θα πρέπει λοιπόν ο άνθρωπος να γίνει και αυτός ένας αριθμός, ένα αναλώσιμο είδος, όπου θα περνάει από έναν σαρωτή και θα διαβάζεται. Θα έχει ενσωματωμένη επάνω του (όπως το προϊόν) μία υπέρ ταυτότητα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Ποιος είναι, από πού είναι που μένει ποια είναι η οικονομική του κατάσταση, η οικογενειακή του κατάσταση, οι σχέσεις του με διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς κλπ.
Είναι λογικό να υπάρχει ένα «μεταβατικό στάδιο».
Η αρχή πρέπει να γίνει με μία νέου τύπου ταυτότητα.
Ο επερχόμενος Παγκόσμιος Ηγέτης (ο «Αντίχριστος» όπως είναι γνωστός, στην χριστιανική γραμματεία) θα επιβάλει μία νέου είδους ταυτότητα, χωρίς την οποία ο άνθρωπος θα είναι ανύπαρκτος και καταδικασμένος σε κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό.
Αυτά είδε και έγραψε ο Ιωάννης στο Βιβλίο της Αποκάλυψης, το 95 μ.Χ.
(Στην φωτογραφία διαμαρτυρία από ανθρώπους - Barcode, που έγινε το 2005 στην Ιαπωνία, κατά του επιχειρούμενου σχεδίου φακελώματος από την Ιαπωνική Κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο ο κάθε πολίτης με ατομικό του barcode θα αποθηκεύεται σε Βάση Δεδομένων)
Η ταυτότητα αυτή, βέβαια, δεν θα είναι χάρτινη ή πλαστική ή κάτι άλλο, αλλά εγχαραγμένη επάνω στο σώμα του ανθρώπου. Όπως ακριβώς ΣΗΜΕΡΑ όλα τα προϊόντα έχουν αποτυπωμένη επάνω στην χάρτινη ή άλλη συσκευασία τους το barcode, έτσι και ΤΟΤΕ ο άνθρωπος θα έχει όχι μόνο αποτυπωμένη αλλά χαραγμένη επάνω στο σώμα του (δεξί χέρι ή μέτωπο) αυτό το χάραγμα με το 666….
Τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ του ότι το δεν είναι απλά μία σύμπτωση, η εφεύρεση ενός πρωτοποριακού προγράμματος που έφτιαξε ένας άνθρωπος, μετά από 1880 χρόνια, από τα γραπτά του Ιωάννη και το οποίο στηρίζεται σε τρία εξάρια, είναι τα παρακάτω:
1) Το σύστημα του barcode έχει ΣΗΜΕΡΑ καθολική ισχύ στα προϊόντα. Το ίδιο θα έχει και ΤΟΤΕ το χάραγμα σε όλους τους ανθρώπους (Και έκαμνε πάντας… λέει η Αποκάλυψη). Όπως σήμερα ΔΕΝ υπάρχει προϊόν που να μην έχει barcode (τουλάχιστον όσα προορίζονται για μαζική παραγωγή) και ΤΟΤΕ δεν θα υπάρχει άτομο χωρίς το χάραγμα (εκτός από τους λίγους περιθωριακούς και απείθαρχους στο απάνθρωπο σύστημα του Αντιχρίστου).
2) Η αποκάλυψη μιλάει για «χάραγμα». Η λέξη χάραγμα προέρχεται από την ελληνική λέξη χαράσσω που σημαίνει κάνω χαρακιές / αυλακιές με αιχμηρό αντικείμενο. (Από κει βγαίνει και ο χάρακας). Π.χ. στο Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων (17:29), αναφέρεται η ρήση του απ. Παύλου προς τους Αθηναίους : «Αφού, λοιπόν, είμαστε γένος τού Θεού, δεν πρέπει να νομίζουμε τον Θεό ότι είναι όμοιος με χρυσάφι ή ασήμι ή πέτρα, χαραγμένα (αρχαίο κείμενο : "χαράγματι τέχνης") με τέχνη και επινόηση ανθρώπου».
Το barcode δεν είναι ένα απλό σύμβολο ή σημάδι ή στάμπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα αγγλικά, την λέξη χάραγμα την μεταφράζουν (όχι με επιτυχία) mark (που σημαίνει σημάδι ή μάρκα)…
Παλαιότερα, ήταν πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητό πως ο αριθμός 666 μπορεί να αποτυπωθεί ως χάραγμα. Γι’ αυτόν τον λόγο, το ερμηνεύανε και πολλές φορές το απεικονίζανε σαν ένα απλό νούμερο...
