Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Αιρετικός με βούλα της Συνόδου ο Ποντίφικας

Εμμέσως πλην σαφώς καρφώνουν τον Πάπα και για προσηλυτισμό 
 
ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
 
Εκτός από το μητροπολίτη Λεμεσού, την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου αναμένεται να μποϊκοτάρουν και ο μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, ο μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας, ο χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος και ο χωρεπίσκοπος Αμαθούντας Νικόλαος.

Στο μεταξύ, μέλη της Ιεράς Συνόδου θεωρούν ως πιο αρνητικό εκ μέρους του Πάπα τον προσηλυτισμό χριστιανών που προωθεί η Καθολική Εκκλησία, παρά το γεγονός ότι θεωρείται αιρετικός, αφού στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν επιπτώσεις με ενίσχυση του καθολικισμού εις βάρος της Ορθοδοξίας.
Τόσον ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος όσον και ο χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος θεωρούν ότι ο προσηλυτισμός αποτελεί ένα από τα πλέον αρνητικά στοιχεία στη δράση της Καθολικής Εκκλησίας εις βάρος της Ορθοδοξίας.
Παράλληλα, ο Πάφου Γεώργιος υπέδειξε πως η Ιερά Σύνοδος έκανε αναφορά στην εγκύκλιό της
ημερομηνίας 16 Μαΐου, τόσο για το ότι ο Πάπας είναι αιρετικός όσο και στον προσηλυτισμό στον οποίο επιδίδεται η Καθολική Εκκλησία και διερωτήθηκε τι περισσότερο ανέφερε ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος στη συνέντευξή του στον «Φ» την περασμένη Κυριακή.
Όταν ρωτήθηκε σε ποιο σημείο έγινε αναφορά στην εγκύκλιο για το ότι ο Πάπας είναι αιρετικός (όπως υπεστήριξε ο μητροπολίτης Λεμεσού), ο μητροπολίτης Πάφου παρέπεμψε στην παράγραφο που
αναφέρει:
«Η συμμετοχή μας στην υποδοχή του Πάπα, η παρουσία μας στις εκδηλώσεις προς τιμή του, καθώς και συνάντησή μας μαζί του, δεν σημαίνουν παραθεώρηση των μεγάλων δογματικών και άλλης φύσεως διαφορών, που μας χωρίζουν…».
Σε παρατήρηση ότι δεν είναι ξεκάθαρο εκ πρώτης όψεως ότι η πιο πάνω αναφορά παραπέμπει σε αιρετικό, ο Πάφου Γεώργιος τόνισε πως όποιος έχει δογματική διαφορά με την ορθόδοξη πίστη θεωρείται από την Εκκλησία μας αιρετικός και αυτό είναι ξεκάθαρο για όσους γνωρίζουν περί δογμάτων. Ο Πάφου Γεώργιος παρατήρησε, επίσης, πως η πιο πάνω αναφορά έγινε όχι σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, αλλά σε εγκύκλιο την οποία υπογράφουν όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.
Εξάλλου, ο χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος ανέφερε ότι δεν πρέπει να μας φοβίζει ούτε ο διάλογος με άλλες θρησκείες ή με άλλα δόγματα ούτε και οι επαφές που πραγματοποιούνται κατά καιρούς με διάφορες ευκαιρίες. Δεν θα προδοθεί η ορθοδοξία αν συναντηθούμε, αν συζητήσουμε, αν συμφάγουμε ακόμη και με αλλόθρησκους, είπε, για να προσθέσει:
Βρισκόμαστε υπό κατοχή και χρειαζόμαστε τη βοήθεια και των Χριστιανών και άλλων για να απελευθερώσουμε τον τόπο μας και η βοήθεια αυτή, αν έρθει, δεν θα έρθει εν τη απουσία μας.
Ως προς το θέμα του προσηλυτισμού ο μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι σε αυτήν γίνεται αναφορά στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, ως εξής:
«…Ούτε και παραγνώριση της εκκλησιολογικής εκτροπής της Ουνίας, πού είναι για μας μια απεχθέστατη μέθοδος προσηλυτισμού». Ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι καθολικοί επίσκοποι οι οποίοι φορούν τα ίδια ρούχα με τους ορθόδοξους επισκόπους παραπλανούν τους πιστούς λέγοντας ότι πρεσβεύουν τα ίδια που πρεσβεύουμε και εμείς, αλλά στο τέλος μνημονεύουν τον Πάπα.
Για το ίδιο θέμα ο χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως ανέφερε ότι όντως το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
»προσηλυτισμος
ΚΑΤΑ την επίσκεψή του στην Κύπρο ο Πάπας θα προχωρήσει και σε πράξεις που ενισχύουν τον προσηλυτισμό εις βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως υποστηρίζουν μέλη της Ιεράς Συνόδου που δεν θέλησαν να δημοσιοποιηθεί το όνομά τους. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν, στην Κύπρο θα αφιχθούν και επίσκοποι από τη Μέση Ανατολή και ανάμεσά τους θα περιλαμβάνονται και Ουνίτες, οι οποίοι προσηλυτίζουν χριστιανούς στον καθολικισμό. Ο Πάπας αναμένεται να επιδώσει προσκλήσεις στους ουνίτες επισκόπους για το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη στο Βατικανό, κάτι το οποίο θεωρείται ως μη ορθή ενέργεια, αφού αυτό θα γίνει σε μια ορθόδοξη χώρα. 
 
Άλλο Πάπας, άλλο Πρόεδρος


Μέλη της Ιεράς Συνόδου υποστηρίζουν ότι δεδομένου ότι η επίσκεψη του Πάπα είναι επίσκεψη αρχηγού κράτους δεν υποχρεούνται να τον υποδεχθούν κατά την άφιξή του στην Πάφο, όπως θα πράξουν άλλοι Συνοδικοί. Οι ίδιοι προσθέτουν, ότι η πρόσκληση προς τον Πάπα δεν προέρχεται από την Εκκλησία της Κύπρου αλλά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτό διευκολύνει τη θέση τους.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ φέρεται να εξέφρασε τη θέση ότι κάποια μέλη της Συνόδου μπορούν να παρευρεθούν στην υποδοχή του Πάπα στην Πάφο και κάποιοι άλλοι να είναι παρόντες κατά την επίσκεψη του Πάπα στην Αρχιεπισκοπή, όπου θα επισκεφθεί το δωμάτιο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και θα παρακαθήσει σε γεύμα.
Ο χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θεωρεί πως όποιος παρευρεθεί στην υποδοχή προδίδει την πίστη και όποιος δεν παρευρεθεί την στηρίζει. Δεν αποτελεί θρησκευτικό γεγονός αλλά κυρίως πολιτικό η επίσκεψη του Πάπα, πρόσθεσε ο χωρεπίσκοπος.
Ο ίδιος ανέφερε ότι θα βρίσκεται στην Αρχιεπισκοπή όταν θα φτάσει ο Πάπας και πρόσθεσε, πως δεν θα ήταν φρόνιμο να φύγει από την Αρχιεπισκοπή για να μην συναντήσει τον Πάπα.

 Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.