Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Πατριάρχης Αλεξανδρείας προς τον νέο Κόπτη Πατριάρχη: Ορθόδοξη Μήτρα και ..«Άξιος»! Απλή ευγένεια ή πνευματική προδοσία; Κωσταντίνος Μαυρομουστακάκης


Πατριάρχης Αλεξανδρείας προς τον νέο Κόπτη Πατριάρχη: Ορθόδοξη Μήτρα και ..«Άξιος»! Απλή ευγένεια ή πνευματική προδοσία; 

Κωσταντίνος Μαυρομουστακάκης  Θεολόγος

Εάν το μήνυμα του οικουμενικού μας  Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον νέο Κόπτη Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄,  μπορεί να μας προβληματίζει ως προς την πιθανή αποδοχή των Μονοφυσιτών ως Εκκλησία με Αποστολική διαδοχή, τι θα λέγαμε για την υπερβολική πρωτοβουλία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄, όταν ευρισκόμενος στην τελετή ενθρονίσεως του Μονοφυσίτη Πατριάρχη, κρατώντας μια Ορθόδοξη Μήτρα στα χέρια, φώναξε «Άξιος» τρεις φορές; 

Παλαιότερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας  κ.κ. Παρθένιος Γ΄ είχε πει στον Μονοφυσίτη Πατριάρχη κ.κ. Σενούτα Γ΄ τη φράση «είσαι ο πνευματικός μου»  και αντίστοιχα στους Κόπτες ότι «είμαστε μειονότητα και μας φιλοξενείτε» ξεχνώντας την μεγαλοπρεπή ιστορία του θρόνου της Αλεξάνδρειας.
Ο Κόπτης Πατριάρχης  κ.κ.  Σενούτα αρνήθηκε την θέωση, την ευχαριστία και άλλα πολλά ορθόδοξα δόγματα, που δεν είναι του παρόντος  να τα αναλύσουμε λεπτομερώς, όπως φαίνεται από τα γραπτά του.
Ήρθαμε λοιπόν τώρα και στο πιο τραγικό: Ο νυν Αλεξανδρείας να φωνάξει «Άξιος» στον νέο Κόπτη Μονοφυσίτη Πατριάρχη.  Πρόκειται γιά  ευγένεια ή για πνευματική προδοσία;  Σίγουρα αποτελεί  προσβολή στην Ορθόδοξη Παράδοση και στο αξίωμα του Επισκόπου.
 Μήπως ο κ.κ. Θεόδωρος  δέν διάβασε  ή δεν άκουσε τον Κόπτη επίσκοπο Μούσσα όταν ευχαρίστησε δημοσίως τους Μουσουλμάνους διότι απελευθέρωσαν  τους Κόπτες από το Βυζαντινό ζυγό; (!!!) 
Μήπως δεν ενημερώθηκε για τον ρόλο των Κοπτών στην τραγική πτώση της Αλεξανδρείας στα χέρια των Αράβων εισβολέων το 641μ.Χ;
Μήπως δεν άκουσε ο άγιος Αλεξανδρείας το περίφημο τρισάγιο των Μονοφυσιτών που είναι πέρα γιά πέρα αιρετικό; Πρόκειται για την Αίρεση του Θεοπασχιτισμού. Λέει το κοπτικό τρισάγιο (Άγιος ό Θεός, Άγιος ισχυρός, Άγιος Αθάνατος ο σταυρωθείς  δι ημάς,  ελέησον ημάς)!
Γιατί αυτή η ανοχή των Αγίων Πατριαρχών Αλεξανδρείας στις αιρετικές πλάνες και δοξασίες;

Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους της μη μεταστροφής των Κοπτών Μονοφυσιτών στην Ορθοδοξία είναι ο δισταγμός του κάθε Έλληνα Πατριάρχη να κάνει, ειρηνικά ασφαλώς, ιεραποστολικό έργο ώστε να γνωρίσουν και οι Κόπτες την Ορθοδοξία και τους Πατέρες της Εκκλησίας.
Γιατί κανένας Πατριάρχης ως τώρα δεν ακολούθησε το παράδειγμα του διωκόμενου Επισκόπου αγίου Νεκταρίου, ο οποίος φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα έφερε τέσσερεις Κόπτες μοναχούς να σπουδάσουν την Ορθόδοξη Θεολογία στη Ριζάρειο σχολή στα τέλη του 19ου αιώνα;

Ένας  μάλιστα από τους μοναχούς αυτούς ήταν καί ο μετέπειτα Πατριάρχης  κ.κ. Γιουσάμπ, ο οποίος επιστρέφοντας στην Αλεξάνδρεια είχε αποκτήσει, αν και Κόπτης, Ορθόδοξο φρόνημα!
Φορούσε τα ράσα και την μήτρα των Ορθοδόξων, κήρρυτε την Ορθοδοξία και ήταν υπέρ της επιστροφής των Κοπτών σε αυτήν
Όμως φανατικοί Κόπτες τον απήγαγαν και τον έκλεισαν σε ένα μοναστήρι Κοπτών. Τον έβγαλε από το μοναστήρι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Γανμάλ Αδβέλ Ελ Νάσσερ. Κοιμήθηκε πικραμένος διότι απέτυχε το σχέδιο επιστροφής των Κοπτών στην ορθοδοξία.  Γιατί δεν  βαδίζουν στα βήματα του νύν αρχιεπισκόπου Σινά κ.κ.Δαμιανού που έφερε  το 1980 Κόπτες  φοιτητές από την Αίγυπτο για να σπουδάσουν στις θεολογικές σχολές τών Αθηνών και της Θεσσαλονίκης;  
 Γιατί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, παράλληλα με το θεάρεστο ιεραποστολικό έργο που επιτελεί στην Αφρική, δεν επιδεικνύει ανάλογο ενδιαφέρον και για τους  διψώντες και πεινώντες  γιά την Ορθοδοξία Κόπτες; Είναι καιρός ο κάθε Πατριάρχης Αλεξανδρείας να υπακούσει στην εντολή του Κυρίου «ευαγγελίζεσθε πάντα τα έθνη».
 Ένα από αυτά τα έθνη που χρειάζονται Επανευαγγελισμό είναι και το έθνος των Κοπτών, των 15.000.000 ανθρώπων. Θα ήταν ευχής έργον ο άγιος  Αλεξανδρείας να εμπνεόταν  από την γεμάτη αγάπη ποιμαντική του Αγίου Νεκταρίου ο οποίος αν και πτωχός σε υλικά αγαθά διέθεσε από το υστέρημα του για τις ορθόδοξες θεολογικές σπουδές των κοπτών φοιτητών. 
Έργο, που με αγάπη Χριστού επιτέλεσε και ο αρχιεπίσκοπος  Σινά κ.κ. Δαμιανός. Ένας  μάλιστα από τους Κόπτες που βοήθησε, είναι και ο πρώην προϊστάμενος των Κοπτών στην Αθήνα, πατήρ  Αθανάσιος Χενεΐν ο οποίος με τη χάρη του Τριαδικού Θεού και την πατρική αγάπη και υποστήριξη του Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, έλαβε το χρίσμα και εισήλθε, Ορθόδοξος πλέον ιερέας, στην Εκκλησία του Χριστού.
Καιρός λοιπόν αφύπνισης για τους εκπροσώπους των Πατριαρχικών θρόνων. Ο Θεός θα ζητήσει λόγο για αυτές τις 15.000.000 ψυχές που χάνονται στην πλάνη.
Πρέπει να ενεργοποιηθεί επιτέλους το ιεραποστολικό έργο της μεγάλης, των Πατέρων, Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας και προς τους Κόπτες.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.