ΣΗΜΕΡΑ όμως, που γνωρίζουμε το barcode, και βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο, εξαιτίας μίας ευφυούς ανθρώπινης επινόησης, (μήπως γι’ αυτό γράφει η Αποκάλυψη 13:18 «…όστις έχει τον νούν, ας λογαριάση τον αριθμόν του θηρίου, διότι είναι αριθμός ανθρώπου…» ;;;), το χάραγμα (δηλαδή οι χαραγματιές) και ο αριθμός 666 μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν…ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ BARCODE ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΙΕΣ!
Είναι ενδιαφέρον να δούμε, μετά την φασαρία που ξέσπασε μετά την εμφάνιση του barcode, τι εξήγηση έδωσε ο δημιουργός του, George J. Laurer, (ο άνθρωπος, βέβαια, χωρίς να γνωρίζει βρέθηκε ξαφνικά απολογούμενος…).
Στην ιστοσελίδα του λοιπόν, (www.laurerupc.com) ερωτάται για τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την σχέση του barcode με τον αριθμό 666 που γράφει η Αποκάλυψη και απαντάει: «…Κοιτάξτε, εγώ έφτιαξα έναν κωδικό…. Πράγματι η πρώτη η μεσαία και η τελευταία γραμμή μοιάζουν με εξάρια. Και τι μ’ αυτό;… Δεν έχει να κάνει με αυτό που λέει η Αποκάλυψη. Είναι απλή σύμπτωση»
Κάτι άλλο που έχει σημασία είναι ότι, μετά από το θέμα που δημιουργήθηκε με τον εν λόγω αριθμό, έγιναν μελέτες από ηλεκτρονικούς και επιστήμονες οι οποίοι απέδειξαν πως πράγματι εμπεριέχεται ο αριθμός 666 στον Bar Code.
Το ίδιο αποδέχθηκαν βουλευτές και άλλοι πολιτικοί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αρκετοί τότε θορυβημένοι προτείνανε να αλλάξει αυτός ο αριθμός.
Όμως οι κατασκευάστριες εταιρίες αρνήθηκαν να τον αλλάξουν, γιατί η αλλαγή θα κόστιζε και έπειτα αυτός ο τρόπος κωδικοποίησης τους διευκόλυνε αφάνταστα…
Από ότι φαίνεται το barcode, αν και αρχικά φτιάχτηκε, για να μπαίνει πάνω σε αντικείμενα, προορίζεται πολύ σύντομα, να μπει και σε ανθρώπους!
Ήδη από το 1977, ο δρ. Hanrick Edelman, ειδικός και πρόεδρος στατιστικών αναλύσεων της ΕΟΚ, είχε ανακοινώσει ότι ήδη βρισκόταν στο στάδιο της υλοποίησης ένα πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα συνέβαλλαν στην αποκατάσταση του παγκόσμιου χάους.
Ο δρ. Edelman είχε αποκαλύψει ότι ετοιμαζόταν να εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες, πρωτεύουσα του Βελγίου & της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας γιγάντιος υπερυπολογιστής που ονομάστηκε «θηρίο» (B.E.A.S.T.) (Η λέξη B.E.A.S.T. που στα ελληνικά σημαίνει θηρίο, σχηματίζεται από τα αρχικά: Brussels Electronic Accounting Surveillance Terminal που σημαίνει: Ηλεκτρονικό Λογιστικό Τερματικό Παρακολούθησης Βρυξελλών).
Αυτός ο γιγάντιος υπολογιστής είναι ικανός να καταχωρήσει όλα τα ανθρώπινα πλάσματα που κατοικούν πάνω στην Γη. Κάθε άνθρωπος επάνω στη γη θα πάρει έναν δικό του αριθμό. Τον αριθμό αυτό θα του δώσει το ηλεκτρονικό σύστημα για κάθε πολίτη και με βάση αυτό τον αριθμό θα μπορεί κανείς να αγοράζει και να πουλάει….
Ο δρ. Edelman πρόσθεσε ότι με τη χρήση ΤΡΙΩΝ ΕΞΑΨΗΦΙΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ μπορεί ολόκληρος ο πληθυσμός της γης να πάρει ένα δικό του ανεξάρτητο νούμερο».
Και τελειώνει με τα λόγια: «Το σύστημα αυτό θα μπορούσε να γίνει όργανο για την ειρήνη του κόσμου ή να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο κάποιου παγκόσμιου δικτάτορα»...

Στις φωτογραφίες πάνω παρουσιάζονται: 1) αφίσα της αμερικάνικης τηλεοπτικής σειράς (2000 -2002) "Dark Angel", όπου η πρωταγωνίστρια υπερ-στρατιωτίνα, Max Guevara, έχει barcode στον σβέρκο της 2) σκηνή από την φουτουριστική ταινία Terry Gilliam "οι 12 πίθηκοι" (12 monkeys), όπου ο πρωταγωνιστής Bruce Willis, έχει και αυτός barcode στο σβέρκο που σκανάρεται με σαρωτή! 3) το αντικομφορμιστικό βιβλίο "Culture Jam".

Ολοταχώς για να γίνεις αριθμός...

Στις 6-4-1997 η εφημερίδα το ΒΗΜΑ (Άρθρο του Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ) έγραφε χαρακτηριστικά: "Λάβατε θέσεις για τον ΕΚΑΜ - Άνοιξε ο δρόμος για τον Ενιαίο Κωδικό Αριθμό Μητρώου για όλους τους Έλληνες".
Παρακάτω: «Επιβάλλεται, επιτέλους,(sic) ο Ενιαίος Κωδικός Αριθμός Μητρώου για κάθε Έλληνα πολίτη, μετά από καθυστέρηση 12 χρόνων στην υλοποίηση της σχετικής νομοθεσίας»
"Υπολογίζεται, ταυτοχρόνως, ότι με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που έχει «παγώσει» από το 1990, σε δύο ­ το αργότερο ­ έτη θα έχει εγκατασταθεί το μηχανογραφικό σύστημα στο οποίο θα περιληφθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες.
Η απόφαση του υπουργού κ. Παπαδόπουλου για ενεργοποίηση του ΕΚΑΜ κατέστη δυνατή μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την «προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». Ο νέος νόμος ήταν η προϋπόθεση εφαρμογής του ΕΚΑΜ, η οποία είχε τεθεί από τον νόμο 1599 του 1986. Από τις 11-6-1986 που δημοσιεύθηκε ο Ν. 1599 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χρειάστηκαν ακριβώς 11 χρόνια για να εκπληρωθεί η στοιχειώδης προϋπόθεση εφαρμογής του!"
Στο τέλος το άρθρο κατέληγε: «Αν τα πράγματα αποδειχθούν έτσι, λάβετε θέσεις για τον αριθμό σας. Συμφέρει όσους δεν έχουν τίποτα να χάσουν εξ αυτού..».
Η ιδέα της αριθμοποίησης του κάθε ανθρώπου επάνω στον πλανήτη έχει την δική της ιστορία...
«Η ελευθερία του ατόμου και οι επιλογές του θα ελέγχονται μέσα σε πολύ στενά περιθώρια, εξαιτίας του γεγονότος ότι κάθε άτομο θα είναι αριθμημένο από την γέννησή του και θα παρακολουθείται ως αριθμός, μέσω της εκπαιδευτικής του καριέρας, της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας του ή άλλης υπηρεσίας, των φορολογικών του εισφορών, των υγειονομικών και ιατρικών του ιστορικών και της τελικής του συνταξιοδότησης και του θανάτου του.»
Τάδε έφη ο κ. Carroll Quigley Καθηγητής του Πανεπιστημίου Georgetown. (Για όσους δεν τους λέει και τίποτα το όνομα αυτό, να σημειώσω ότι ο Carroll Quigley υπήρξε ο μέντορας του Μπιλ Κλίντον (Bil Clinton) στο Πανεπιστήμιο Georgetown και το μόνο πρόσωπο στο οποίο αναφέρθηκε, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου 1993.)
Προκειμένου το κάθε άτομο στον πλανήτη να μετατραπεί σε ένα αριθμό ή σε ένα αναλώσιμο είδος, (με την ταμπέλα του), ώστε να μπορεί να ελέγχεται απόλυτα, ανά πάσα στιγμή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μεταβεί ο κόσμος από την εποχή του χρήματος (συνάλλαγμα, νομίσματα, επιταγές, πιστωτικές κάρτες) στην εποχή της ΑΧΡΗΜΑΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
Οι δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία σήμερα, κάνει το σχέδιο για την μετάβασή μας σε μία ΑΧΡΗΜΑΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, απόλυτα εφικτό και για τον λόγο αυτό συστηματικά προωθείται η σταδιακή αποδέσμευση του σύγχρονου ανθρώπου από το χρήμα με την κλασσική του μορφή. Η εφημερίδα «Έθνος», παραδείγματος χάριν, έγραφε ήδη από το 1996, ότι «μέχρι το 2000 θα καταργηθούν τα πεντοχίλιαρα και θα μπει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό πορτοφόλι».
Το 2000 ήρθε αλλά από το χρήμα δεν έχουμε ακόμα απαλλαγεί. Και το σχέδιο του ΕΚΑΜ κάπου το έχουν φυλάξει προσωρινά... Γιατί η ώρα που το χρήμα θα καταργηθεί και μαζί ο παραδοσιακός τρόπος δοσοληψίας σίγουρα είναι πάρα πολύ κοντά.
Δύο επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας δείχνουν τον δρόμο για την πλήρη κατάργηση του παλαιού συστήματος συναλλαγών και την είσοδο στην νέα πραγματικότητα. Στην ΑΧΡΗΜΑΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ….
Το ένα είναι το γνωστό, πλέον, σύστημα του γραμμωτού κώδικα (BarCode System) που εφαρμόζεται για πάνω από 20 χρόνια σε όλα τα προϊόντα σε παγκόσμια κλίμακα.
Το άλλο είναι πιο πρόσφατο. Είναι το μικροτσίπ.
Ας δούμε λοιπόν το πρώτο, το Barcode System, το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά (;) για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τους δίνει την δυνατότητα να διαβάζουν το κάθε προϊόν από την παραγωγή μέχρι την πώληση και να το αναγνωρίζουν (την χώρα προέλευσής του, την ημερομηνία παραγωγής του, τον συγκεκριμένο τύπο του) με ευκολία και ακρίβεια.
Το Barcode System είναι, νομίζω, γνωστό σε όλους ότι έχει συνδεθεί με τον αριθμό 666, που αναφέρεται ως "ο αριθμός του θηρίου" ή το "χάραγμα" του Αντιχρίστου, στο Βιβλίο της Αποκάλυψης του Ιωάννη.
Τι είναι ο ΓΡΑΜΜΩΤΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ή το BARCODE SYSTEM
Barcode: H ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΩΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ:
Ο Γραμμωτός Κώδικας αποτελεί μία από τις πολλές εφαρμογές που ανήκουν στην κατηγορία των τεχνολογιών AIDC (Automatic Identification and Data Capture ή επί το ελληνικότερον, Αυτόματη Αναγνώριση Στοιχείων και Κτήση Δεδομένων), που επιτρέπουν τη γρήγορη και εύκολη λήψη και αποθήκευση της πληροφορίας τη στιγμή που αυτή δημιουργείται. Στις τεχνολογίες AIDC εντάσσονται επίσης η Μαγνητική Λωρίδα (Magnetic Stripe), η Αναγνώριση Ασύρματης Συχνότητας (Radio Frequency Identification - RFID), η Αναγνώριση Φωνής και Εικόνας (Voice and Vision Identification), τα βιομετρικά συστήματα αναγνώρισης (Biometrics), οι έξυπνες κάρτες (smart cards) και άλλες, λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, εφαρμογές.
 
ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ (ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ) Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΩΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ:
Όλοι γνωρίζουμε την τεράστια εξάπλωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα τελευταία χρόνια, σε κάθε τομέα της ζωής. Κάποια στιγμή παρουσιάσθηκε το εξής πρόβλημα που χρειαζόταν λύση. Επειδή όταν δίνουμε πληροφορίες στον υπολογιστή, χρησιμοποιούμε συνήθως το γνωστό πληκτρολόγιο, που είναι πολύ αργό και δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα λάθη κατά την πληκτρολόγηση, έπρεπε να βρεθεί κάτι πιο γρήγορο και πιο ασφαλές.
Ειδικά στα Σούπερ Μάρκετ, οι ταμίες ήταν αναγκασμένοι να πληκτρολογούν στην ταμειακή μηχανή την τιμή του κάθε προϊόντος που επρόκειτο να αγοραστεί από τον πελάτη, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ουρών, σφαλμάτων την σπατάλη πολύτιμου χρόνου. 
 
Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ BARCODE SYSTEM
 
Το 1973, ο Αμερικάνος τεχνικός της εταιρίας IBM, George J. Laurer, (ΦΩΤΟ - γεννημένος το 1925) παρουσίασε για πρώτη φορά, τον γνωστό, πλέον σε εμάς σήμερα, Γραμμωτό Κώδικα, (Barcode System). Μέσα σε λίγα χρόνια η μία χώρα μετά την άλλη, άρχισε να υιοθετεί αυτό το πρωτοποριακό και έξυπνο πρόγραμμα.
Η Ελλάδα εισήλθε στον κόσμο του barcode στα τέλη της δεκαετίας του '80, γεγονός που συνδυάστηκε με τον πολλαπλασιασμό των πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ.. Η σχετική τεχνολογία σύντομα αναβαθμίστηκε και ξέφυγε από τα στενά όρια της ταμειακής καταγραφής των εξερχόμενων προϊόντων, καθώς επεκτάθηκε στην καταγραφή και των εισερχόμενων αγαθών, στην απογραφή, στον έλεγχο των αποθεμάτων κ.λπ.
Σήμερα η πλειονότητα των συσκευασμένων προϊόντων, τρόφιμα, ρούχα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, κάρτες κ.λπ όλα πρέπει να ντυθούν με τον κωδικό barcode. Στις ΗΠΑ ονομάζεται UPC (Universal Product CodeΔιεθνής Κώδικας Προϊόντων), ενώ στην Ευρώπη Ε.Α.Ν. (EUROPEAN ARTICLE NUMBERING – Ευρωπαϊκή Αρίθμηση Προϊόντων) ή Ε.Α.Ν. 13, λόγω των 13 στοιχείων (γραμμώσεων) που έχει. 
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΡΑΜΜΩΤΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ :
Ο Κώδικας αυτός έχει φτιαχτεί ειδικά για τους υπολογιστές και για αυτό ο άνθρωπος αδυνατεί να καταλάβει αυτές τις περίεργες γραμμώσεις που έχει το κάθε προϊόν στην συσκευασία του. Αυτές όμως είναι μία γλώσσα που καταλαβαίνει μόνο ο υπολογιστής. Το εξάρτημα του υπολογιστή που πρόκειται να διαβάσει αυτές τις γραμμές εκπέμπει μια φωτεινή δέσμη (ορατή ή αόρατη) η οποία περνά πάνω από τις γραμμές αυτές. Οι ανοιχτόχρωμες γραμμές αντανακλούν την φωτεινή δέσμη ενώ οι σκουρόχρωμες δεν την αντανακλούν.
Έτσι τώρα μετρώντας τις αντανακλάσεις και τις παύσεις των αντανακλάσεων καθώς και το πάχος τους, με το κατάλληλο πρόγραμμα το computer κατανοεί τα ψηφία με πάρα πολύ μεγάλη ασφάλεια.
Η πιθανότητα λάθους τώρα είναι περίπου ένα στα τρία εκατομμύρια ψηφία (!!!) ενώ αν πληκτρολογούσαμε, θα ήταν ένα λάθος στις μερικές εκατοντάδες ψηφία! Για να καταλάβετε και την διαφορά ταχύτητας εισαγωγής χαρακτήρων στον υπολογιστή μεταξύ πληκτρολόγησης και διαβάσματος barcode, θυμηθείτε και τα ταμεία των super market. Κάθε προϊόν έχει ένα barcode που τις πιο πολλές φορές αποτελείται από δεκατρία ψηφία. Φανταστείτε λοιπόν, πόσο θα περιμέναμε και πόσο χρόνο θα χάναμε αν ο ταμίας καθόταν να πληκτρολογήσει τα 13 αυτά ψηφία του κάθε προϊόντος που αγοράζαμε. (Κάτι το οποίο γίνεται βέβαια, όταν δεν μπορεί να διαβαστεί ο barcode από τον σαρωτή). Για αυτό πρέπει να σημειώσουμε, ότι τα νούμερα κάτω από τις γραμμές του barcode, δεν είναι για τον computer, αλλά για τον ταμία αν προκύψει κάποιο πρόβλημα ανάγνωσης του barcode …
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ:
Με τον γραμμωτό κώδικα Ε.Α.Ν. απεικονίζονται μόνο αριθμοί. Στην κανονική του έκδοση ο κώδικας αυτός απεικονίζει 13 ψηφία. Το κάθε ψηφίο αποτελείται από δύο άσπρες και δύο μαύρες γραμμές. Στο πρώτο ψηφίο δεν αντιστοιχούν γραμμές αλλά το υπολογίζει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής βάσει του τελευταίου ψηφίου που λέγεται ψηφίο ελέγχου (Check Digit) και το οποίο έχει βάλει μόνο του το computer κατά την αρχική δημιουργία του δεκατριψήφιου αριθμού. Γι’ αυτό το πρώτο ψηφίο είναι και έξω από τις γραμμές. Τα ψηφία στον κώδικα αυτό χωρίζονται σε δύο μέρη.
Τα αριστερά από το κέντρο και τα δεξιά από το κέντρο. Στην αριστερή ομάδα μερικά από τα ψηφία είναι γραμμένα αρνητικά (οι μαύρες γραμμές είναι άσπρες και οι άσπρες είναι μαύρες) και αντεστραμμένα για να μπορεί ο υπολογιστής να καταλαβαίνει αν το διάβασμα άρχισε από την αρχή προς το τέλος ή από το τέλος προς την αρχή.Η πλευρά στην οποία συναντιούνται τα αρνητικά ψηφία τοποθετείται αυτόματα αριστερά. Αν το διάβασμα έγινε ανάποδα ο αριθμός αντιστρέφεται και εμφανίζεται κανονικά. Οι δύο άσπρες και δύο μαύρες γραμμές του κάθε ψηφίου καταγράφονται σε επτά ίσα διαστήματα. Αν μία μαύρη γραμμή καταλαμβάνει δύο διαστήματα, αυτή είναι πιο χονδρή από μια άλλη που καταλαμβάνει ένα διάστημα η οποία είναι και η πιο λεπτή που μπορεί να γραφεί. Η χονδρότερη γραμμή είναι αυτή που καταλαμβάνει τέσσερα διαστήματα. Χονδρότερη γραμμή στον κώδικα αυτό δεν μπορεί να καταγραφεί επειδή πρέπει να καταγραφούν ακόμη τρεις γραμμές στα απομένοντα μόνο τρία διαστήματα. Η απλούστερη γραφή θετικού ψηφίου είναι αυτή που γράφεται με μία μαύρη λεπτή ενός διαστήματος ακολουθούμενη από μια άσπρη ίσου πάχους η οποία και αυτή ακολουθείται ξανά από μια ακόμη μαύρη λεπτή ενός διαστήματος ακολουθούμενη και αυτή από λευκή. Έτσι γράφεται ο αριθμός έξι (6)!
 
ΟΙ 3 ΜΠΑΡΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (GUARD BARS):
Οι χαρακτήρες ή γραμμές που βρίσκονται στην αρχή, στην μέση και στο τέλος κάθε barcode, που είναι δηλαδή τρεις (3) στον αριθμό, διαφέρουν. Οι γραμμές αυτές ονομάζονται χαρακτήρες ή μπάρες Ελέγχου (Guard Bars). Όπως βλέπουμε, είναι δύο λεπτές μαύρες γραμμές που χωρίζονται από μία άσπρη λεπτή. Πρέπει να πούμε ότι ο υπολογιστής συγκρίνει το πάχος των γραμμών που συναντάει και καταλαβαίνει για ποιο ψηφίο πρόκειται. Όμως το προϊόν που έχει πάνω του το barcode, μπορεί τη στιγμή που περνάει μπροστά από την συσκευή διαβάσματος του κώδικα, αυτό να είναι αντεστραμμένο. Έτσι πρέπει το barcode να διαβάζεται και από το τέλος προς την αρχή. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν οι γραμμές που αποτελούν την μονάδα πάχους και στο τέλος των κανονικών γραμμών. Φαίνεται επίσης, ξεκάθαρα ότι προεξέχουν προς τα κάτω για να ξεχωρίσουν από τις υπόλοιπες υποδηλώνοντας ότι δεν αποτελούν ένα σύνολο με τις λοιπές που αντιστοιχούν στον αναλογικό δεκατριψήφιο αριθμό. Προσοχή εδώ γιατί με ίδιες γραμμές γράφεται και ο αριθμός 6. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν οι γραμμές ενός 6 στην αρχή ενός 6 στη μέση και ενός 6 στο τέλος του bar code. Με λίγα λόγια 6-6-6
Αυτές οι μπάρες ελέγχου (με το 6), βοηθούν τον υπολογιστή να διαβάσει το πάχος των γραμμών που αντιστοιχούν στα κανονικά ψηφία του barcode. Πρέπει να πούμε ότι οι μπάρες ασφαλείας ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΟΤΕ. Δηλαδή ότι αριθμό (δεκατριψήφιο) και να έχει ένα προϊόν, τα 3 ΕΞΑΡΙΑ θα βρίσκονται ΠΑΝΤΑ επάνω του
Τώρα, αυτός ο δεκατριψήφιος αριθμός του barcode, χωρίζεται στα πρώτα πέντε (5) πρώτα ψηφία, που ονομάζονται Manufacturer Code ή Κωδικός του Κατασκευαστή και λένε στον υπολογιστή την χώρα προέλευσης του προϊόντος, την κατασκευάστρια εταιρία κλπ. Τα άλλα 5 ψηφία ονομάζονται Product Code ή Κώδικας του Προϊόντος και δείχνουν τον τύπο του προϊόντος, δηλαδή δίνουν στον υπολογιστή πληροφορίες για το συγκεκριμένο προϊόν π.χ. είναι αναψυκτικό 1 λίτρου ή ½ λίτρου κλπ. Το τελευταίο ψηφίο είναι το ψηφίο ελέγχου (Check Digit) με το οποίο ο υπολογιστής ελέγχει αν διάβασε σωστά τον κώδικα.
Οι μπάρες ασφαλείας βοηθάνε τον υπολογιστή να μην μπερδεύεται, αλλά όταν τις συναντάει καταλαβαίνει πότε αρχίζει και πότε τελειώνει ο Κωδικός του Κατασκευαστή ή Κώδικας του Προϊόντος. Όταν δε συναντάει την μεσαία μπάρα, καταλάβει ότι ακολουθούν και άλλοι αριθμοί.
Τώρα όλα αυτά δεν θα είχανε και πολύ μεγάλη σημασία, εάν ο άγιος Ιωάννης, δεν είχε δει το 95 μ.Χ. στην Πάτμο, αυτόν ακριβώς τον αριθμό.

Θα αντικατασταθούν τα Barcodes;


Θα μπορούσαν οι μικροσκοπικές ετικέττες να αντικαταστήσουν τους γραμμωτούς κώδικες Barcodes;
Πηγή: BBC News

Οι γραμμωτοί κώδικες (barcodes), οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε κάθε συσκευασία με τη μορφή ασπρόμαυρων αναγνωριστικών γραμμών φαίνεται ότι σύντομα θα αποτελούν παρελθόν, καθώς αμερικανοί ερευνητές ετοιμάζουν τους αντικαταστάτες τους –τα λεγόμενα bokodes.
Τα Bokodes μπορούν να αποθηκεύσουν χιλιάδες φορές περισσότερες πληροφορίες από τους ριγωτούς ξαδέλφουςτους και μπορούν να διαβαστούν από μια απλή κάμερα κινητού τηλεφώνου.
Με διάμετρο 3mm (0.1 ίντσες), οι ετικέτες Bokodes θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κωδικοποιήσουν τις διατροφικές πληροφορίες στη συσκευασία τροφίμων ή να δημιουργήσουν νέες συσκευές για τα τηλεοπτικά παιχνίδια.
"Σκεφτόμαστε ότι η τεχνολογία μας θα δημιουργήσει έναν νέο τρόπο σήμανσης," είπε στο BBC News ο Δρ Ankit Mohan, ένας από τους ερευνητές του Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Ανάγνωση από μακριά
Τα Bokodes αποτελούνται από ένα φωτάκι LED που καλύπτεται από μια μικροσκοπική μάσκα και έναν φακό.
Οι πληροφορίες κωδικοποιούνται στο φως που λάμπει μέσω της μάσκας και ποικίλλει στη φωτεινότητα ανάλογα με τη γωνία το βλέπει κανείς.
"Είναι είτε φωτεινό είτε σκοτεινό ανάλογα με το πώς θέλουμε να κωδικοποιήσουμε τις πληροφορίες," είπε ο Δρ Mohan, ο οποίος εργάζεται για το Media Lab Camera Culture group του MIT.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι το σύστημα έχει πολλά πλεονεκτήματα πέρα από τους συμβατικούς γραμμωτούς κώδικες.
Παραδείγματος χάριν, λένε, οι ετικέτες είναι μικρότερες, μπορούν να διαβαστούν από διαφορετικές γωνίες και μπορεί κάποιος να αντλήσει πληροφορίες από μακριά με μια απλή κάμερα κινητού τηλεφώνου.
"Για τους παραδοσιακούς γραμμωτούς κώδικες πρέπει να είστε το πολύ 33 cm μακριά," είπε ο Δρ Mohan.
Η ομάδα έχει δείξει ότι οι γραμμωτοί κώδικές της μπορούν να διαβαστούν από μια απόσταση μέχρι 4m, αν και θεωρητικά θα πρέπει να λειτουργούν μέχρι 20m.
"Ένας τρόπος να το σκέφτεται κανείς, είναι ως ένα barcode μεγάλης απόστασης"
Αρχικά, είπε ο Δρ Mohan, τα Bokodes μπορεί να χρησιμοποιηθούν στα εργοστάσια ή τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις για την παρακολούθηση της θέσης αντικειμένων.

Κοίταξέ με’

Εντούτοις, η ομάδα σκέφτεται επίσης ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε καταναλωτικές εφαρμογές, όπως πχ. στα supermarkets, όπου τα προϊόντα μπορούσαν να ‘ερωτηθούν’ από έναν πελάτη μέσω του κινητού του τηλεφώνου.
Παραδείγματος χάριν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κωδικοποιήσουν τις διατροφικές πληροφορίες ή τις προσφορές της τιμολόγησης.
"Ένα προϊόν κάπου στην άκρη, θα μπορεί να λέει, 'Ε!, κοίταξέ με, είμαι ένα δολάριο φθηνότερο'," είπε ο ο Δρ Mohan.
Η λήψη μιας φωτογραφίας θα επέτρεπε επίσης στους ανθρώπους να συγκρίνουν πολλά διαφορετικά προϊόντα, γρήγορα.
Ένα παρόμοιο σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια βιβλιοθήκη, είπε ο Δρ Mohan.
Ας πούμε ότι είστε σε μια βιβλιοθήκη με 20 ράφια μπροστά σας και χιλιάδες βιβλία".
Θα μπορούσατε να πάρετε μια φωτογραφία και να μάθετε αμέσως πού είναι το βιβλίο που ψάχνετε."
H ομάδα θεωρεί επίσης ότι οι ετικέτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν σε εφαρμογές που δεν συνδέονται με τα παραδοσιακά barcodes.
Παραδείγματος χάριν, η δυνατότητα των συστημάτων να διαβάζουν πληροφορίες υπό γωνία, θα μπορούσε να επιτρέψει τη χρήση της στα συστήματα ανίχνευσης κίνησης που χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν videogames ή ταινίες.
Ο Δρ Mohan είπε ότι θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν τις πληροφορίες που ενσωματώνονται στο Google Streetview, μια υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν γρήγορα μια επιλογή εικόνων που λαμβάνονται κατά μήκος των οδών των πόλεων.
Προς το παρόν, οι εικόνες για το Streetview – στις οποίες η πρόσβαση γίνεται μέσω του Google Maps - συλλέγονται με τα φορτηγά και τα αυτοκίνητα στα οποία εγκαθίστανται με διάφορες φωτογραφικές μηχανές. "
Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και εστιατορίων μπορούν να βάλουν αυτά τα Bokodes έξω από τα καταστήματά τους και καθώς το όχημα της Google προχωράει στο δρόμο αυτό θα συλλέγει και αυτές τις πληροφορίες."
Παραδείγματος χάριν, ένα εστιατόριο θα μπορούσε να βάλει τις πληροφορίες από το menu του μέσα στην ετικέτα.
Όταν οι πληροφορίες φορτώνονται στο Google Maps, θα μπορούσε να φαίνεται αυτόματα δίπλα στην εικόνα του εστιατορίου, είπε ο Δρ Mohan.

Χρωματικός Κώδικας
Αυτήν τη περίοδο, οι ετικέτες είναι ακριβές στην παραγωγή τους – κοστίζουν περίπου $5 (£3) κάθε μια. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο ότι τα αρχικά πρωτότυπα απαιτούν έναν φακό και ένα λαμπάκι LED. Εντούτοις, οι ερευνητές θεωρούν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να βελτιωθεί έτσι ώστε οι ετικέτες να είναι αντανακλαστικές και να μην απαιτούν κατανάλωση ενέργειας.
"Έχουμε ήδη τα πρωτότυπα που είναι απολύτως παθητικά," είπε ο Δρ Mohan.
Σε αυτήν την μορφή, θα μπορούσαν να κοστίζουν περίπου 5 σεντς το κάθε ένα, πρόσθεσε.
Δεν είναι την πρώτη φορά που οι επιχειρήσεις ή οι ερευνητές έχουν προτείνει την αντικατάσταση, ή τη βελτίωση, των barcodes.
Παραδείγματος χάριν, το 2007 η Microsoft προώθησε το γραμμωτό κώδικα χρωμάτων υψηλής χωρητικότητας, μια σειρά χρωματισμένων γεωμετρικών σχεδίων.
Η τεχνολογία εντοπισμού μέσω ραδιοσυχνότητας (RFID) - ουσιαστικά μικροσκοπικές ηλεκτρονικές ετικέτες που εκπέμπουν κωδικοποιημένες πληροφορίες – ήταν επίσης μια πρόταση για αντικατάσταση των barcodes. Αν και χρησιμοποιούνται τώρα σε πολλές εφαρμογές, όπως τα βιβλία στις βιβλιοθήκες, τα διαβατήρια και τα σημεία διέλευσης στα ταξίδια, τα RFID έχουν ακόμα δρόμο μέχρι να εκτοπίσουν τις ασπρόμαυρες λωρίδες του γραμμωτού κώδικα barcode.



  «…Και έκανε όλους, τους μικρούς και τους μεγάλους, και τους πλουσίους και τους φτωχούς, και τους ελεύθερους και τους δούλους, να πάρουν χάραγμα επάνω στο δεξί τους χέρι ή επάνω στα μέτωπά τους· και να μη μπορεί κανένας να αγοράσει ή να πουλήσει, παρά μονάχα αυτός που έχει το χάραγμα ή το όνομα του θηρίου ή τον αριθμό τού ονόματός του.
Εδώ είναι η σοφία· όποιος έχει τον νου, ας λογαριάσει τον αριθμό του θηρίου· επειδή, είναι αριθμός ανθρώπου, και ο αριθμός του είναι χξς΄(=666)
» (Αποκάλυψις 13: 16-18).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.